[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Elektryczne szyby, kilka pytań.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Elektryczne szyby, kilka pytań.

Post numer:#1  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 25 paź 2007, o 21:37

Będę montował elektryczne szyby, w związku z tym mam kilka pytań. Tym którym już myślą że było to juz dzięki.
Na dniach będę miał mechanizmy z silnikami, od wąskiej lampy czyli takie jakie są mi potrzebne, tyle wiem.
Moja e30 to golas, mam tylko lewe lustro elektryczne, w związku z tym spodziewam się że nie mam żadnych wiązek poprowadzonych.
Pytania :?:
1. Czy wiązki ele szyb są takie same w szerokiej i wąskiej lampie, wszytkie złączki są takie same :?:
2. Od mechanizmów jest 10 cm kawałek przewodu zakończony wtyczką, od wtyczki jest jeszcze kawałek przewodu w drzwiach, i dalej znowu łączenie (wtyczka) w okolicy głośnika??? Czy od wtyczki będzie jedna cała wiązka po długości?
3. Cały obwód od ele szyb ma jakiś przekaźnik, bezpiecznik????
4. Czego oprócz mechanizmów, wiązki i przycisków będę jeszcze potrzebował???

Wszelkie info i linki mile widziane.
Jak ktoś ma na zbyciu wiązki i przyciski chętnie odkupie.
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#2  Postprzez Arczi e30 » 26 paź 2007, o 06:41

wtyczki z tego co zauwazyłem są inne, bo montowałem szyby elektryczne w waskiej lampie, przydałoby sie je miec, sa to takie wtyczki z dwom bolacami .. nic skomplikowanego i bez nich sobie poradzisz, po doprowadzeniu elektrycznych szyb do tunelu tam gdzie sie beda juz schodzic do przycisków zrób jakis bezpiecznik, lepiej zeby on wypalił niż spaliły sie silniczki :duh:

Masz kawałki przewodów ktore ida juz bezposrednio do przycisków w twoim przypadku, bezpiecznika w skrzynce nie zrobisz niema sie co łudzić .. intalacji do elektrycznych szyb tez niemasz i musisz ja pociagnac sam po swojemu tak zeby kable nie wystawały, nie baw sie z głosnikami .. przeprowadz je normalnie pod wykładzina pod fotelami ..
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: mxxbxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 31 paź 2007, o 09:17

Mam juz wiązkę, ale nie od sedana niestety, tylko od Cabrio pełna razem z lustrami i centralnym zamkiem, i myślałem że będzie bez problemu bo sam wyciągałem, a tu zonk, ktoś poucinał wszystkie kable w złączu przy drzwiach, zaraz jak wchodzi do budy przy głośniku, i jest poprzerabiana.
Nie moge znaleść kabla zasilającego szyb, jest jeden czerwony ale on jest niby do centralnego zamka.
Jak ktoś ma rozpiskę całego złącza w drzwiach niech wrzuci. Chciałbym zostawić elektryczne lustra z jednej i z drugiej strony.
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#4  Postprzez yoshi » 31 paź 2007, o 11:46

wrona ma wszelkie schematy :)

kiedyś mi podawał jak to idzie w sedanie (w cabrio mogę być inne kolorki)
yoshi

Post numer:#5  Postprzez Strzelba » 12 kwi 2008, o 11:45

ja mam natomiast pytanie
czy do dzwi w ktorych sa stare mechanizmy (te na linkach) do sie zamontowac nowe mechanizmy i czy wymaga to jakich przerubek w dwiach czy bedzie pasowalo PnP
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#6  Postprzez Waski » 12 kwi 2008, o 14:23

są takie same drzwi w wąskiej jak i w szerokiej lampie :) otwory pasują zarówno na węzę jak na krzyżaki ja jakoś u siebie miałem w drzwiach na korbkę szyby a założyłem el i weszły węże bez kłopotu różnica jest tylko w uszczelce od szyb bo chyba w krzyżakach jest ona dłuższa i jest jako prowadnica szyb :)
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx
Kolejne BMW: 325i

Post numer:#7  Postprzez yoshi » 12 kwi 2008, o 14:39

Waski, czytamy ze zrozumieniem :)

drzwi od szerokiej lampy i wąskiej są inne :!:

a to że przerobiłeś z korb na elektrykę to nic nowego, bo jest to oczywiście wykonalne i otwory są :)
yoshi

Post numer:#8  Postprzez Arczi e30 » 12 kwi 2008, o 16:05

yoshi napisał(a):a to że przerobiłeś z korb na elektrykę to nic nowego, bo jest to oczywiście wykonalne i otwory są :)

napewno łatwiej znaleść elektryczne szyby od szerokiej niz od wąskiej lampy .. szkoda bo co oryginał to oryginał
Arczi e30
Profesor

Post numer:#9  Postprzez Waski » 12 kwi 2008, o 16:28

Arczi e30 napisał(a):
yoshi napisał(a):a to że przerobiłeś z korb na elektrykę to nic nowego, bo jest to oczywiście wykonalne i otwory są :)

napewno łatwiej znaleść elektryczne szyby od szerokiej niz od wąskiej lampy .. szkoda bo co oryginał to oryginał

jak ori z wąskiej pasują do szerokiej to i na odwrót tez muszą pasować ja mam z wąskiej el szybki a mam szeroką lampę a mam ori podnośniki i szyby
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Kolejne BMW: 325i

Post numer:#10  Postprzez chelios » 12 kwi 2008, o 19:02

otwory pasuja i na mechanizm od waskiej i od szerokiej, niewazne jakie sa drzwi. Problem jest tylko z szybami sa inne w waskiej i inne w szerokiej.Ja do drzwi z waskiej zalozylem elektryke z szerokiej i wszystko pasuje.
chelios
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#11  Postprzez kmx-ind » 12 kwi 2008, o 19:51

Arczi e30 napisał(a):bezpiecznika w skrzynce nie zrobisz niema sie co łudzić ..

i tu zonk ... bo zasilanie jest w kabinie... bezpiecznik w skrzynce tez i nawet przekaznik.
Chrysler Grand Voyager Limited
Yamaha Dragstar
kmx-ind
Student

Kolejne BMW: 7xx

Post numer:#12  Postprzez szewczu » 12 kwi 2008, o 22:28

a powiedzcie mi jak zrobic elektryczne szyby jak sie nie ma instalacji elektrycznej czy da sie jakos swoimi przewodami wpiac w ori instalacje a jakis wtyczki czy cos
szewczu

Post numer:#13  Postprzez Arczi e30 » 13 kwi 2008, o 08:15

kmx-ind napisał(a):
Arczi e30 napisał(a):bezpiecznika w skrzynce nie zrobisz niema sie co łudzić ..

i tu zonk ... bo zasilanie jest w kabinie... bezpiecznik w skrzynce tez i nawet przekaznik.

jeżeli chodzi o początek produkcji to niestety zasilania w kabinie nie było i pociągnietej instalacji do skrzynki .. w e30 były montowane 2 rodzaje instalacji .. bogatsza z mozliwoscia rozbudowy i okrojona bez wtyczek do np. elektrycznych szyb czy dachu .. w kombi u ciebie jest oczywiscie instalacja z zasilaniem .. jak w każdym kombi

Ale pytanie było o wąska lampe z poczatku produkcji .. a nie o kombi, więc odpowiedz też była ustsunkowana do wąskiej lampy
Arczi e30
Profesor

Post numer:#14  Postprzez kmx-ind » 13 kwi 2008, o 17:28

ale tu nie chodzi o wtyczki do szyb w drzwiach. tylko o gniazdo X2 ktore masz tez w waskiej lampie
Chrysler Grand Voyager Limited
Yamaha Dragstar
kmx-ind
Student

Kolejne BMW: 7xx

Post numer:#15  Postprzez DavMc » 18 kwi 2008, o 21:10

Odświeże temat bo nie mogę znaleźć...

Będę montował el. szybki i powiedzcie co można zrobić
z dziurami na korbki w boczkach drzwi???
Są jakieś specjalne zaślepki?
Fotki mile widziane;)

pozdr
DavMc
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie