[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Regulacja położenia świateł mijania

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Regulacja położenia świateł mijania

Post numer:#1  Postprzez kupiec_fkl » 6 gru 2009, o 17:10

Witam. Zastanawiałem sie czemu nie działa mi regulacja położenia świateł. Po odkręceniu tapicerki ukazał mi sie taki widok:
Obrazek
Te 2 rurki zaznaczone na czerwono idą od przełącznika regulacji i do nikąd nie prowadzą... Dokąd powinny iść ??I jak sprawdzić czy mam wogole silniczki w światłach (jak wygląda instalacja) ??
kupiec_fkl

Post numer:#2  Postprzez PR0ZAC » 6 gru 2009, o 17:21

Heh... w takim przypadku (jak i w pozostałych) zapomnij że będzie Ci to kiedykolwiek działało. Te rurki są hermetyczne i powinien być w nich płyn. W przypadku uszkodzenia są praktycznie nienaprawialne ;/ Prowadzą one do siłowników trzymających reflektory mijania. Zobaczysz je zdejmując maskownice reflektorów od strony komory silnika. Nie dość że w 99% przypadków regulacje te nie działają to na dodatek powstają w nich luzy i zdarza się że reflektor jest luźno zamocowany. Sprawdź to u siebie. W takim przypadku polecam zaklejenie poxipolem bo z regulacji i tak nici... Pozdro.

Swoją drogą ta hydrauliczna regulacja jest moim zdaniem najgorszym badziewiem jeżeli chodzi o zastosowaną technologię w produkcji E30... Siłowniki są tak skonstruowane że moim zdaniem odmawiały posłuszeństwa po dziesięciu latach jak nie wcześniej...
Ostatnio edytowano 6 gru 2009, o 17:27 przez PR0ZAC, łącznie edytowano 1 raz
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

[center]SWAPY, Black Hella, polerowanie kloszy, regeneracja odbłyśników, chromowanie, cynkowanie. Zapraszam :)[/center]
PR0ZAC
Inżynier

Moje BMW: 328
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez ogre17 » 6 gru 2009, o 17:26

To jest bekowy temat, nie znam żadnej e30 gdzie by ten patent działał dzisiaj.
U mnie te rurki są ok, ale okazało się, że same siłowniki są zatarte, a śruby regulacyjne zardzewiałe, tak jest prawie we wszystkich e30.
Inżynierowie niemieccy trochę przesadzili z projektem tego mechanizmu, komplikując go do granic możliwości, dobrze że nie wstawili tam żyroskopu. :duh:
328 is Powered by PUZ
340 i Powered by BMW
ogre17
Student

Moje BMW: 340i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 328is
Silnik: M52TUB28

Post numer:#4  Postprzez ryss15 » 6 gru 2009, o 17:28

Okąd żyję i zajmuje się E30 to nie spotkałem, zeby ten patent działał, odpuśc sobie :) :jum:
ryss15
Student

Moje BMW: 328i
Kolejne BMW: 525d
Nadwozie: Touring
Silnik: M57B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez kupiec_fkl » 6 gru 2009, o 17:34

Aha no to w takim razie trzeba sobie odpuścić ja myślałem że to jakiś mały problem :D a widziałem też, że w kilku E30 ten element od regulacji był podświetlony ?? i element nad dźwigienką od świateł postojowych i mijania też, tak było seryjnie ??
kupiec_fkl

Post numer:#6  Postprzez PR0ZAC » 6 gru 2009, o 17:44

Był podświetlony i to dwiema żarówkami. Ja tylko dlatego nie zmieniam osłony na "pełną" (bez wycięcia na regulację wysokości). A oznaczenia świateł mijania świeci niezależnie i działa już po przekręceniu kluczyka. Tak, to było seryjnie.
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

[center]SWAPY, Black Hella, polerowanie kloszy, regeneracja odbłyśników, chromowanie, cynkowanie. Zapraszam :)[/center]
PR0ZAC
Inżynier

Post numer:#7  Postprzez kupiec_fkl » 6 gru 2009, o 18:09

To jak wyjąć ten cały mechanizm od świateł mijania zeby tam tylko żarówki wsadzić ?? Próbowałem podważyć śrubokrętem ale boje sie że moge coś ułamać. A w tym mechaniźmie od regulacji nie mam połączenia do żadnych żarówek, tylko te 2 rurki, gdzie tam powinny iść kable i dokąd ??
kupiec_fkl

Post numer:#8  Postprzez Reinkarnatorka » 6 gru 2009, o 20:05

jak jest ta blaszka co trzyma te cala regulecje to po 2 stronach powinny byc srobki a na zarowki powinny byc specjalne gniazda, ja u siebie wywalilam lampy przednie co mialam bo mialam tylko taka regulacje niedzialajaca a silniczki do nich lezaly obok i sobie "black bocha" zmontowalam po 3 dniach walk :) w ktorych dziala reczna regulacja :) i do tego swieca 4x lepiej :) pozdro
Reinkarnatorka

Post numer:#9  Postprzez macio » 6 gru 2009, o 21:56

Haha a ja sie zastanawiałem dlaczego nie moge regulowac świateł :duh: może temu że nawet nie mam tych rureczek :lol:
macio

Post numer:#10  Postprzez PR0ZAC » 6 gru 2009, o 22:01

Rureczki to nie wszystko. Jak nie ma w nich płynu to już :cen:. Ja mam w jednej płyn ale siłownik i tak zbyt wysłużony żeby ruszył... Moim zdaniem nie warto się w to bawić. No chyba że ma się touringa i często wozi ciężkie rzeczy.
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

PR0ZAC
Inżynier

Post numer:#11  Postprzez kupiec_fkl » 6 gru 2009, o 23:52

Reinkarnatorka napisał(a):na zarowki powinny byc specjalne gniazda

Ok może i gdzieś są te gniazda. Ale ja wyjełem ten cały element od regulacji i nie był do niczego podłączony...
kupiec_fkl

Post numer:#12  Postprzez PR0ZAC » 7 gru 2009, o 01:17

Nad rurkami masz dwa okrągłe gniazda. Właśnie w nie wchodzą luzem żarówki w oprawkach.
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

PR0ZAC
Inżynier

Post numer:#13  Postprzez kupiec_fkl » 7 gru 2009, o 01:30

I te żarówki nie są niczym zasilane ??
kupiec_fkl

Post numer:#14  Postprzez PR0ZAC » 7 gru 2009, o 01:34

Taa, działają na zasadzie indukcji Obrazek Podłączasz pod jakiegokolwiek plusa i gdziekolwiek pod mase. Może być ciężko...
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

PR0ZAC
Inżynier

Post numer:#15  Postprzez kupiec_fkl » 7 gru 2009, o 01:39

PROZAC napisał(a):Podłączasz pod jakiegokolwiek plusa i gdziekolwiek pod mase.

A dokładniej ?? Jak to wygląda w innych E30
kupiec_fkl

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie