[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

shift light

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

shift light

Post numer:#1  Postprzez 1 1 » 8 lut 2015, o 12:26

siemanko.
zainteresował mnie ten temat:

jak niektórzy zdążyli się zorientować, na elektryce/elektronice nie znam się kompletnie, dlatego chciałbym się dowiedzieć, co jest potrzebne, by takiego shift lighta zmontować i jak to zrobić. Proszę o konstruktywne odpowiedzi tych, którzy wiedzą jak, bądź sami przerabiali ten temat. szukajka nie znalazła takich tematów, jedynie wzmiankę XEONa z 2011r. o shift lighcie w planach.
tematy na zagranicznych forach dotyczą kitów shift lighta, mnie chodzi konkretnie o adaptację w kontrolkach "inspection", a nawet jeśli by coś takiego opisywali, to słabo znam języki, a skuteczność translate google sami zapewne znacie.
zapraszam więc do dyksusji, pozdro!
1 1

Re: shift light

Post numer:#2  Postprzez scghost » 8 lut 2015, o 23:56

Mnie osobiscie to sie srednio podoba, zwlaszcza to miganie na koniec, jakby mi tak mialo po oczach ladowac za kazdym razem to troche lipa :) Ale o gustach sie nie dyskutuje ;p

Na tyle co sie orientuje w konstrukcji zegarów i ogolnej elektronice, to mysle, ze raczej nie byloby trudno zmontowac cos podobnego,
o ile dobrze widze wszystko sie opiera tylko na wartosci obrotów silnika (jesli zle mowie to mnie poprawcie). Wystarczyloby zmontowac prosty układzik, tzn. mikrokontroler za 3zł, podpinamy sie do sygnalu obrotów (banał), pod ledy na płytce (tez banał) i zapalamy je na podstawie tego co daje obrotomierz. W/g mnie prosta sprawa :)
scghost

Post numer:#3  Postprzez 1 1 » 9 lut 2015, o 15:48

dzięki za odpowiedź, sporo rozjaśniłeś. nie spodziewałem się akceptacji z niczyjej strony dla takich poczynań, po prostu chciałem wiedzieć, jak można coś takiego osiągnąć. pewnie jeszcze trzeba się jakoś pozbyć sygnału fabrycznego z tych kontrolek? tylko jak...
1 1

Post numer:#4  Postprzez adamsiwy13 » 9 lut 2015, o 16:54

Wedlug mnie kozacka sprawa super to wyglada ale... napewno nie pasuje do np. oryginalnej waskiej na mega wypasie z pakietami typu mt gdzie chcemy miec czyste ladne ori auto ale super by się sprawdzilo w ulicznych czy torowych upalaczach z klatka pasami szelkowymici kubelkami jakich pelno robi się z e30 ;-)
adamsiwy13

Post numer:#5  Postprzez 1 1 » 9 lut 2015, o 17:13

adamsiwy13 napisał(a):Wedlug mnie kozacka sprawa super to wyglada ale... napewno nie pasuje do np. oryginalnej waskiej na mega wypasie z pakietami typu mt gdzie chcemy miec czyste ladne ori auto ale super by się sprawdzilo w ulicznych czy torowych upalaczach z klatka pasami szelkowymici kubelkami jakich pelno robi się z e30 ;-)

no dobra, ale co to wnosi do tematu? :D
na szczęście mam szeroką bez nawet śladowych ilości wypasu, więc moje sumienie zostało oczyszczone :cool2:
1 1

Post numer:#6  Postprzez scghost » 9 lut 2015, o 17:41

w srodku wyglada to tak:

Obrazek

diody sa na malej plytce dopinanej do 'duzej' :) (niebieska wtyczka idzie na piny widoczne na tle akumulatorkow)
co sporo upraszcza, moznaby sie nawet pokusic o przygotowanie wlasnej plytki (wytrawienie i wyciecie, to tez koszt paru zł)
w podobnym ksztalcie z wlasnymi diodami i odrazu z mikrokontrolerem o ktorym wspomnialem wyzej
i podejzewam ze tak wlasnie robia ci co sprzedaja takie gotowe 'kity' , daja gotowa plytke i tylko przekladasz plug & play

oczywiscie uklad sciezek bylby inny a piny by pewnie sluzyly tylko do trzymania plytki na miejsu i zasilania

te zegary to nie zaden rocket science :)
scghost

Post numer:#7  Postprzez 1 1 » 9 lut 2015, o 17:47

wielkie dzięki, w niedalekiej przyszłości się z tym pobawię.
pozdrawiam!
1 1

Post numer:#8  Postprzez CmK » 18 mar 2015, o 13:36

Chyba wiem jak to zrobić. Wszystko działa z narastającego sygnału z obrotomierza. Sprobuję w wolnej chwili to zrobić. Na moje oko nie trzeba niczego się pozbywać wystaczy zwykła dioda prostownicza i w momencie zapalenia silnika przestaje działać inspekcja a zaczyna działać układ shift light. Inspekcja działałaby wtedy tylko przy przekręconym zapłonie.

Nie musi to też tak mocno świecić ani też nie musi wcale migać na końcu to już są bajerki.

Poczytaj kolego w necie o najprostrzych wskaźnikach wysterowania audio. Działa to na identycznej zasadzie z tym że sygnał nie idzie z audio a z obrotomierza :kie:
CmK

Post numer:#9  Postprzez scghost » 18 mar 2015, o 14:06

scghost

Post numer:#10  Postprzez CmK » 19 mar 2015, o 09:15

No tylko że to w odwrotną stronę zrobione:) Audio wskazuje na obrotomierzach hehe. Robiłem coś podobnego w szkole.

Ale do shift light wystarczy zrobić zwykły wskaźnik wysterowania audio i jako "źródło dźwięku" zastosować żródło dopływające do obrotomierza. Cała filozofia tylko trzeba jeszcze zastosować diody prostownicze żeby nie było sytuacji że jak przekręcisz zapłon i pokazuje inspekcje to obrotomierz też pokaże inspekcję:)
CmK

Post numer:#11  Postprzez szczodros » 27 cze 2015, o 13:28

Obejrzyjcie https://www.youtube.com/watch?v=fdRrk-kmKss
Jak dla mnie najmniej inwazyjna rzeźba :D

-- 27 cze 2015, o 12:33 --

Swoją drogą typ ma ciekawy pomysł na woltomierz i inne rzeczy :D
szczodros

Post numer:#12  Postprzez CmK » 29 cze 2015, o 08:32

Pisałem o tym wyżej. Koszt czegoś takiego na zwykłych tranzystorach zamyka się w 20zł. Na mikroprocesorze około 40.
CmK

Post numer:#13  Postprzez 1 1 » 30 cze 2015, o 11:37

dziękówa, Panicze. wasza wiedza jest tak wielka, że normalnie weź.
cóż ja bym bez Was zrobił... :bag:
1 1

Post numer:#14  Postprzez E30IG » 21 lip 2015, o 22:19

Witam, jestem autorem nich Shift lights.

Możemy odpowiedzieć na wszelkie pytania :)

Mam zamiar uczestniczyć w spotkaniu w Zdwórz, Można tam zobaczyć operację shift lights na żywo.
E30IG

Post numer:#15  Postprzez qbacki » 23 lip 2015, o 12:40

Kolego masz takie uklady do sprzedania? Jezeli tak jaka cena?
qbacki

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie