[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Oświetlenie wnętrza

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez RadarPoz » 3 maja 2007, o 13:31

PaWeLeK_E30 napisał(a):RadarPoz, Zacznij od lampek. Nic nie trzeba rozkręcać.
Jak masz miernik to sprawdź napięcie czy jest na obu blaszkach przy otwartych drzwiach.
Jak na jednej napięcia nie będzie to przyczyna bolec w słupku. (otwórz inne drzwi, chyba wszystkie bolce naraz nie siadły)
A ten przekaźnik (spowalniacz czasowy), według obrazka z ETK ma dwa kable tylko, czyli tak jakby tylko przez chwile podtrzymywał napięcie. Więc jakby on nie działał to po prostu by Ci się światło przez tą chwilę po zamknięciu drzwi nie paliło . Po prostu tak jakby go nie było. :D Mogę się mylić, ale tak sądzę.

Sprawdziłem na razie blaszki w lampce-ich położenie jest prawidłowe. Bolce czujników otwarcia drzwi wyglądają ok, nie przycina się nic. Sprawdzę jeszcze tak jak radzisz napięcie na blaszkach a potem rozkręce słupek jak będzę miał chwilę (bo ostatnio siedzę w pracy cały czas).
Pozdr
RadarPoz

Post numer:#17  Postprzez PaWeLeK_E30 » 3 maja 2007, o 14:27

To sprawdź napięcie :D na obu blaszkach. Na jednej ma być zawsze +12V, na drugiej tylko po otwarciu drzwi.
Ale jeśli raz dotyka lewa blaszka, a za drugim razem prawa blaszka (przełącznik), to napięcie jest bo świeci. Jednocześnie nie powinny dotykać dwie blaszki.

Możliwe że masz zainstalowany ten opóźniacz czasowy.
Jeżeli idą od niego tylko dwa kable (tak jak pokazuje ETK) to może on działać na dwa spospoby.
- podtrzymuje napięcie - jeżeli by się zepsuł to by nie podtrzymywał
- zwiera czasowo te dwa kabelki - jeśli się popsuł nie zwiera wcale lub cały czas zwiera.
Więc u Ciebie wychodzi że cały czas zwiera. Musisz odłączyć opóźniacz czasowy. (teoretycznie)

Tak mi się wydaje :roll:
PaWeLeK_E30

Post numer:#18  Postprzez Monika » 3 maja 2007, o 20:43

bambus, dobrze Cię rozumiem ja tez juz mam jej dość :mad2:
Monika

Post numer:#19  Postprzez RadarPoz » 10 maja 2007, o 12:06

jackx-36 napisał(a):PaWeLeK_E30, co Cie dziwi w czasowym wyłączaniu oswietlenia kabiny w wyposażeniu E30 ja takie mam. Światło gasnie po paru sekundach od czasu zamkniecia drzwi, a nieszczesny przekażnik od tego bajerku znajduje sie przy centralce centralnego zamka w lewym słupku na dole za głosnikiem :cool2:

No dobra, to gdzie ja mam szukać tego przekaźnika? :mad2: Rozebrałem kawałek auta i nic nie widzę
Obrazek

A tu po zdjęciu obudowy głośnika
Obrazek
Czy "za głośnikiem" oznacza że mam jeszcze wyjąć głośnik? Pytam bo nie wiem :?: Sorry za jakość fot.

PS ok, juz znalazłem w innym temacie "Dokładnie tak samo jak chyba w każdej E30 pod głośnikiem od strony kierowcy"

No to walczę dalej :twisted:

Pozdr
RadarPoz

Post numer:#20  Postprzez adamj320 » 10 cze 2007, o 00:43

czesc wam drodzy milosnicy e30 :)
jak ktos bedzie mial ochote przerobic sobie korbki do szyb i dachu na prąd to piszcie do mnie smialo, przerabialem to juz w dwoch autach.. i nie trzeba miec calych wiazek, wystarczą tylko kostki z kawalkami przewodow i mechanizmy - czas montazu - max 5h robiac dwie przerwy na zimne piwko ;)

gdybyscie mieli jakies problemy piszcie, moze bede umial pomoc :)
adamj320

Post numer:#21  Postprzez bandyta » 3 wrz 2007, o 19:53

PaWeLeK_E30 napisał(a):wyłącznik czasowy ? w standardowym e30 ?
W kabinie standardowo masz dwie lampki w suficie po bokach. Każda z nich może być :
- zapalona na stałe
- zapalać się po otwarciu drzwi i gasnąć po zamknięciu - przy każdych drzwiach jest czujnik-włącznik (nie wiem jak to fachowo nazwać :D )
- no i może być zawsze zgaszona
Przyczyną tego że w skrajnych ustawieniach włącznika pali się na stałe są blaszki w lampce. Z czasem się mogą przestawić.
Jedyne co musisz zrobić to wyjąć lampkę z sufitu i dogiąć ręką tak blaszki, żeby działało :D
U Ciebie pewnie jedna blaszka nie odskakuje tam gdzie powinna i cały czas dotyka żarówki, przez co świeci się cały czas.
Łatwa robota. U mnie było to samo. 3min poświęcisz i powinno działać. Ta lampka to prymitywna konstrukcja :D

Obrazek

Na fotce u góry widać dwie blaszki,
na zdjęciu włącznik w położeniu środkowym, żadna blaszka nie dotyka żarówki przez co się nie świeci.
W skrajnych położeniach ma dotykać żarówki lewa lub prawa blaszka, w zależności jak przełączysz. Nie dwie naraz, bo wtedy się palić będzie na stałe.
a u mnie jest tak jak na zjeciu i przy otwarciu dżwi nic nie swieci choc te dzyndzelki w słupkach działaja lekko mozna palcem wcisnąc i odskakuje jak nalezy ale nie swieci po odskoczeniu czyli otwarciu dżwi :duh:
bandyta

Post numer:#22  Postprzez PaWeLeK_E30 » 3 wrz 2007, o 19:58

bandyta, wykręć ten "dzyndzelek" :D ze słupka. Odkręcasz jedną śrubkę i wyciągasz :D Jego konstrukcja jest banalna. Przeczyść papierem ściernym miejsce styku.
PaWeLeK_E30

Post numer:#23  Postprzez bandyta » 3 wrz 2007, o 19:59

PaWeLeK_E30 napisał(a):bandyta, wykręć ten "dzyndzelek" :D ze słupka. Odkręcasz jedną śrubkę i wyciągasz :D Jego konstrukcja jest banalna. Przeczyść papierem ściernym miejsce styku.
ok zrobie tak bo lubie sie bawic dzyndzelkami :cool2: :cool2: :cool2: :D :D :D
bandyta

Post numer:#24  Postprzez PaWeLeK_E30 » 3 wrz 2007, o 20:34

bandyta, tylko się nie podnieć za bardzo :D :D
PaWeLeK_E30

Post numer:#25  Postprzez bandyta » 5 sie 2008, o 12:52

szlak by to znow mi padło oswietlenie w aucei w srodku czyli przy otearciu drzwi nie swieci lecz gdy włacze recznie na lampce to bedzie swiecic cały czas :(:( co mam zrobic z tym ?? przekładałem juz te wciskane dzyndzelki z dzwi lewych do prawych i nic dalej po otwatrciu nie swieci?? prtzeczytałem wszystkie posty na ten temat i nie ma nikt takiego problemu jak ja:( pomocyyyyyyy!!!
bandyta

Post numer:#26  Postprzez Pawian » 5 sie 2008, o 22:32

już miałem pytać dokładnie o to samo, tez mi sie to kopie ale były żarówki walnięte, teraz wymieniłem, nawet je obrócilem bo nie było ok teraz działa ale nie po zamknięciu drzwi, a tak to wiem jak zrobić :D zaraz ide robić :)
Mój biały szuracz
viewtopic.php?f=67&t=19944
Pawian
Stażysta

Moje BMW: 324Td
Nadwozie: Touring
Silnik: M21D24
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#27  Postprzez turek63 » 5 sie 2008, o 23:06

to i ja sie podepne :) mianowicie mam wpiety przekaznik kolo centrali ten do opuznienia ale niestety nic sie z tym oswietleniem nei dzieje ;/ co robic ??? jackx-36 jak ty to widzisz bo u ciebie dziala ?? moglby ktos to rozebrac i robic foto jak to jest popodlaczane ??? pozdrawiam
turek63
Uczeń

Moje BMW: 325
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 330i
Silnik: M54b30

Post numer:#28  Postprzez miki » 6 sie 2008, o 17:04

turek tez to mam tzn u mnie jest rozwalony przkaznik ale jak masz robebrane wnetrze to centralke milaes mi pozyczyc obaczyc czy trybi
miki

Post numer:#29  Postprzez Matti » 7 wrz 2008, o 10:38

Witam wszystkich. czytam ta te forum o tych lampkach i mam niestety problem wymieniałem głosniki i robiłem cała instalacje pod glosniki na nowo bo okazało sie ze mam ogyginalny zmacniacz w mojej E30 i jest on strasznie słaby i daje bardzo duze zniekształcenia. Ale nie o to tu chodzi. Było wlasnie przy tym lewym niestrzesnym głosniku pare kabelków które mi sie rozpieły :cry: i sa one odpowiedzialne za gasniecie lampki z opoznieniem( mam ten bajer:) :D ) i za podswietlanie przełaczników szyb elektrycznych. Nie wiem jak one maja być polączone ze soba bo lampka swieci sie caly czas i te przełączniki tez moze mam ktoś cos takiego. Dodam ze moja E30 to wersja cabrio z 92 roku. Pozdrawiam :D
Matti

Post numer:#30  Postprzez turek63 » 8 wrz 2008, o 18:45

zrob fote tych kabelkow i tego calego interesu jak mozesz i podeslij :) bede wdzieczny i moze jakos rozkminimy jaki co polaczyc
turek63
Uczeń

Moje BMW: 325
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 330i
Silnik: M54b30

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie