[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Szyberdach..

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez kaczy-k9 » 6 lut 2008, o 07:52

Już druga osoba pisze że to przekaźnik, to chyba coś w tym musi być :) . Na razie zima i nie zaglądałem tam, choć czasami go otwieram tak aby sprawdzić i otwierał się za każdym razem. Na wiosnę wymienię ten przekaźnik i mam nadzieję że będzie po kłopocie.
kaczy-k9

Post numer:#17  Postprzez hubabuba » 29 mar 2008, o 13:40

Szyberdach elektryczny.

Zamyka się i otwiera bez oporów w poziomie. Zaś by się uchylił do góry, muszę "postrzelać" przyciskiem żeby ruszył, i kawałek wcisnąć palcem szyber od dołu, żeby mu pomóc, i w pewnym momencie zaczyna już iść sam elektrycznie do góry. Później trzymam przycisk i idzie sam w dół bez problemu i wysiłku.

Cięgna i cały układ szyberdachu Ok..

Nic go nie blokuje na 100%

Złe ustawienie fazy silniczka, czy brak smarowania ?
Obrazek

e30 Coupe (316i) <--- było
e36 Sedan (320i) <--- było
e36 Sedan (325i) <--- było
e36 Coupe (320i) <--- było
e34 Touring (525i) <-- jest
e30 Wąska (318i) <---- będzie :D
hubabuba
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#18  Postprzez matisik » 13 paź 2008, o 16:13

mam problem, wyciągam ręczny szyber, prace sie zawiesiły gdyż nie wiem jak wyciągnąć ten duży element od ręcznego otwierania przez taką małą dziure... Ktoś coś wykombinował w tej kwestii? Rozwierciłem nity i nic sie nie stało...

[ Dodano: 13-10-2008, 21:28 ]
Problem rozwiązany, połamałem kawałek sklejki pod podsufitką. Mam problemy z trafieniem zębatką na te ślimaki... Wydaje mi się ze trafiłem ale silniczek odstaje! Wystaje za bardzo na zewnątrz. Tak powinno być? Nie mam blaszki od elektrycznego tylko od manuala
matisik

Post numer:#19  Postprzez spiro » 15 paź 2008, o 00:00

I to jest błąd, nie każdy wie, że ta czarna blacha do której przymocowany jest mechanizm, w wersji elektrycznej różni się od tej z manualnego szyberdachu. Czasami nawet nie wiedzą o tym osoby sprzedające całe zestawy do przeróbki. Ja na szczęście trafiłem na człowieka znającą się na rzeczy i dostałem cały zestaw również z blachą, dlatego nie umiem Ci pomóc. Albo szukaj blaszki, albo trzeba by było odpowiednio przerobić tą co masz... Jednak na tą chwile nawet nie pamiętam jak one dokładnie wyglądają.
(OO==[][]==OO) 318i coupe 1989r 2007/2008
(OO==[][]==OO) 320i coupe 1989r 2008/2009
(OO==[][]==OO) 325i sedan 1988r 2009/2011
(OO==[][]==OO) 320i convertible 1992r od 2018
spiro
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#20  Postprzez matisik » 21 paź 2008, o 18:24

Dzisiaj zamontowałem silniczek. Aby zamontować go trzeba rozwiercić otwory w silniczku o 1mm tak jak napisał ktoś wcześniej. Po 2 trzeba wbić młotkiem odstający kawałek czarnej blaszki, najlepiej go przed tym pociąć obcęgami. Dla tych którzy mają touringi - nie trzeba ciąć tapicerki, ale trzeba ją oderwać od sklejki do której jest przyklejona a potem połamać sklejke pod podsufitką. Potem tylko przykręcamy silniczek odpowiednimi śrubami, wydaje mi się że silniczek odstaje jakies 0,5mm ale pod czarną podsufitką nic nie widać :)
matisik

Post numer:#21  Postprzez PIT3R » 23 paź 2008, o 23:32

A w którym miejscu montowany jest silniczek? Za szyberdachem? Czy przed szyberdachem, w okolicah lusterka wstecznego? Czy trzeba zrywać 'sporo' podsufitki? Czy tylko tą część przednią? No i jak powinien wyglądać kompletny zestaw do przeróbki ręcznego szyberdachu na wersję elektryczną?
PIT3R

Post numer:#22  Postprzez Strzelba » 24 paź 2008, o 08:40

dokladnie w tym samym miejscu gdzie jest montowana korbka
co do podsufitki to wystarczy ja tylko lekko naciac ale do elektrycznego szybra to i tak potrzebna jest bleda ktora to przykryje i nic nie bedzie widac
np tak jest u mnie po przerobce
Obrazek
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#23  Postprzez spiro » 6 kwi 2009, o 01:37

Tym co mają problemy z szyberdachem, chciałem jeszcze dodać od siebie, że czasami problem dziwnego działania szyberdachu może stanowić sam przycisk sterujący nim. W nowym nabytku miałem tak, że generalnie mogłem szyberdach otwierać, gorzej było z zamykaniem. Trzeba było wiele razy dusić i puszczać przycisk, żeby wogóle ruszył w którąś ze stron. Z początku myślałem, że to przekaźnik, jednak wymiana nic nie dała. Przyciski od el. szyb są identyczne, na przełączniku od szyb i oryginalnym przekaźniku wszystko zaczęło działać bez problemu.

Natomiast jeżeli kogoś elektryczny dach działa, jednak gubi fazy to prawdopodobnie uszkodzone są zębatki samego silniczka, przez co przeskakują i gubią fazy otwierania i zamykania (zakładając że przekaźnik i przycisk zostały sprawdzone oraz jeżeli to przeróbka z manuala, że osoba która przerabiała prawidłowo ustawiła fazy). Objawy są takie, że mimo odkręcenia silniczka i ustawienia go prawidłowo i tak zgubi fazę. Oprócz tego po jego odkręceniu i szukaniu faz trzymając go w ręce można słuchowo "zaobserwować" właśnie to przeskakiwanie. Rozwiązaniem w moim przypadku było wymienienie silniczka na inny (sprawny).

Może komuś się to przyda...
spiro
Student

Moje BMW: 320i
Silnik: m20b20

Post numer:#24  Postprzez Prins » 9 maja 2010, o 13:13

Nie chce akladac nowego tematu dlatego podepne sie pod te temat.
Mam maly problem z szyebrdachem od jezdzenia po tych naszych drogach szyber opadl mi tylu i jadac szybciej slysze podmuch wiatru przy zamknietym szyberdachu pozatym zauwazylem ze pojawilo sie troche wody na przenim fotelu ( przecieka) :/
powiedzcie mi jak go ustawic?
uczeszlke mam na 100% dobra
Damian
Prins
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#25  Postprzez Strzelba » 9 maja 2010, o 13:56

trzeba zdjąć ta podsufitkę z płyty szyberdachu (jak jest opisane na forum) i będziesz miał dostęp do śrub po 3 na stronę
ale wydaje mi się ze moglu ci popękać właśnie te szyny do których jest płyta szyberdachu przykręcona dodam ze jest ona z plastiku
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#26  Postprzez Prins » 9 maja 2010, o 14:03

z tylu opadl jakei 3-4 mm od lini dachu bo przod jest ok. raczej nie jest nic popekane otwiera sie i zamyka dobrze nic go nie blokuje nic nie strzela w srodku
Damian
Prins
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#27  Postprzez GLOCK » 15 maja 2011, o 13:48

Witam wszystkich. Pozwolicie ze przyczepie się do tematu ze swoim problemem? Elektryczny szyber zaczął się ostatnio dziwnie zachowywać a mianowicie: w pozycji poziomej otwiera się bez problemów, przy zamykaniu zatrzymuje się jakieś 3cm od pełnego zamknięcia i bez pomocy (ręczne dosuniecie) się nie zamknie - SILNICZEK CAŁY CZAS PRACUJE. Otwarcie go uchylnie bez wypchnięcia ręką jest nie możliwe- silniczek pracuje. Sprawdziłem smarowanie prowadnic - smar,olej czy środki typu WD-40 nie zmieniły sytuacji. Może ktoś jest wstanie pomóc.
MEES WITH THE BEST...DIE LIKE REST!
Wczoraj jeszcze TD...dzis juz tylko D:(
GLOCK
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#28  Postprzez Dantte26 » 15 maja 2011, o 14:30

GLOCK,

może potrzebna mu regulacja położenia...zdejmij prostokątną zaślepkę i zobaczysz nakrętkę kontrującą z gwintowanym kołkiem na imbus...popuść nakrętkę i pokręć delikatnie kołkiem...dokręć nakrętkę i zobacz efekt...w razie potrzeby czynność powtórz...nie śpiesz się z tym...pomału i dojdziesz do ładu...silnik pracuje to znaczy dalej się kręci czy go blokuje??
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25

Post numer:#29  Postprzez GLOCK » 17 maja 2011, o 21:08

silniczek cały czas burczy tylko jest tak jak by nie miał siły przesunąć szybra. myślałem że może po zimie prowadnice są suche i dlatego to się nie domyka ale mówię...przesmarowanie nic nie dało.co prawda nie trzeba wkładać tak dużej siły do pomocy silnikowi ale mimo wszystko nadal to nie działa tak jak powinno.a i jeszcze jedno-czy niedomknięcie dachu może wyciągać prąd z akumulatora??bo ostatnio nie domknąłem dachu i po 2 dniach mój "grzechotnik":) musiał sobie dłużej pokręcić zanim zagadał.
MEES WITH THE BEST...DIE LIKE REST!
Wczoraj jeszcze TD...dzis juz tylko D:(
GLOCK
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#30  Postprzez kemot324 » 18 maja 2011, o 23:44

Sprawdź czy masz pełne 12V na zasilaniu silniczka.
kemot324

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie