[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

zwarcie w aucie

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

zwarcie w aucie

Post numer:#1  Postprzez Kropka » 30 kwi 2012, o 15:06

Witam, od dłuższego czasu borykam się z różnymi prądowymi problemami w samochodzie i nie mogę sobie z nimi poradzić... Przeczytałam już chyba wszystko na forum o elektryce ale nic nie mogę znaleźć i potrzebuję pomocy...

Pojechałabym do elektryka, ale jedyny jakiego znam pracuje w firmie która uszkodziła mi is-a :cho: , jestem z nimi pokłócona i nie mogę tam pojechać...
(także, jeżeli ktoś jest z Krakowa i może mi poradzić jakiegoś dobrego elektryka samochodowego, to też będzie jakaś pomoc)...

Problem 1. Co jakiś czas (miesiąc, czasem więcej a czasem mniej), zazwyczaj po deszczach, auto traci moc... objawy są mniej więcej takie jak na popsutym przepływomierzu... Wciskam pedał do dna, auto się zawiesza, nie chce jechać, nagle skaczą obroty do góry i jedzie potem znowu to samo... Wymieniłam przepływkę i całą wiązkę silnika więc te rzeczy odpadają... nie wiem co jest... Może tak w kość dawać lambda? Jak zmieniałam tłumik nie mogłam jej wykręcić więc podgrzewałam "małym miotaczem płomieni" ( 8) ) i dopiero wtedy dała się wykręcić... mogła się uszkodzić?
(Po wypięciu sondy problem nie znika)...

Problem 2. Co jakiś czas (nie koniecznie niestety w tych samych momentach co problem 1) Po zgaszeniu silnika i prądu nawiewy i szyby el. dalej działają... Po prostu potrafi "wydmuchać" cały prąd z aku na wyłączonym aucie. Teraz się pilnuję, zawsze gaszę nawiewy i wyłączam szybki i wyjmuję guzik od szyberdachu (podświetlane guziki) i jakoś żyję.. ale jest to strasznie irytujące... Nie wiem co się pokopało ale błagam, pomocy...

Problem 3. Jak nie jeżdżę autem dwa, trzy dni, pada mi akumulator (i problem jest prawdopodobnie nie związany z powyższymi... :bag: )
Sprawdzałam metodą z tematu TIGRE0070 http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=15611
czyli jak miernikiem sprawdzić czy w aucie jest zwarcie... Jeżeli dopuszczalne jest 0,05.. mnie wychodzi 0,31...
Problem jest przy bezpieczniku 21 (21. 7,5| Oświetlenie wewnętrzne: schowka, bagażnika i lampka ręczna, zegara, odbiornika radiowego) i 28 (28. 30| Zapalniczka, reszty nie mam...) ... ale szczególnie przy 21. Okazało się, że wiązka radia daje tak w :cen:
i ma się to tak
Obrazek
Wiązka jest lutowana przez któregoś z poprzednich właścicieli i jest iso zamiast oryginału... przełączka z iso na wtyczkę oryginalną zwarcia nie ma, ani radio, bo wsadzałam kilka i to jest pewne... Da się wyjąć jakoś wiązkę radia? gdzieś pod kierownicą są wtyczki?

Ktoś umie mi pomóc? ratunku...? :cry:
Kropka
Student

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez Dudi81 » 30 kwi 2012, o 17:21

Zalałem podobny problem niedawno w jednym e30 świeciło się cały czas obc przyciski od szyb. Problemem okazał się jeden kabelek od instalacji radia odpowiada on za załączanie podświetlania oryginalnego radia ktoś go połączył z plusem i taki był problem rozładowywania akumulatora jesli dobrze pamiętam był to niebieski kabel z czerwonym paskiem.
Dudi81
Rekrut

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Touring
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez Kropka » 5 maja 2012, o 00:22

Dziękuję za podpowiedź ( :roll: ), jednak w moim przypadku takie coś nie miało miejsca niestety...
Wczoraj rozebrałam pół auta i okazało się, że ktoś kto wlutował kostkę iso podpiął dwa "+" pod jeden kabel, więc radio zamiast brać prąd dopiero po przekręceniu kluczyka, brało prąd ciągle...
Przelutowałam to na nowo, niestety nie miałam oryginalnej kostki do radia więc zostałam przy iso i przełączce... Uporałam się więc z problemem 3 (jako tako, bo zapalniczki jeszcze nie umiem ogarnąć, chociaż pobór wynosi w tym momencie 0,05A, więc nie wiem czy się będę tym jeszcze w ogóle zajmować...)

Cała reszta wiązki wygląda ok.. z resztą problemów nie mam pojęcia co zrobić... :bag:
Kropka
Student

Post numer:#4  Postprzez _wujek samo zło_ » 5 maja 2012, o 17:45

Radio podpięte do plusa przed stacyjką nie wyrypie sprawnego aku w "stanby" przez noc (pod warunkiem że radio masz sprawne), odcinaj po kolei odbiorniki prądu a zacznij od radia- jak masz kaszanę w instalacji tak najszybciej dojdziesz w którym miejscu masz cyrki. Może gdzieś masz uszkodzoną izolację albo zwarcie np do anteny- odłączaj i sprawdzaj albo pruj pól auta żeby instalke mieć na wierzchu i wizualnie sprawdzaj przewody. Sprawdź przewody WN czy nie są popękane.
Możesz też kolejno wyciągać bezpieczniki - zostawiając tylko te niezbędne a reszta wyjazd.
_wujek samo zło_

Post numer:#5  Postprzez Kropka » 6 maja 2012, o 00:50

1. nie przez noc.. pisałam, że jak dłużej nie jeżdżę -miałam na myśli koło trzech dni... Według miernika nie ma poboru ponad normę po ogarnięciu tej wiązki od radia.. To z resztą się jutro okaże bo muszę ruszyć auto spod domu i będę wiedziała czy akumulator padł i trzeba grzebać głębiej czy wszystko ok...
_wujek samo zło_ napisał(a):Sprawdź przewody WN czy nie są popękane.

To pod kątem problemu z tym, że auto co jakiś czas nie jedzie? Wydaje mi się że są ok, ale nie wiem jak sprawdzić dokładniej.
Kropka
Student

Post numer:#6  Postprzez Kajfer » 6 maja 2012, o 10:40

Kropka napisał(a):1. nie przez noc.. pisałam, że jak dłużej nie jeżdżę -miałam na myśli koło trzech dni... Według miernika nie ma poboru ponad normę po ogarnięciu tej wiązki od radia.. To z resztą się jutro okaże bo muszę ruszyć auto spod domu i będę wiedziała czy akumulator padł i trzeba grzebać głębiej czy wszystko ok...
_wujek samo zło_ napisał(a):Sprawdź przewody WN czy nie są popękane.

To pod kątem problemu z tym, że auto co jakiś czas nie jedzie? Wydaje mi się że są ok, ale nie wiem jak sprawdzić dokładniej.

jak będzie ciemno to zapal auto i jakimś spryskiwaczem z wodą psikaj po przewodach. jeśli będą złe i uważnie się przypatrzysz to będzie przeskakiwać iskra z przewodów gdzieś na silnik.
musisz bardzo uważnie patrzeć i w całkowitych ciemnościach bo czasem iskierka jest w jakimś niewidocznym zakamarku i tylko kontem oka się uda czasem złapać
Kajfer
Uczeń

Moje BMW: 335
Nadwozie: Sedan
Silnik: M30B35

Post numer:#7  Postprzez Kropka » 6 maja 2012, o 12:44

Dzięki! takiego sposobu nie znałam :) słyszałam tylko taki, że odpala się auto i prosi kogoś żeby potrzymał przewody w górze i jak ten ktoś zacznie skakać to znaczy, że kable trzeba zmienić.. :D
Jeżeli mówisz, że Twój sposób jest pewny to na pewno wypróbuję wieczorem :) (to oczywiście na odpalonym aucie, si?)

W kwestii akumulatora, auto odpaliło dzisiaj od kopa, więc prąd już chyba nie ucieka, ale pewna będą za dwa miesiące...
Kropka
Student

Post numer:#8  Postprzez _wujek samo zło_ » 6 maja 2012, o 14:06

Obejrzyj je po prostu czy nie mają na izolacji takich małych rysek - sprawdź wzrokowo czy izolacja jest ładna gładka i w ogóle.
Pioruny pod maską to już ostateczność.
Możesz też przemierzyć przewody omomierzem- nie pamiętam w tej chwili dokładnie jaka wartość jest przyjmowana za poprawną na każde 10cm przewodu
Możesz też mając odpowiedni miernik sprawdzić każdy przewód pod kątem współczynnika wypełnienia impulsu- potrzebujesz miernika i sondy TK
_wujek samo zło_

Post numer:#9  Postprzez Kajfer » 7 maja 2012, o 10:44

_wujek samo zło_ napisał(a):Obejrzyj je po prostu czy nie mają na izolacji takich małych rysek - sprawdź wzrokowo czy izolacja jest ładna gładka i w ogóle.
Pioruny pod maską to już ostateczność.
Możesz też przemierzyć przewody omomierzem- nie pamiętam w tej chwili dokładnie jaka wartość jest przyjmowana za poprawną na każde 10cm przewodu
Możesz też mając odpowiedni miernik sprawdzić każdy przewód pod kątem współczynnika wypełnienia impulsu- potrzebujesz miernika i sondy TK

niekoniecznie muszą mieć ryski a pioruny to nie ostateczność. na silikonowych przewodach często nie widać żadnych oznak zużycia a mimo to przepuszczają impuls. było tak u mnie. wzrokowo były ok zero pęknięć czy oznak zmęczenia materiału a co drugi sadził na głowice aż huczało :D

pomiar na rezystancje też nic raczej nie da ponieważ przewód w kablu może być sprawny więc rezystancja będzie dobra i dopiero po zbliżeniu kabla do np. głowicy lub innej części która robi za - iska będzie przeskakiwać.
Kajfer
Uczeń

Moje BMW: 335

Post numer:#10  Postprzez Kropka » 7 maja 2012, o 13:25

U mnie kable wyglądają bardzo dobrze ani nie ma dyskoteki pod maską :P a rezystencji nie umiem zmierzyć niestety tak czy siak (nie mam też sondy TK (musiałam sprawdzić co to jest w ogóle :P, a miernik bardzo ubogi bo tani...))...
Przyszło mi jeszcze do głowy coś.. Zepsuła mi się wtyczka w dyfrze.. co jakiś czas styka albo nie styka... i właśnie wtedy (zazwyczaj tak jak pamiętam i jak mi się wydaje) pojawia się problem... do póki wszystko jest stałe (tzn. długo i zdecydowanie nie działa lub długo i zdecydowanie działa :P)to jedzie idealnie...
Może być tak, że jak wariują liczniki to dają jakieś błędne sygnały/odczyty i komputer silnika zaczyna wariować? Kiedyś był problem przez cały tydzień, wariowały liczniki i nie chciał jechać więc wyjęłam aku i przełożyłam do innego auta, po trzech dniach wrzuciłam z powrotem bo chciałam jechać do mechanika, zegary nie działały ale auto jechało jak do rany przyłóż...
...Ale nie wiem czy to jest możliwe...

[ Dodano: 07-05-2012, 13:27 ]
Chyba, że cewki są gdzieś uszkodzone, ale cewki mi sprawdzał mechanik niecały rok temu...
Kropka
Student

Post numer:#11  Postprzez Gawel » 7 maja 2012, o 16:02

Sprawdź ta wtyczkę kable maga być pęknięte dawać zwarcie i szaleją zegary. Zaizoluj na nowo i sprawdź czy się poprawi. Może być tak ze podczas deszczu coś ci zalewa i zwarcie jest aż wyschnie.
Gawel

Post numer:#12  Postprzez Kropka » 31 lip 2012, o 13:11

Ostatnio pokazywałam coś komuś pod maską na zapalonym silniku, chciałam odgarnąć kable i mnie stamtąd wyrzuciło... więc rzeczywiście mieliście racje, że kable są dziurawe... Nawet znalazłam jedno duże przetarcie, nie wiem jak mogłam to wcześniej przeoczyć...

Dziękuję zatem wszystkim za pomoc, wszystko się już wyjaśniło, Kable zmienię na nowe, wtyczkę do dyfra chyba wkleję na jakimś kleju przewodzącym:P a przyczyną padającego akumulatora była rzeczywiście źle zrobiona wiązka do radia, bo odkąd ją przelutowałam to nie ma już tego problemu (a było to przecież już kilka miesięcy temu).

Nie mogę tylko znaleźć kabli do is-a w rozsądnej cenie.. są w ogóle kable rozbieralne do is-a? (zależy mi, żeby założyć te koraliki przeciwkunowe na nowe kable...)
Jak nie znajdę tych kabli to chyba skończy się na przeniesieniu cewek na silnik, o ile znajdę jakąś jasną instrukcję..
Kropka
Student

Post numer:#13  Postprzez Gawel » 31 lip 2012, o 21:32

Nowe kable powinny dać się rozebrać.
Gawel

Post numer:#14  Postprzez Kropka » 5 sie 2012, o 00:55

no zobaczę, dziękuję

[ Dodano: 01-02-2013, 05:04 ]
Hej. wracam do tego tematu, bo nie miałam czasu wcześniej. niestety bardzo szybko się okazało, że to nie kable:(
Auto nie świruje tylko jak wiozę jakiegoś gościa. Muszę sobie chyba gumową lalę kupić bo już nie wiem nic naprawdę. Jak zadzwoniłam do elektryka samochodowego, czy mnie przyjmie i opisałam problem, to powiedział "nie mam czasu, bo to jest jakiś elektryczny problem" :bag: eureka.

Opiszę to jeszcze raz, może będzie lepiej.
-Auto gaśnie bez powodu w trakcie jazdy, kiedy spadają mu obroty. np. na każdym zakręcie, kiedy wcześniej hamuje, wchodzę już na zgaszonym silniku bo zgasł (więc już nie hamuje).
-Na co dzień obroty są stabilne, prąd płynie ślicznie. To dzieje się co jakiś czas, chyba zazwyczaj jak jest mokro, ale zdarza się, że również jak jest sucho...

w jaki sposób spadają obroty... - tak jakby był zepsuty krokowiec mniej więcej - bardzo falują i samochód przygasa i się dławi. Wciskam gaz do dna (w trakcie jazdy) - reakcja samochodu na gaz: dusi się, dusi, obroty nie idą w górę, jakby nie reagował w ogóle na deptanie - cisza - głucho i nagle łapie - pisk opon i w ścianę:/ (żart - jeszcze mi się udało nie wjechać). Jak ma obroty powyżej 4tys, raczej się nie dławi, ale ciężko jechać cały czas na 4 tys. Jak tylko spada poniżej 3 - zaczyna się to samo.

Nie ma znaczenia, czy silnik jest ciepły, czy zimny - dzieje się to i wtedy i wtedy - choć częściej na zimnym.

Czasem żeby auto nie gasło ciągle, muszę przed hopką trzymać sprzęgło wciśnięte, drugą nogą gaz do dna, a hamuję ręcznym, bo wtedy jak nie dopuszczę do tego, żeby spadły obroty, auto nie gaśnie.

Jak ktoś rozwiąże ten problem to mogę mu narysować w prezencie jego furę, albo kupić jakieś naprawdę dobre alko. bo ja już naprawdę czasem mam ochotę "jedynka i do Wisły".

Już pomijam fakt, że jak jeżdżę w ten sposób, żeby nie zgasł, to pali z 20l jak nic:/
Przepraszam za brak delikatności w tym co piszę. mam dość mam dość mam dość.

[ Dodano: 01-02-2013, 05:10 ]
a, no i mowa o is-ie m42b18
Kropka
Student

Post numer:#15  Postprzez kilo-E30 » 1 lut 2013, o 13:29

Miałem podobny problem, nie w e30 ani nie w Bmw tylko Jeep'ie. Po spuszczeniu z gazu (hamowanie silnikiem) gasł silnik.Nie pamiętam co było dokładnie, grzebane było przy przepustnicy, w kablach, wiadomo różni ludzie różne pomysły bynajmniej po wymianie kompa i przejrzeniu wtrysków problem znikł.Proponowałbym zająć się na początku tą wtyczką przy dyfrze, podmienił komp silnika podjechał do jakiegoś mechanika na sprawdzenie wtrysków.Pozdrawiam

[ Dodano: 01-02-2013, 12:29 ]
A bym zapomniał to jest oryginał e30 is czy swap?
kilo-E30

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie