6000K to barwa światła wpadająca znacznie w niebieski.
5000K to coś bardziej bielszego, za to 4200K to śnieżno białe światło absolutnie minimalizujące jakiekolwiek problemy w trakcie kontrolki
4300K świeci najlepiej, najmniej męczy wzrok i to co napisałem wyżej.
Co do świateł w e30 mógłbym napisać małą książkę na ten temat, bo mam to obadane w 100%.
Jak chcesz xenon nawet w soczewkę to i tak efekt będzie tylko częściowy a może się także zdarzyć, że mimo poprawnego ustawienia lamp będziesz oślepiał.
Na rozpraszanie się światła wpływa sporo czynników. Tak w soczewkowej wersji świateł mijania Hella w e30 są to:
- stan odbłyśników - prawie 100% lamp, z którymi miałem do czynienia jest mocno wypłowiałych, w wielu przypadkach warstwa odblaskowa jest poprzepalana do plastiku - często od używania 100 watowych żarówek ( wyższa temperatura, dużo szybsze zużycie )
- wypiaskowane szkła - tłumaczyć nie trzeba jaki ma to wpływ na ropraszanie wiązki światła
- zabrudzenia wewnątrz - spowodowane nieszczelnością lampy wewnątrz. Najczęściej pada guma przy korku za żarówką.
Jeżeli chcesz mieć bezpieczne, dobre i przyjazne światło dla siebie i dla innych użytkowników dróg ( co jest bardzo istotne ) to musisz zrobić A lub B:
1. Kupić nowe lampy - jakieś zamienniki z soczewką, wstawić zarówki 55w albo HID ( xenon 4300K ) jechać na regulację na SKP.
2. Zrobić to co ja robię w każdej E30 i dla kolegów, którzy wolą seryjne lux lampy
Mianowicie pełną regenerację.
Polega to na:
- renowacji regulacji świateł, które po 20 latach nie chcą ruszyć się w żadną stronę
- metalizacji odbłyśników, co polega na położeniu nowej warstwy metalicznej na środek odbłyśnika - koszt 65 zł/szt
- nowych szkłach dla świateł mijania i drogowych - koszt 18 i 19 zł / szt
- dokładnym wymyciu każdego elementu przed złożeniem
- złożeniem lamp, co też trzeba dobrze posklejać, żeby nie parowały
- 4-5 dni na odeschnięcie silikonów uszczelniających szkła
- wymianie uszczelek w korkach za żarówkami
- instalacji żarówek 55w lub zestawu HID 4300K
- obowiązkowym ustawieniu lamp na SKP.
Od razu uprzedzam komentarze. Xenon nie jest niczym złym. Trzeba znać charakterystykę tego źródła światła, poprawnie przygotować środowisko dla tego typu światła i właściwie wyregulować lampy.
Napiszę też co nieco o spryskiwaczach, które nic w sumie nie dają - brudzą tylko auto ( nie wspominam, że w mig zuzywają pół litra płynu do mycia ). Osobiście uważam, że dużo bardziej razi w oczy brudny klosz tradycyjnego halogenu, niż brudny klosz lampy xenonowej.
Kwestię samopoziomowania także przerabiałem. Mam dla spokoju sumienia założony taki system do E30. Wymagało to sporego nakładu pracy i instalacji czujników na obu osiach. Jednakże tak jak to bywa, działa to efektywnie w przypadku dużego i względnie stałego obciązenia tyłu samochodu - lampy opuszczają się w dół. System nie nadąża regulować lamp na nierównościach.
Ja raz, że nigdy nie dociązam tyłu a dwa, że na twardym zawiasie

niewiele co się ugina
Efekt kilku dni pracy widać poniżej