[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

brak podświetlenia

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez luki77 » 9 gru 2007, o 23:08

Adrian napisał(a):
luki77 napisał(a):to może ja się podepna do tenatu i spytam się czy te małe symbole nad włącznikiem świateł i halogenów też są podświetlane jak reszta czy nie??

Tak jest tam żaróweczka, chyba podświetlają się w momencie przekręcenia kluczyka do pozycji zapłon.

dzięki stary, teraz wiem że mogę bez obaw rozbierać deskę pod kierą :mrgreen:
luki77

Post numer:#17  Postprzez apply » 10 gru 2007, o 21:20

I ja się podepnę.
Pytanko: czy przy włączonych swiatłach - podświetleniu tablicy i przycisków, powinno się świecić również podświetlenie przycisku grzania tylnej szyby? Tak jak swieci się przycisk od awaryjnych i od wycieraczki tylnej szyby.
U mnie przycisk od grzania szyby się świeci (zatem żarówka sprawna), ale tylko gdy go nacisnę. Gdy grzanie tylnej szyby jest wyłączone - przycisk nie świeci. Natomiast w przypadku przycisku od tylnej wycieraczki jest tak, że się lekko świeci, natomiast po naciśnięciu świeci mocno.
Wiem, że pytam o :cen:, ale drażni mnie to.
apply
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#18  Postprzez jackx-36 » 10 gru 2007, o 22:03

apply napisał(a):U mnie przycisk od grzania szyby się świeci (zatem żarówka sprawna), ale tylko gdy go nacisnę. Gdy grzanie tylnej szyby jest wyłączone - przycisk nie świeci. Natomiast w przypadku przycisku od tylnej wycieraczki jest tak, że się lekko świeci, natomiast po naciśnięciu świeci mocno.

wszystko jest tak jak powinno być i prawidłowo działa :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#19  Postprzez apply » 10 gru 2007, o 23:59

THX!
Sądziłem, że jak wszystkie inne lekko świecą to grzanie szyby też powinno.
Pozostaje przyzwyczaić się.

Pozdrawiam
apply
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#20  Postprzez matisik » 14 gru 2007, o 18:14

a wiec tak ... Potencjometr działa ... Bezpieczniki sprawne, wymieniłem na 7,5 bo miałem w jednym 30 a w drugim 10. Wtyczka przy zapalniczne-szukałem tego ale nie znalazłem. Może to być to, ponieważ montowałem el szyby i brałem prąd z zapalniczki. Wtedy też na chwilke zgasły lapmki wewnętrzne, ale sie zapaliły. Gdzie jest ta wtyczka? Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł dlaczego to nie działa?

[ Dodano: 09-01-2008, 17:41 ]
ehh ... jakiś czas temu kupyłem nowy potencjometr i działa... a dokładniej działało. Jakiś tydzień, może dłużej :/ Jaki bezpiecznik jest odpowiedzialny za potencjometr? Jeżeli tak jak pisaliście to mam powsadzane 7,5 i są całe :( Ktoś wie dlaczego tak często pada mi ten potencjometr?
matisik

Post numer:#21  Postprzez Szczep » 22 lip 2013, o 14:12

Podbijam temat - wiem, że jest z roku 2007, ale jest też dosyć wartościowy i nie ma sensu zakładać kolejnego pt. "brak podświetlenia".

Mój problem wygląda tak:
Brakuje mi podświetlenia panelu od nawiewu - korby temperatury i nawiewu oraz suwaków nawiewu.
Przestało świecić na brukowanej drodze, przy klepnięciu w deskę od boku zadziałało 2 razy i koniec.

- podświetlenie przycisków grzanej szyby i awaryjnych działa,
- światło w schowku pasażera jest,
- wszystko inne działa.

Jaki może być powód? Czytałem już o braku masy, czy to to? Żarówki raczej się nie przepaliły, zwarcia
nigdzie nie zrobiłem, przy klepnięciu jeszcze chwile działały.

dziękuje za rady,
pozdro!
Szczep

Post numer:#22  Postprzez algrab » 22 lip 2013, o 14:49

Zaśniedziałe połączenia do tego zespołu panelu, na pewno są tam ze 2 kabelki które można rozłączyć gdyby sie chciało wypiąć tą sekcję - i te połączenia mogły zaśniedzieć. Trzaby przeczyścić styki

Albo bardziej prozaicznie obsady żaróweczek obeszły śniedzią.
No albo po prostu żarówki sie skończyły i tyle.
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#23  Postprzez BOGUL » 22 lip 2013, o 20:16

Ja mam tez taki sam problem. :( wymieniali mi deske i zrobili ze wszystko swiecilo. Poskladalem wnetrze tunel srodkowy padlo mi wtedy ako i od tego czasu padlo oswietlenie na desce wraz z zegarami. Kupilem dwa przelaczniki ale tez nic nie pomoglo i oswietlenia nie ma. :( help
BOGUL

Post numer:#24  Postprzez Szczep » 22 lip 2013, o 22:33

Dobra, podszedłem do próby sprawdzenia podświetlenia i...

dla potomnych zdjęcie znalezione w necie - pokazujące dokładnie,
na czym trzyma się konsola środkowa, wszystko proste i przejrzyste.

Obrazek

pozdro
Szczep

Post numer:#25  Postprzez Pietrek » 26 lip 2013, o 16:16

Nie trzeba ściągać konsoli by wymienić żarówki.
Jedną żarówkę wymienią się po wyjęciu radia, drugą wsuwając dłoń od spodu konsoli.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#26  Postprzez Szczep » 26 lip 2013, o 16:27

Pietrek, dokładnie tak zrobiłem. Z dolną jest troche więcej grzebania, nie zawsze wchodzi za pierwszym razem. :thu:
Szczep

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie