[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

akumulator w baga?niku

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez Leon » 11 lut 2010, o 18:29

Slawek-CH napisał(a):Powiem tak aku w bagażniku ma lepszą ochronę przed dokuczliwym mrozem

Nie prawda - silnik grzeje akumulator a jeszcze długo po zgaszeniu oddaje ciepło do komory silnika.

Moim zdaniem aku w bagażniku przyczynia się do szybszego rozkwitu rudej komorze za kołem. Widziałem kilka starych BMW z akumulatorem we wnęce bagażnika i była ona pognita. Wnęka po przeciwnej stronie w bdb stanie.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez profesor » 11 lut 2010, o 18:41

a czy moznaby do tego wykorzystac kabel z e36?
profesor
Uczeń

Moje BMW: 540
Nadwozie: Sedan
Silnik: M60B40
Silnik: MxxBxx

Post numer:#18  Postprzez Coolbit » 12 lut 2010, o 00:33

LeonE30 napisał(a):
Slawek-CH napisał(a):Powiem tak aku w bagażniku ma lepszą ochronę przed dokuczliwym mrozem

Nie prawda - silnik grzeje akumulator a jeszcze długo po zgaszeniu oddaje ciepło do komory silnika.

Moim zdaniem aku w bagażniku przyczynia się do szybszego rozkwitu rudej komorze za kołem. Widziałem kilka starych BMW z akumulatorem we wnęce bagażnika i była ona pognita. Wnęka po przeciwnej stronie w bdb stanie.

Zgadza się ,ale weź pod uwagę ,że te bemki miały ten akumulator tam już z 20 lat z chakiem i nie wiadomo w jakim był stanie. Jeśli z aku nic nie wycieknie to i nic nie wy-rdzewieje. Mam porównanie u siebie na podwórku i mogę powiedzieć ,że stan karoserii bagażnika i tak mam lepszy w 2 lata starszym TD z aku na :cen:.
Coolbit

Post numer:#19  Postprzez Waski » 12 lut 2010, o 12:59

panowie a czy w e30 touring były stosowane aku w bagażniku :)
bo pod maską nie mam miejsca na puszczenie przewodu a w bagażniku po włożeniu półeczki na aku i aku to sie nie zamyka schowek :/

[ Dodano: 12-02-2010, 12:01 ]
Coolbit napisał(a):Jeśli z aku nic nie wycieknie

jak ktos ma komplet to ma zbiorniczerk na kwas do tego :)
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Kolejne BMW: 325i

Post numer:#20  Postprzez tigre0070 » 12 lut 2010, o 13:01

Waski, były stosowane w touringach i wtedy ta część schowka była inaczej wyprofilowana.

Najczęściej widywałem w 324td aku w bagażniku.

A przewód puszczasz zawsze przez ścianę grodziową , w każdej wersji silnikowej jest przelot na kable :D
tigre0070

Post numer:#21  Postprzez Waski » 12 lut 2010, o 13:53

tigre0070 napisał(a):Waski, były stosowane w touringach i wtedy ta część schowka była inaczej wyprofilowana.

Najczęściej widywałem w 324td aku w bagażniku.

A przewód puszczasz zawsze przez ścianę grodziową , w każdej wersji silnikowej jest przelot na kable :D

no tu się nie zgodzę bo z auta co wyciągałem komplet była dodatkowa dziura na ten przewód od aku a u mnie jest tylko dziura na wiązkę silnika do kompa

[ Dodano: 12-02-2010, 12:54 ]
tigre0070 napisał(a):Waski,

no tu się nie zgodzę bo z auta co wyciągałem komplet była dodatkowa dziura na ten przewód od aku a u mnie jest tylko dziura na wiązkę silnika do kompa
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Post numer:#22  Postprzez tigre0070 » 12 lut 2010, o 13:55

Waski, kabel plusowy też tam przejdzie :)
tigre0070

Post numer:#23  Postprzez Waski » 12 lut 2010, o 13:56

tigre0070 napisał(a):Waski, kabel plusowy też tam przejdzie :)

to wiem ale chciałem jak w ori:)
a z tom osłoną thx już zaczynam się rozglądać:)

Waski
Profesor

Post numer:#24  Postprzez Koko » 12 lut 2010, o 14:12

Waski napisał(a):Coolbit napisał/a:
Jeśli z aku nic nie wycieknie

jak ktos ma komplet to ma zbiorniczerk na kwas do tego

nowy w ASO kosztuje 9,98zł
E30-tką jeżdżę z wyboru !!
E30 M52b28 + kompresor
E39 Touring 4.7 Hartge

Nigdy nie kłóć się z idiotą.
Najpierw Cię sprowokuje i ściągnie do swojego poziomu
a później załatwi doświadczeniem.
Koko
Uczeń

Moje BMW: 328i
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#25  Postprzez Wujek » 6 mar 2010, o 13:18

tigre0070 napisał(a):Waski, kabel plusowy też tam przejdzie :)

No nie do konca :)

Przelotka na przewód aku jest w kształcie prostokąta z zaokrąglonymi rogami w blasze rownoległej do błotnika - to nie ta dziura którą idzie główna wiązka do ECU ! Dziura jest w każdym autku, podobnie jak otwory w grodzi do przykręcenia tego izolatora plusa.

Jeśli autko nie miało fabrycznie aku w bagażniku otwór na przewód jest tylko podcięty w blasze, bardzo ciężko go zauważyć. Potem wystarczy stuknąc młotkiem i po temacie. Otwory do mocowania izolatora sa w fabryce zaklejone taśmą - jeszcze przed lakierowaniem - też ciężko je zauważyć, ale na bank są !
Wujek
Student

Silnik: S50B32
Kolejne BMW: e39
Silnik: S62B50

Post numer:#26  Postprzez Waski » 14 mar 2010, o 22:57

powoli sie poddaje a kabel już w komorze przeciągnięty przez polowe auta no i stanołem przy bagażniku nie wiem którędy pościć kabel nigdzie nie widzę przelotki przez wzmocnienie przy amorze :/

Waski
Profesor

Post numer:#27  Postprzez bfg minsk maz » 25 kwi 2010, o 16:31

LeonE30 napisał(a):

Nie zgadzam się ja przerabiam takie gadżety i jeżeli dobrze zabezpieczysz akumulator elektrolit nie będzie wyciekał na blachare,a ruda z tyłu powstaje z powodu kanałów upustowych wody spod szyb,a z przodu niech zostawi sobie miejsce na mocniejszy silniczek
bfg minsk maz

Post numer:#28  Postprzez ryss15 » 21 cze 2010, o 23:35

http://expresskaszubski.pl/express-na-s ... ablokowana

Tak sobie myślę, ze przy wypadku jak taki przewód zostanie zgilotowany to moze byc mała lipa i fire :)
ryss15
Student

Moje BMW: 328i
Kolejne BMW: 525d
Nadwozie: Touring
Silnik: M57B25

Post numer:#29  Postprzez MaDin » 21 cze 2010, o 23:47

ryss15,
ryss15 napisał(a):Tak sobie myślę, ze przy wypadku jak taki przewód zostanie zgilotowany to moze byc mała lipa i fire :)

jeśli chodzi o przewód paliwowy to tak (pompa podaje)
ale aku też bmw robiło febrycznie z tyłu
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#30  Postprzez PR0ZAC » 30 mar 2011, o 13:31

Posiadacze aku w bagierze wrzućcie jakieś foto jak to wygląda na aucie. Albo jeszcze jakby kto miał zdjęcie zestawu przed montażem żeby było wiadomo jak wygląda komplet. Napiszcie też które elementy można brać z E36 E34 czy innego modelu. Podobno przewód plusowy z E36 podchodzi bez problemu.
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

[center]SWAPY, Black Hella, polerowanie kloszy, regeneracja odbłyśników, chromowanie, cynkowanie. Zapraszam :)[/center]
PR0ZAC
Inżynier

Moje BMW: 328

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie