[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wskaznik temperatury

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Wskaznik temperatury

Post numer:#1  Postprzez adamus » 11 cze 2007, o 20:15

Witam!!
Jestem tu nowy, wsumie dlatego ze niedawno kupiłem Bmw.A dokładnie e30 i z tym wiaze sie moje pytanie(pewno ów temat juz był),Chodzi o wskaznik temperatury strasznie szybko sie podnosi i czasem skacze, przejade 1-2 km i jest na 3 kresce jak postoi z 10 min na luzie na wolnych obrotach, (nawet czasem na czeronym polu) tak samo gosc mnie zapewnia ze nie mam sie czym martwic,ze wymieniał termostat ostatnio.Czy to normalne ???Czy moge sie obawaic zagotowania ??Jak sprawdzic czy jest ok i nie musze sie martwic ta wskazówka??
Czekam na konkretne rady

pozdrawiam
adamus

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 11 cze 2007, o 21:05

jesli jest wszystko ok tzn:
- jest odpowiednia ilosc plynu
- uklad jest dobrze odpowietrzony
- termostat ok
- pompa wody ok
- wisko ok
to wskazowka powinna stac w pozycji pionowej dokladnie w samym srodeczku skali
jesli tak nie jest to cos z ukladem chlodzenie jest nie tak
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#3  Postprzez jackx-36 » 11 cze 2007, o 21:06

tzn. przechodzi za połowe wskażnika tak :?:
przy "dzisiejszych" temperaturach bardzo wazny jest wiatrak( wisko) , sądząc po opisie usterki najprawdopodobniej jest nie sprawne jest właśnie wisko.
jak sprawdzić :?: jesli na wolnych obrotach , przy wysokiej temperaturze jesteś wstanie zatrzymac wiatrak ręką ( oczywiście nikt nie karze wkładac paluchów w śmigło)to padnięte jest wisko, albo jak na tak rozgrzanym silniku można pogazować troszke ( tak wprowadzić na 3000 do 4000 tyś/obr) i powinno być słychać jak wiatrak zasysa powietrze ( prawie tak fajnie słychąć jak by turbina sie włączała :mrgreen: ) jeżeli tak właśnie jest czyli wiatrak ładnie ciągnie to przyczyny nalezy szukać gdzie indziej a jeżeli nie ma żadnego efektu na wiatraku to na 100% wisko do wymiany :mad2:

P.S.

oczywiscie o stanie płynu i innych oczywistych rzeczach nie pisze :exc:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez adamus » 11 cze 2007, o 21:19

To powiedzcie mi od czego konkretnie zaczac??jak pokazac mechanikowi o co chodzi ??bo serio sie martwie szkoda betki bo ładna jest....i to tylko jedyny mankament chce to naprawic jakos....
adamus

Post numer:#5  Postprzez Strzelba » 11 cze 2007, o 21:57

no jak to od czego od samego poczatku
najpierw sprawdz ile jest plynu i czy uklad jest doprze odpowietrzony sprawdz wisko tak jak napisal jackx-36 i potem bedziemy sie martwic co dalej
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!

Strzelba
Administrator

Post numer:#6  Postprzez vinex00 » 12 cze 2007, o 12:50

tak jak wyżej, najlepiej pustą plastikową butelką spróbuj( żeby Ci palców nie połamało) :P

[ Dodano: 12-06-2007, 12:51 ]
chodzi o zatrzymanie wiatraka oczywiście
vinex00

Post numer:#7  Postprzez PaWeLeK_E30 » 12 cze 2007, o 16:27

U mnie czasem wskaźnik temp. skacze i przechodzi przez środek pod następną kreskę. (działo się to również zimą przy spokojnej jeździe na trasie)
Na początku się przejmowałem, ale okazało się że wystarczy puknąć w szybkę licznika i wraca na pion.
Więc wiem, że to wina już starego wskaźnika.
PaWeLeK_E30

Post numer:#8  Postprzez Ostyn » 12 cze 2007, o 17:13

PaWeLeK_E30 napisał(a):U mnie czasem wskaźnik temp. skacze i przechodzi przez środek pod następną kreskę. (działo się to również zimą przy spokojnej jeździe na trasie)
Na początku się przejmowałem, ale okazało się że wystarczy puknąć w szybkę licznika i wraca na pion.

PaWeLeK_E30, Zaczynam się zastanawiać.... coś dużo mamy wspólnego.... samochód, wiek... i teraz jeszcze ten wskaźnik temperatury :)
"Pukanie w szybke" jest dobre na wszystko :P
Ostyn

Post numer:#9  Postprzez Strzelba » 12 cze 2007, o 20:46

PaWeLeK_E30 napisał(a):U mnie czasem wskaźnik temp. skacze i przechodzi przez środek pod następną kreskę. (działo się to również zimą przy spokojnej jeździe na trasie)

no ale dlaczego sie tak daleko wychyla moze poprostu termostat sie zawiesza

Strzelba
Administrator

Post numer:#10  Postprzez 77gienek » 12 cze 2007, o 22:52

witam
u mnie tez sie tak dzialo,wskazowka wchodzila na czerwone pole, najpierw sprawdz stan plynu.zrobilem tak wykrecilem wisco razem z wiatrakiem(klucz 30 lub32) od strony wiatraka na srodku jest taki zaworek, przeczyscilem go wd40 i grubsza igielka(gdzies to bylo opisane na jakims forum bmw jak to zrobic) i jak narazie dziala ale to podobno jest dobre tylko na jakis czas,tak ze mam do wymiany wisco:)
pozdrawiam 77gienek
77gienek

Post numer:#11  Postprzez PaWeLeK_E30 » 13 cze 2007, o 13:04

strzelba, wskazówka się nie wychyla tylko dostaje takich lekkich drgań, jak to nazwałem skacze. I czasem po tych drganiach zatrzymuje się za połową. Dzieje się to bardzo żadko, ale się zdarza. No i wystarczy dosłownie pazonciem uderzyć w licznik w miejscu wskaźnika i wskazówka wraca na pion. idealnie na pion.
Więc raczej termostat nie ma tu nic do tego, tylko sam wskaźnik. Termostat jak by się zacinał , to raczej wskazówka płynnie przechodziła by przez pół, a później wracała jak już w końcu otworzy.
PaWeLeK_E30

Post numer:#12  Postprzez Strzelba » 13 cze 2007, o 13:13

PaWeLeK_E30 napisał(a):strzelba, wskazówka się nie wychyla tylko dostaje takich lekkich drgań, jak to nazwałem skacze. I czasem po tych drganiach zatrzymuje się za połową. Dzieje się to bardzo żadko, ale się zdarza. No i wystarczy dosłownie pazonciem uderzyć w licznik w miejscu wskaźnika i wskazówka wraca na pion. idealnie na pion.
Więc raczej termostat nie ma tu nic do tego, tylko sam wskaźnik. Termostat jak by się zacinał , to raczej wskazówka płynnie przechodziła by przez pół, a później wracała jak już w końcu otworzy.

w takim razie wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazuja na wskaznik ze dobiego jego kres

Strzelba
Administrator

Post numer:#13  Postprzez PaWeLeK_E30 » 13 cze 2007, o 13:28

strzelba, jak w temacie "Problem z zegarami" http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=366
Więcej osób puka w licznik :D. No i Ty również :D
Więc jeżeli adamus ma wszystko OK co wyżej zostało napisane, to może niech wypróbuje tę metodę� :D
PaWeLeK_E30

Post numer:#14  Postprzez adamus » 14 cze 2007, o 17:13

witam!!
Słuchajcie posprawdzałem wszystko, płyn w normie dolałem ale nie mam zbiorniczka wyrównawczego ponoc w tych silnikach to standard(m10 4 cylindry), wisko ciagnie jak głupie nie wkładałem butelki ale czułem na rece, ale połoczone jest do alternatora jak dodam obrotów to wtedy zapierdziela, mino wszystko dalej wskazówka wskakuje pod czerwone pole.Termostat jest ponoc na 80-85 stopni moze to za duzo ??zauwazyłem ze jak włacze dmuchawe na chwile na szyby na max ciepła to wtedy wskaznik spada.Moj prawdopodobnie jest sprawny bo pukanie nie pomaga i on w sumie nie skacze zadko kiedy mu sie zdarzy wiec juz sam nie wiem co jest grane...
co sadzicie ???
adamus

Post numer:#15  Postprzez Neo » 14 cze 2007, o 18:09

adamus, też kupiłem nie dawno E30 i mam dokładnie to samo, ale popukam w szybkę od zegarów i jest wszystko ok
Neo

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie