[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Centralny zamek - problem

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Centralny zamek - problem

Post numer:#1  Postprzez venom » 29 cze 2010, o 19:08

Witam

centralny w mojej e30 przestał działac
wszystko chodzilo az kiedys przestal otwierac drzwi i klape - otwieraja sie tylko drzwi kierowcy

zamki sa poblokowane tzn - nie da sie wyciagnac "grzybka" ani otworzyc od wewnatrz klamka.

przy zamykaniu otwieraniu drzwi kierowcy slychac brzeczenie przekaznika centralki pod glosnikiem ale nie otwiera zamkow.

gdzie rozpoczac poszukiwania?
venom

Post numer:#2  Postprzez mck » 29 cze 2010, o 20:19

Od centralki za głośnikiem?;> Potem wtyczki w okolicach drzwi, przy zamkach, bezpieczniki, przekaźniki itp.. Generalnie jak na moje oko to jest robota typu multimetr + druga osoba do pomocy co by strzelać centralnym. No i chyba jakichś fizycznych blokad też musisz poszukać, może gdzieś coś spadło i blokuje jakieś rygle
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez KMarcin » 29 cze 2010, o 20:25

WItam, miałem ten sam problem. Przyczyną była odlutowana blaszka w sterowniku. Prawdopodobnie padła przez to, że mechanizmy ciężko chodziły i miały duży opór. U mnie polutowanie tego sterownika + przesmarowanie wszystkich mechanizmów pomogło.
KMarcin
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 525i
Nadwozie: Touring
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez venom » 29 cze 2010, o 21:19

KMarcin napisał(a):WItam, miałem ten sam problem. Przyczyną była odlutowana blaszka w sterowniku. Prawdopodobnie padła przez to, że mechanizmy ciężko chodziły i miały duży opór. U mnie polutowanie tego sterownika + przesmarowanie wszystkich mechanizmów pomogło.

dzieki kolego
kiedys juz tak mialem ale pare razy zamknij/otworz odblokowalo mechanizmy na jakies 2 miechy - teraz widac padlo na amen. Co do sugestii o zablokowaniu mechanicznym to raczej odpada bo wszystkie drzwi i klapa na raz sie chyba nie zatna.
przy przelaczeniu slychac wlasnie takie brzeczenie z centralki jakby cos nie moglo zaskoczyc.

niestety chroniczny brak czasu powoduje ze moze na weekend sie tym zajme dopiero i dam znac co i jak bylo

Pozdrawiam
venom

Post numer:#5  Postprzez MaDin » 1 lip 2010, o 21:23

venom, kiedyś tak miałem i pomagało uderzenie dłonią z zewnątrz w okolicy centralki
jak się później okazało kulka w centralce nawaliła
jak chcesz powinienem mieć jedną w nadmiarze
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez venom » 1 lip 2010, o 21:34

MaDin napisał(a):venom, kiedyś tak miałem i pomagało uderzenie dłonią z zewnątrz w okolicy centralki
jak się później okazało kulka w centralce nawaliła
jak chcesz powinienem mieć jedną w nadmiarze

juz probowalem niestety nie pomoglo (od tego zaczalem hehe)
co do tych fotek daj mi znac na pv co dokladnie chcesz zobaczyc na nich to porobie w weekend bo bede grzebal przy autku
venom

Post numer:#7  Postprzez MaDin » 2 lip 2010, o 21:30

Oki. dziś wyśle na pw.
A brałeś pod uwagę kontrole przewodów od centralki?
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez Falconx » 6 lip 2010, o 10:30

Nie możesz otworzyć drzwi od wewnątrz , bo masz zamki z ryglami i dlatego można tylko otworzyć drzwi kierowcy. Miałem dokładnie to samo - jak się zamknęła to tylko drzwi kierowcy można było otworzyć . A stało się to po tym jak polutowałem dwa urwane kabelki w drzwiach kierowcy . Mnie się udało otworzyć bawiąc sie ryglem - wreszcie zaskoczył i pierwsze co zrobiłem to z powrotem uciąłem te kable . Jak nie dasz rady to trzeba schemat do łapy i zobaczyć z którego pinu z centralki wychodzi ryglowanie drzwi. Odpiąc centralke i na ten pin podać zasilanie - powinien otworzyć blokade zamków. I wtedy dopiero pozwoli ci wyciągną te kikuty.
HONDA VFR 750 RC36I - nie ma to jak 2 kółka :)
Falconx
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez MaDin » 6 lip 2010, o 22:14

mam schemat od E 28 montowany od 85r, może będzie pomocny.
według schematu od centralki:
pin 1 to 1,5 niebieski - idzie do wszystkich blokad
pin 2 t0 biały - idzie do wszystkich blokad
pin 4 to brązowy - masa,
pin 5 to zielony - zasilający centralkę
zrypał mi się skaner bo z chęcią bym ci zeskanował schemacik
PS sprawdź czy tz. miniaturowy wyłącznik w drzwiach kierowcy ma oki połączenie z masą i silniczkiem blokady (masa powinna łączyć się z masą silniczka a zasilanie w złączu silniczka) - na schemacie to drzwi pasażera ale tu powinny być jak pisałem drzwi kierowcy. A jeśli masz alarm ori sprawdź połączenie alarmu z centralką.
Jak masz pytania odnośnie schemaciku napisz na maila. :cool2:
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez mc_picia » 18 gru 2010, o 14:26

Witam!

Koledzy, wiem, że tego dużo na forum, oblukałem pare postów, ale nikt nie spotkał się z takim samym problemem. Sprawdzałem czy blaszka nie jest odlutowana, sterownik wygląda jak nowy . Przy cewkach jak blaszkę przesuwam to też nic . . Wogóle nie dochodzi zasilanie na sterownik, tylko po włączeniu zapłonu pojawia się na zielonym przewodzie. Ale centralka też nie reaguje. Bezpieczniki wszystkie całe, chyba ze o którymś z bezpieczników nie wiem ? Niemam już pomysłów co może być przyczyną. Ma ktoś pomysł, jak to podpiąć żeby sprawdzić czy sterownik działa?

Proszę o pomoc.
mc_picia
Uczeń

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25

Post numer:#11  Postprzez michalmal » 18 gru 2010, o 18:46

Zimą z centralnymi są zawsze problemy. u mnie po otwarciu się od razu zamyka i nie moge z pilota bagażnika otworzyć...
michalmal

Post numer:#12  Postprzez Dj Snake » 18 gru 2010, o 22:01

U mnie się zamyka po otwarciu, tylko jak przy zamykaniu przez bagażnik zostawie zamek w pionie i wyciągne kluczyk. Jak zamkne bagażnik, wrócę do poziomu i wyjmę kluczyk, to później normalnie otwieram drzwiami.

Ale teraz już całkiem mi drzwi kierowcy padły, nie mogę ani zamknąć ani otworzyć, kluczyk kręci się swobodnie w zamku :/
Obrazek

Jezeli nie obiciera to znaczy ze jest za wysoko :]
Dj Snake
Stażysta

Moje BMW: 320
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B20

Post numer:#13  Postprzez Nikikin » 19 gru 2010, o 00:10

A ma ktoś może rozpiskę wtyczki od sterownika zamka?
Którymi kablami idzie zasilanie do centralnego zamka? Tylko takim cienkim zielonym? On ma mieć zasilanie non stop?
Obrazek
Nikikin
Stażysta

Moje BMW: 344i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M62B44

Post numer:#14  Postprzez MaDin » 27 gru 2010, o 19:20

o ile się orientuje to zasilanie na zielonym jest tylko po przekręceniu kluczyka a na czerwonym non stop ale mogę poszukać rozpiski w razie co
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez mc_picia » 28 gru 2010, o 19:55

Jeśli możesz to rzuć na PW lub e-maila tą rozpiskę , ewentualnie schemacik ;)
mc_picia
Uczeń

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie