[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Elektryczne szyby, kilka pytań.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#256  Postprzez patryk konin » 23 wrz 2011, o 22:22

koledzy pomóżcie bo kupiłem mechanizmy el do Coupe i chce jes wsadzić do siebie ale mam same mechanizmy i wiązke w drzwi umnie w aucie nie ma kostek pod przałączniki ale wiem Kombi na cześci z którego moge wyciągnąc te kostki powiedzcie mi tylko gdzie one są podpięte tam pod kierownicą w który pin tak na szybko patrzyłem i tam były ze 3/4 wtyczki a elektryke miał tylko na przód z tyłu korbki być może instalacja jest na 4 furtki
przy okazji wyciągam z tego kombi el szyberdach i odkręciłem silniczek ale nie moge wykręcić tej blachy która jest potrzebna do przymocowania tzn odkręciłem tą blache ale ona się trzyma na tych cięgnach jak to ogarnąc żeby ona wyszła tak jak powinna i odnośnie wiązki el szyberdacha to idzie ona tam pod kiere i idzie 1 kabelek do el szyberdachu i wchodzi w taką kostke a z drógiej str był fioletowy prszekaźnik czy ten przekaźnik i ta wtczka jest od el szyb i el szyberdachu i potrzebuje jej
ogólnie pytanie brzmi co musze powyciągać z tego kombi żeby ogarnąć el szyby i szyberdach w Coupe pozdrawiam
patryk konin
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#257  Postprzez Daro Siem-ce » 20 lis 2011, o 23:00

Witam Koledzy i koleżanki , Podpinam sie pod temat o szybach elektrycznych ,

a więc tak : u mnie w E30 touring są korby i już kupiłem mechanizmy nożycowe . Chodzi o to że mam ori instalacje w drzwiach do podpięcia szyb a nie umie znaleść kostek przy lewarku zmiany biegów , jest tam kilka wiązek kabli ale nie mam pojęcia które to są i prawie wszystkie kręcą pod wykładziną na strone pasażera . Dodam że auto z roku 94 ma grzane tyłki i dach elektryczny . Musze dokupić jakąś wiązkę kabli do tego co już mam w orginale ?? ??
Daro Siem-ce

Post numer:#258  Postprzez mc_picia » 20 lis 2011, o 23:07

Dziwne że nie masz tych kostek do wpięcia włącznika w tunelu, skoro twierdzisz ze instalacja jest. A może tylko w drzwiach jest instalacja? zobacz po kolorach, czy z kostki w słupku wychodzą przewody od el. szyb. i spójrz gdzie idą.

Jakby była instalacja to by były przewody chociaż w tunelu lub kostki. A wątpię, że są schowane pod wykładziną ;d
mc_picia
Uczeń

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#259  Postprzez Pietrek » 21 lis 2011, o 00:02

Lucas w touringu nie miał el szyb a w tunelu kostki były z tego co pamiętam.
Tak czy siak sprawdź najpierw czy masz przewody przy słupku za głośnikiem.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#260  Postprzez Daro Siem-ce » 16 mar 2012, o 23:09

Witam po długim czasie . Zrobiło sie cieplej i zabrałem sie za te moje szyby ,

a więc : wtyczki są w drzwiach , wiązka kabli leci z drzwi pasażera pod fotelem i dalej koło lewarka biegów w strone skrzynki pod nogami kierowcy , a z drzwi kierowcy leci wiązka kabli za głośnikiem i również w tą skrzynke pod nogi kierowcy . Nigdzie nie ma zakończenia kostkami na przyciski do szyb . Oczywiście wtyczki w drzwiach są i pasują do mechanizmów

Obrazek

Mały rysunek :)

Czerwona linia :to wiązka z drzwi : centralny zamek wtyczka pod szyby
zielony jaskrawy : to skrzynka pod nogami kierowcy
brązowa linia : to podgrzewanie foteli
zielona linia to : lampka tylniej popielniczki i kabelek do ręcznego
niebieski : to tunel z lewarkiem biegów.

gdzie jeszcze szukać tych kostek do otwierania szyb ??

Chyba że podpiąć sie w instalacje istniejącą i wpiąć tam kostki ??

Prosze o pomoc :duh:

PS. sorki za ten obrazek :D

Kupie przyciski do szyb z częscią instalacji w rozsądnej cenie :cool2:
Daro Siem-ce

Post numer:#261  Postprzez Dantte26 » 17 mar 2012, o 01:00

Daro Siem-ce,

kolego...demontowałeś wogóle tunel środkowy czy oblukałeś na szybko ? nie wiem jak u Ciebie to wygląda, ale u siebie jak doposażałem el. szybki na tył to kosci podpinające ukryte były właśnie pod dywanem w specjalnym rozcięciu...jest tam naprawdę spora wiącha która powinna znajdować się w okolicach lewarka zmiany biegów...wiącha do grzanych foteli idzie z poprzedniczką wspólnie z tym że odbija dalej w stronę dźwigni ręcznego...nie wiem ale jeśli nie popatrzyłeś dokładnie łatwo te kosci przeoczyć...jeśli wiązka ma ciągłość od kości drzwi w słupku to w aucie powinna się znajdować kompletna wiązka do podpięcia el. szyb...sprawdź także dokładnie pod dywanem w stronę nagrzenicy...może są skitrane głębiej...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25

Post numer:#262  Postprzez Daro Siem-ce » 18 mar 2012, o 15:39

$Dantte26

Już wszystko opanowane :cool2:

z instalacji była tylko kostka do silniczka w drzwiach kierowcy która nawet nie weszła do auta tylko zakończyła sie na kostce między drzwiami a budą . W drzwiach pasażera nie było już kostki żadnej ,

Zaczne od początku : szukając częsci instalacji do szyb el. trafiłem na mokrą wykładzine pod nogami kierowcy ( oczywiście gąbka z drugiej strony była mokra ) , więc nie było sensu olać to , wyjąłem całą wykładzine ( już sie suszy ) powodem wilgoci dwie dziury w rogu nadkola z podłogą które trzeba zrobić żeby nie było powodzi w aucie :D . Teraz bez wykładziny lepiej widać instalacje . Niestety nie ma w mojej E30 instalacji pod szyby :cry: . Dziś założyłem mechanizmy do szyb i zrobiłem swoją instalacje przeplatając ją po orginalnej . Koło wtorku mają przyjść przyciski do mnie więc reszta bedzie dopiero na dniach kończona ale działa wszystko pięknie i sprawnie ,żadnych oporów .

Pozdro dla wszystkich :cool2:
Daro Siem-ce

Post numer:#263  Postprzez DIEGO_E30 » 28 mar 2012, o 22:42

Witam jestem na etapie zakładania elektrycznych szyb do coupe szeroka lampa. Nie wiem gdzie umiejscowić( w drzwiach) mały przełącznik w kształcie pudełka od zapałek z tym, że mniejszy z małym bolczykiem. Dedukując jest to coś ala ogranicznik szyb, chwilowo nie mam czym zrobić zdjęcia. Proszę o pomoc, pozdrawiam.
DIEGO_E30

Post numer:#264  Postprzez kuerone » 28 mar 2012, o 23:23

Zakładam że chodzi Ci o "przełącznik" centralnego zamka.

Jest on przyczepiony do elementu 23
Obrazek

Jedyne zdjęcie jakie posiadam ze środka:

Obrazek

Edit:

Ewentualnie mam jeszcze coś takiego.

Obrazek
Obrazek

Rzuć okiem na mój projekt.
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=21207
---
kuerone
Stażysta

Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B28

Post numer:#265  Postprzez DIEGO_E30 » 29 mar 2012, o 00:28

Wielkie dzięki kuerone, myślałem, że to jest element do elektryki szyb. W takim razie jak działa ograniczenie w otwieraniu? Jak szyba dojdzie do końca to co odcina prąd?
DIEGO_E30

Post numer:#266  Postprzez ksx9 » 29 mar 2012, o 07:26

DIEGO_E30 napisał(a):W takim razie jak działa ograniczenie w otwieraniu? Jak szyba dojdzie do końca to co odcina prąd?

Dojdzie do końca i puszczasz przycisk :P W e30 nie ma krańcówek. Gdzieś kiedyś czytałem że przycisk od "wyłączania" szyb, ten z czerwonym paskiem, działa jak bezpiecznik i wyskakuje gdy będziesz trzymać szybę dość długo. Ale to tylko teoria, sam tego nie sprawdzałem :)
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Silnik: m42b18

Post numer:#267  Postprzez Pietrek » 29 mar 2012, o 14:30

DIEGO_E30 napisał(a):Jak szyba dojdzie do końca to co odcina prąd?

Palec ;)

W e30 musisz trzymać cały czas przycisk , aż szyba zjedzie tyle ile chcesz.
Pietrek
Moderator

Silnik: m20b25

Post numer:#268  Postprzez spec » 19 kwi 2012, o 17:31

takie jedno pytanie: mam szeroką sedan z '87 i mechanizmy mam jeszcze chyba z wąskiej - przynajmniej według OEM, sam jeszcze nie sprawdzałem - a zakupiłem niefortunnie mechanizmy 4x do szerokiej, wiem że nie podejdzie bez zmiany szyb z przodu, a czy z tyłu też trzeba zmieniać razem ze szkłem, czy będzie pasować?
spec

Post numer:#269  Postprzez Zwarciak » 20 kwi 2012, o 21:15

spec napisał(a):takie jedno pytanie: mam szeroką sedan z '87 i mechanizmy mam jeszcze chyba z wąskiej - przynajmniej według OEM, sam jeszcze nie sprawdzałem - a zakupiłem niefortunnie mechanizmy 4x do szerokiej, wiem że nie podejdzie bez zmiany szyb z przodu, a czy z tyłu też trzeba zmieniać razem ze szkłem, czy będzie pasować?

kurde coś nie wtdaje mi się ,żebyś miał taki "misz-masz" . Miałem sedana z 87'roku i mechanizmy były nożycowe , ściągnij boczek ( 3 min roboty ) , zerknij co masz i bedziesz wszystko wiedział ,botak to jest niepotrzebny stres :(
Zwarciak
Stażysta

Moje BMW: 3xx
Silnik: M54B30

Post numer:#270  Postprzez maaaad » 21 kwi 2012, o 02:08

Mechanizmy na linkach były do kwietnia 88, o ile dobrze pamiętam. Sprawdźcie w etk, poza tym była już o tym nie raz mowa na forum. Moja poprzednia e30 była z października 87 (szeroka) i miała linki.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Silnik: M52B28

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie