[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Elektryczne szyby, kilka pytań.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Re: Elektryczne szyby, kilka pytań.

Post numer:#331  Postprzez Pacher » 30 paź 2015, o 09:51

Tak, bez problemu...
Pzdr
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe

Post numer:#332  Postprzez THCulture » 30 paź 2015, o 12:48

Zamontujesz o ile są nowszego typu, starszego nie.
THCulture

Post numer:#333  Postprzez dzidzia24 » 31 paź 2015, o 07:36

Dzięki, zatem kupuję :)
dzidzia24

Post numer:#334  Postprzez kamilo01 » 11 gru 2015, o 19:27

witam nie dawno zakupilem instalacje do swojej e30 cope pod elektryczne szyby silniczki zamntowane w drzwiach przekaznik i bezpiecznik z szkrzynce zamontowany, przekaznik pod kolumna kierownicy zamontowany
problem tkwi jak wpiac instalacje elektrycznych szyb w instalacje samochodu sprzedajacy fajnie ogarnal mi wiazzke która sprzedawal wiec zostaje tylko wpiac sie w samochod ale tu mam problem
tu mam zdjecia wiazki

1. Obrazek

2. Obrazek

w polowie wiazki sa taie kable takimi wtyczkami

3. Obrazek

a na koncu wizazki takie same (chyba)

4. Obrazek

te wiadomo gdzie podpiac :D

5. Obrazek

teraz moje pytanie niby wizka jest pod 4 szyby tylko czy z coupe czy z sedana i jak to wpiac aby to zaczeo dzialac bo sa rozne rodzaje tych wsuwek i to mnie gubi
dodam ze szukalem na internecie ale wszedzie sa byle jakies opisy a zdjecia juz wygasly i nie mam jak tego sobie zobrazowac
mam nadzieje ze pomozecie
pozdro
kamilo01

Post numer:#335  Postprzez mattim » 12 gru 2015, o 19:09

Ale chaotycznie to opisałeś :P

Wkładasz wiązkę do 2d więc odrazu sobie odpleć izolację i odczep przewody i kostki przełączników tylnych szyb.

Fioletowo szary i czarno szary z 3 i 4 foto to przewody do silniczków w przednich drzwiach, reszta to od tylnych, zresztą sam zobaczysz co wychodzi od wtyczek przełączników (szare przód, białe tył do wywalenia)
mattim
Moderator

Moje BMW: 323i
Silnik: M20B23
Kolejne BMW: _____
Silnik: MxxBxx

Post numer:#336  Postprzez Milten » 3 sty 2016, o 16:03

Takie osobne pytanie czy da się przewody, które idą w tył w sedanie zamontować na przód do coupe?
Czy ktoś wie jak się nazywają męskie piny(te cieniutkie) , które wchodzą w białe gniazdo w słupkach drzwi przednich? Chyba będę je musiał dorzeźbić, ponieważ mam już silniczki i wiązki w drzwiach oraz przyciski do szyb i centralnego ale środkowej części instalacji brak.. i E30stka stoi smutna z rozgrzebanym środkiem..
Milten
Rekrut

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#337  Postprzez ljabartosz » 11 kwi 2016, o 20:33

Sieemanko mam pytanie co do elektrycznych szyb tył (touring). Mam założone przednie szyby, wszystko działa tak jak trzeba. Teraz założyłem szyby tył, w zasadzie narazie tylko jedną, bo drugi siłownik uszkodzony. Tylna szyba jedna działa, ale tylko z przycisku na tunelu w drzwiach tylnych do przycisku podłączona jest tylko masa i plus, jak podepnę sterowanie szyby to nie działa w ogóle, tylko wszystko przygasa. Przycisk tylny się podświetla itp, jak wyłączę wszystkie szyby przycisk gaśnie itp. Nie działa tylko opuszczanie szyby w drzwiach... A jak podepnę sterowanie do tego przycisku to w ogóle nie działa. Dodam że nie mam oryginalnych wiązek tylnych , tylko sam ciągnąłem kable, plus jest ze wszystkich szyb a masa z drzwi. Jakieś pomysły?
ljabartosz

Post numer:#338  Postprzez Pablos » 13 kwi 2016, o 08:49

Panowie, zastanawiam się nad założeniem do siebie modułu/sterownika z domykaniem szyb po zamknięciu centralnego pilotem, ale mam pytanie, chciałbym aby to działało tak że wiadomo zamykam centralny, po kolei wszystkie szyby się domykają + szyber i żeby była do tego taka opcja że wciskam np: któryś guzik na polocie dwa razy (bądz jeden-kwestia zaprogramowania czy coś) i załóżmy przednie szyby otwierają się do połowy ale centralny zamek i reszta jest oczywiście dalej zamknięta. Czy są sterowniki/moduły które to bez problemu ogarną?? Patrzałem na alledrogo i jak narazię nic takowego nie mogę znalezć (same domykanie szyb + szyber), przeglądałem też kilka tematów na forum ale nie znalazłem odpowiedzi, czy będzie grubsza rzezba aby ogarnąć taki myk??
Pablos
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan

Post numer:#339  Postprzez Pacher » 13 kwi 2016, o 11:44

Kolego nie sądzę że możesz takie coś uzyskać bo skąd ten moduł miałby wiedzieć że otworzył już do połowy jak nie ma po drodze żadnych czujników.
A tak na marginesie w E30 żaden moduł nie ogarnie domykania szybra bo jest sterowany jednym przyciskiem na obie fazy otwierania i uchylania.
Pzdr
Pacher
Student

Post numer:#340  Postprzez Pablos » 13 kwi 2016, o 13:47

Pacher napisał(a):Kolego nie sądzę że możesz takie coś uzyskać bo skąd ten moduł miałby wiedzieć że otworzył już do połowy jak nie ma po drodze żadnych czujników.
A tak na marginesie w E30 żaden moduł nie ogarnie domykania szybra bo jest sterowany jednym przyciskiem na obie fazy otwierania i uchylania.
Pzdr

Powiem ci że spory kawał czasu temu, na jednym ze spotów u mnie w mieście widziałem coś w podobie , że tak powiem co bym chciał, tylko że to było coupe, gościu podszedł do kanta, wcisnął coś tam na pilocie i szyby zjechały nie pamiętam dokładnie ale powiedzmy około 20cm i się zatrzymały. Nie pytałem się go co, jak i z czym, ale to taka bardziej ciekawostka, tak jak pisałem to było spory kawał czasu temu i tak mi to utkwiło w memory :).

A z tym szybrem to nie pomyślałem, jak tak jest to dam sobie spokój.
Pzdr
Pablos
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan

Post numer:#341  Postprzez damek_e30 » 16 maja 2016, o 06:56

Pytanie
Czy silniczki z wąskiej i szerokiej mają te same wtyczki ?
damek_e30

Post numer:#342  Postprzez Pacher » 16 maja 2016, o 07:05

Raczej tak bo wiązki drzwiowe są takie same.
Pzdr
Pacher
Student

Post numer:#343  Postprzez THCulture » 16 maja 2016, o 13:12

Mam u siebie podnośniki z wąskiej i szerokiej i wtyczki zarówno w wąskiej jak i szerokiej są takie same, okrągłe 2 pinowe.
THCulture

Post numer:#344  Postprzez damek_e30 » 16 maja 2016, o 23:14

Bo nie mam wiązki i sie zastanawiam czy jechać do elektryka żeby zrobił czy kupić z szerokiej ( mam waska)
damek_e30

Post numer:#345  Postprzez THCulture » 16 maja 2016, o 23:41

Wiązka drzwiowa jest taka sama :)
THCulture

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie