[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wiązka, wtyczki OBC II

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Wiązka, wtyczki OBC II

Post numer:#1  Postprzez kuerone » 18 lis 2009, o 22:29

Witam,

Nie chciałem podpinać się pod któryś z utworzonych tematów o OBC II, a niestety w żadnym z nich nie ma o tym mowy. Więc mam nadzieję że obejdzie się bez "opieprzania".

W dziale złota rączka Strzelba opowiada jak wyregulować pokazywany poziom paliwa na obc2. Po zadaniu pytania przez jednego z kolegów na temat trudności założenia go, odpowiada
"a jest to banalnie proste tylko potrzebne jest kompletne OBC II i skladasz jak klocki lego".

Ok i teraz moje pytanie.

Jeśli mam kompletny OBCII (kompletny, kompletny:) ), czy jest to na prawdę tak proste?
Pytam, bo nie mam zielonego pojęcia w jaki sposób wiązka jest np podłączona pod bak paliwa, w jaki sposób czujnik jest tam umieszczony. Itp, itp =/
Czy obc2 różniły się jakoś sposobem podłączania dla każdego innego modelu silnika w których były montowane?

Pozdrawiam i dzięki.
kuerone
Stażysta

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 18 lis 2009, o 23:18

Czy obc2 różniły się jakoś sposobem podłączania dla każdego innego modelu silnika w których były montowane?
z tego co mi wiadomo to nie
kuerone napisał(a):w jaki sposób wiązka jest np podłączona pod bak paliwa, w jaki sposób czujnik jest tam umieszczony
obc nie jest podpinane do zbiornika
a działa to na takiej zasadzie (tak mi się wydaje) ze w obc jest kość kodująca dla danej wersji silnika, pojemności zbiornika itp (w opisie regulacji rezerwy na obc jest pokazane ze odbywa się to po przez manipulacje pływakiem który jest jak wiadomo od wskaźnika na desce rozdzielczej) i właśnie na tej podstawie obc wie ile jest jeszcze paliwa
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#3  Postprzez Paul » 18 lis 2009, o 23:18

O ile pamiętam wszystko jest w tym temacie który czytałeś i zdaje się że wtedy ja się pomyliłem z tym czujnikiem i Piotr320i mnie poprawił ze w baku nie ma czujnika - OBC mierzy ilość paliwa przez wskazania z licznika.
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#4  Postprzez Iro » 18 lis 2009, o 23:49

dokładnie tak jak pisze Paul,
musze skalibrować swój bo mam jakies 25 litrow a obc wskazuje 38 :P
Iro

Post numer:#5  Postprzez kuerone » 19 lis 2009, o 00:28

Aha, czyli z tego co rozumiem nie ma tak na prawdę wiązki która idzie do baku paliwa (bądź do pompy). Wszystkie dane idą z tablicy rozdzielczej.

Strzelba wiem ze Ty sam zakładałeś OBC2... Czy jesteś w stanie chodź by streścić podłączenie wszystkiego?

Wiem że podpina się wiązke pod licznik, podpina się immobilajzer, przeciąga się czujnik temp., wsadzam gong i kostki bezpieczników, tak?

Czy powinienem jeszcze o czymś wiedzieć? No i oczywiście manetke kierunków.

Dziękuje bardzo za odpowiedź.
kuerone
Stażysta

Post numer:#6  Postprzez Pietrek » 19 lis 2009, o 02:18

kuerone napisał(a):Wiem że podpina się wiązke pod licznik, podpina się immobilajzer, przeciąga się czujnik temp., wsadzam gong i kostki bezpieczników, tak?

Klakson , syrene , czujnik temp i jeszcze jakieś bzdury z pod maski chyba, itak zostaną wolne piny pod podłączenie webasto np...
Pietrek
Moderator

Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#7  Postprzez kuerone » 24 lis 2009, o 20:17

Jeszcze jedno pytanie...
W skład "kompletu" OBC2 wchodzi sterownik.
Zastępujemy go tym co aktualnie siedzi w beemce? czy jest to zupełnie inny sterownik którego nie ma w aucie...

Aha i z tego co udało mi się przestudiować do zegarów podłączamy wtyczkę która wychodzi od manetki kierunkowskazów. Ale czy to jedyna wtyczka którą tam podłączamy?

Dziękuję za odpowiedź
kuerone
Stażysta

Post numer:#8  Postprzez Strzelba » 24 lis 2009, o 20:36

kuerone napisał(a):W skład "kompletu" OBC2 wchodzi sterownik.
Zastępujemy go tym co aktualnie siedzi w beemce? czy jest to zupełnie inny sterownik którego nie ma w aucie...
tego sterownika nie ma w aucie a jest to tak naprawdę immobilizer
kuerone napisał(a):Aha i z tego co udało mi się przestudiować do zegarów podłączamy wtyczkę która wychodzi od manetki kierunkowskazów. Ale czy to jedyna wtyczka którą tam podłączamy?
nie manetkę podłączamy do wiązki obc
a do licznika idzie jakaś duża kostka i jeden jedno pinowy kabelek który się wpina do zielonej kostki (ale tego nie jestem na 100% pewien jak bym zobaczył to może bym więcej powiedział)
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#9  Postprzez Piotr320i » 24 lis 2009, o 20:58

Strzelba napisał(a):jeden jedno pinowy kabelek który się wpina do zielonej kostki

Do licznika wpina się tylko jedną żółtą kość

[ Dodano: 24-11-2009, 20:04 ]
czyli do podłączenia jest: kość do licznika;2 kości do sterownika;jednopinowa kość z manetki;immobilaiser;czujnik temperatury;klakson i w zależności od wyposażenia można podpiąć webasto,montaż nie jest wcale taki trudny :cool2:,wiem bo mątowałem u siebie,aaa i jeszcze jedna ważna rzecz,aby kość sterująca była od takiego samego silnika jakiego masz w aucie,w prtzeciwnym razie będzie wskazywał niektyóre błędne dane jak np. średnie spalanie,przewidywany dystans do przejechania na paliwie znajdujacym się w baku itp...

pozdrawiam
Piotr320i

Post numer:#10  Postprzez kuerone » 24 lis 2009, o 21:33

OBC2 jest z 2,5 (więc pewnie ma taką kość) a i silnik będzie 2,5L. czyli powinno być dobrze :)

Tak czy siak uważam że jak będę już miał OBC w rękach, sam ogarne co i gdzie.

Mimo wszystko dziękuję raz jeszcze.!
kuerone
Stażysta

Post numer:#11  Postprzez Pacher » 1 wrz 2010, o 18:06

Cześć
Podłącze się pod temat bo odpowiada tematyce a mnianowicie. Podłączyłem OBC II i mogę również dodać że jedną kostke z dwoma czerwono-białymi kabelkami wpina się do gniazda X2 ale to nie wszystkie kostki pod kierownicą bo mi została jeszcze jedna dwu pinowa z kabelkiem brązowo-zielonym i czerwono-białym wygląda tak Obrazek
Czy wie ktoś może do czego ją wpiąć ? Przyda się mi i potomnym.
Dzięki pozdrawiam
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 325i

Post numer:#12  Postprzez PR0ZAC » 16 maja 2012, o 01:24

Podepnę się... OBC 2 bez manetki i immobileisera, nie działa podświetlanie wyświetlacza (wina zegarów?), kwestia przewodów...

Żółty przewód z wtyczką wychodzący od zielonej wtyczki OBC (??)

Obrazek
Obrazek

Szeroka wtyczka do gongu, brązowy i niebieski - czujnik temperatury:

Obrazek

Zostały mi jeszcze takie:

Obrazek
Obrazek

czarny
brązowy
brązowo-niebieski
czerwono-biały
na czerwono-białym jest stały plus...

no i ten żółty od komputera

Z góry dzięki za pomoc :)

[ Dodano: 30-05-2012, 15:45 ]
Dzisiaj przełożyłem zegary od E30 z obc 1 (wszystko sprawne) i nadal podświetlanie wyświetlacza w moim obc2 nie działa. Przełożyłem obc 2 do e30 z obc 1 podłączyłem i nadal nie działa. Czegoś nie podpiąłem czy podświetlanie padnięte w komputerku? Nikt nic nie wie? Post wcześniej zdjęcia i opis jakie mam jeszcze wolne przewody w wiązce od obc 2.
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

[center]SWAPY, Black Hella, polerowanie kloszy, regeneracja odbłyśników, chromowanie, cynkowanie. Zapraszam :)[/center]
PR0ZAC
Inżynier

Moje BMW: 328
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#13  Postprzez strzala_wawa » 21 sie 2012, o 23:36

kurka, przydałby się taki temat w Złotej rączce z opisem jak podłączyć OBC II.
Mi przeskakują funkcje obc, jakby kabelek manetki był wpięty pod zegary i impulsy szły.
Jaki to jest kabelek od manetki?
Kupię:
- boczne listwy drzwi kierowcy i błotnika shadow line.
- Prawy błotnik delphin metallic bez rudej
strzala_wawa
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#14  Postprzez Dantte26 » 22 sie 2012, o 11:32

Pacher,

przewód czerwono/biały łączy gong (pin1) z komputerkiem (pin6) oraz sterownikiem (pin3) i przechodząc w przewód czerwono/czarny wędruje do zegarów (pin23) i jest to przewód zasilający z zegarów (bezpiecznik 21)
nigdzie natomiast nie znalazłem info o podłączeniu OBC II pod gniazdo X2 także sprawdź dla pewności czy aby na pewno ma być tam wpięte...skąd idzie wogóle ta kość?
przewód brązowo/zielony łączy komputerek (pin15) z zegarami (pin5) i jest to przewód sygnałowy poziomu paliwa ze wskaźnika...

PROZAC,

zdjęcie 1 i 2
przewód żółty wychodzący z komputerka (pin14) NOT USED czyli nie podpięty...
zdjęcie 3
tak jak piszesz...
zdjęcie 4 i 5
jeśli napiszesz skąd wychodzą te przewody to rozwikłam zagadkę...P.S. jedyny czarny przewód jaki znalazłem we wiązce to przewód łączący moduł komputerka (pin4) z manetką...
no i za podświetlenie wyświetlacza odpowiadają dwa przewody...
1. brązowo/biały w komputerku (pin9)
2. szaro/czerwony w komputerku (pin8)... nie jest jednak wyjaśnione gdzie te przewody wędrują...

strzala_wawa,

z manetki wychodzi przewód brązowy i w okolicach kolumny kierowniczej przechodzi w przewód czarny, który to wędruje do komputerka (pin4)

powyższe info na podstawie schematu 325i '89
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i

Post numer:#15  Postprzez Pietrek » 22 sie 2012, o 16:38

Nie wiem czy wiecie ale były różne rodzaje wiązki do OBC II.
Przed własnymi oczami miałem rozłożone CZTERY różne wiązki...

O ile wszystkie miały wtyczki takie jak:
-żóta wpięta w zegary
-zielona w komputerek
-dwu pinowa - czujnik temp
-niebieska jednopinowa - manetka
-gong

To różniły się tym że kostka manetki miała kilka pinów mniej... Sama manetka miała przycisk funkcyjny komputera, ale nie miała możliwości włączania świateł pozycyjnych po stronie prawej lub lewe (swoją drogą nie wiem czy zauważyliście że większość z was ma takie coś w e30...)
Ostatnio wkładałem OBC II które ma funkcję CODE, ale nie ma wtyczki którą wpina się w przewód przekaźnika zapłonu... Normalnie w wiązce e30 jest w tym miejscu wpięta zworka - wąskie lampy z początku produkcji nie mają tej zworki, nie da się wtedy wpiąć bez cięcia przewodu i dorabiania żeńskiej wtyczki.
Mam też luzem wiązke która jest złozona z kilku części i troche bardziej skomplikowana niż inne, jest to wersja z syreną alarmu, krańcówkami itp itd nie pamiętam ile wtyczek więcej w niej jest niż normalnie :)

Jak znajde jakieś zdjęcia to podrzuce.
Dlatego chyba nie ma sensu robić tematu do złotej rączki, chyba że ktoś by miał wszystkie 3 rodzaje wiązek i opisał każdą po kolei...

Uprzedzam że wszystkie te wiązki wyciągłem z e30 i nie pochodzą z e28 czy e24
Pietrek
Moderator

Silnik: m20b25

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie