[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Elektryczne szyby, kilka pytań.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#76  Postprzez turek63 » 6 kwi 2009, o 19:44

przekaznik od szyb po otwarciu drzwi monujesz pod gniazdem ktore znajduje sie nad nogami kierowcy za komputerem abs takie duze gniazdo
i teraz tak jak masz przekaznik z tymi kabelkami to czarno bialy kabelek wtykasz do gniazda niebiesko zielony laczysz z wiazka od szyb z przekaznika wychodzi tez cienki kabelek na krancowke kolorow nei pamietam i wycgodzi tez czerwony to wpinasz sie tez w gniazdo tam gdzie czarno bialy z tym ze bedzie tampolaczony chyba jeden kabel musisz go odpiac i polaczyc dwa kolory kabli pasuja do siebie takze ciezko jest pomylic no i odpowiednie wtyczki w gniazdo tez maja tylko po jednym wejscciu inaczej nie da sie ich wpiac:D pozdro i milej zabawy jak cos to pytaj
turek63
Uczeń

Moje BMW: 325
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 330i
Nadwozie: Touring
Silnik: M54b30

Post numer:#77  Postprzez Pietrek » 8 kwi 2009, o 05:39

Turek , tyle że ja tego gnizda na przekaźnik nie mam w samochodzie :) nie miałem el szybek w seryjbnym wyposażeniu :) Mam chyba to gniazdo w kawałku pociętej wiązki którą przysłał mi :cen: z allegro :) zrobie zdjęcie jak to dokłanie wygląda i może wtedy napiszesz mi gdzie co podłączyc :)
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Silnik: m20b25

Post numer:#78  Postprzez bmw320i_e30 » 8 kwi 2009, o 19:19

może te fotki ci coś pomogą

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
bmw320i_e30

Post numer:#79  Postprzez spiro » 9 kwi 2009, o 14:26

Dobra trochę pogrzebałem i już wiem więcej.

Kiedy kupiłem mojego sedana, miał on już el. szyby z przodu. Żeby mieć też el. szyby z tyłu zakupiłem kompletne el. szyby do sedana przód+tył chyba z prawie kompletną wiązką.

Kiedy pisałem pierwszego posta, miałem rozebrany tylko tył i trudno mi było zidentyfikować manualny mechanizm czy jest z wąskiej czy z szerokiej lampy. Dzięki obrazkowi załączonemu przez kolegę turek63 wyjaśniło się, że manualne mechanizmy mam na linkach, natomiast elektryczne są identyczne z tymi na obrazku (czyli od nowszych modeli).

Z początku miałem problem z wyjęciem manualnego mechanizmu, musiałem trochę pozginać prowadnice linek :(, żeby go wogóle wyciągnąć. Bez problemu zamontowałem el. mechanizmy. Okazało się nawet, że do drzwi była pociągnięta oryginalna wiązka, wystarczyło wpiąć wtyczkę silniczka oraz wpiąć przycisk i sam mechanizm ożył.

Problem polega teraz na połączeniu go z szybą. Mechanizm ten mocuje się jakoś na środku, natomiast szyby, które ja mam, mają mocowania po bokach. Ma ktoś może jakie fotki jak wygląda połączenie prowadnicy nowszego mechanizmu el. tylnych szyb z samą szybą?? Muszę wymieniać szyby?? Czy naprawdę jest to konieczne?? Jeżeli ktoś ma możliwość, to proszę, żeby mi pokazał jak to wygląda w oryginale.
Jeżeli będzie konieczna wymiana szyb to jak taką szybę wyjąć??

Drugie pytanie dotyczy blokady przycisków el. szyb w tylnych drzwiach. Normalnie nie ma tam zasilania. Pojawiło się dopiero kiedy na krótko spiąłem wolną wtyczkę, która znajduje się pod konsolą sterowania el. szybami. Pewnie podłącza się do tego w jakiś sposób ten mały kwadratowy przycisk blokady szyb. Pytanie teraz jak to w oryginale było podłączone??

Z przodu byłem przekonany, że mam nowsze mechanizmy nożycowe. Po rozebraniu boczków przednich okazało się, że mam jednak elektryczne mechanizmy na linkach, a nie na nożycach. Ale to po prostu chyba tak zostawię... Czy lepiej mieć te nowsze, nożycowe?? Jak wygląda znowu sprawa połączenia z szybami??
spiro
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b20

Post numer:#80  Postprzez turek63 » 9 kwi 2009, o 16:33

sprawa z tylnimi szybami wyglada tak ze musisz je zmienic bo mocowanie do szyby jest na srodku. aby wyjac szybe musisz oposcic szybe odkrecic slupek w drzwiach wysunac go do dolu podniesc szybe wujac slupek i pozniej wylazi szyba :D troche to skomplikowane ale pojmiesz jak zaczniesz robierac
jesli chodzi zas o blokade tylnych szyb to w aso dokupujesz za 30 zlotych guziczek i masz :D
odnosnie przodu to zosaw tak jak jest
turek63
Uczeń

Post numer:#81  Postprzez spiro » 9 kwi 2009, o 17:48

Z tymi szybami to mnie nie pocieszyłeś :(. Z tym wymontowanie szyb to narazie nie rozumiem :(. Najwyżej jak przyjdzie co do czego to będę pytał.

A jeżeli chodzi o ten guziczek. To ja go posiadam z drugiej wiązki, którą dostałem z kompletem el. szyb. Chodzi, o to, że wygląda na to, że on był podłączony w jakiś inny sposób, bo ta sama wtyczka jest tam również nie podłączona, a kable od tego guziczka idą w niewiadome... Chyba bezpośrednio do tylnych drzwi.
W sumie nie ma problemu podłączyć przycisk do tej wtyczki, jednak chciałem wiedzieć jak to było oryginalnie w wersjach gdzie był kwadratowy guzik do odcięcia szyb tylnych i jednocześnie prostokątny do odcięcia (tylko) przednich?? Czy może ten prostokątny odcinał wszystkie czterech??
spiro
Student

Post numer:#82  Postprzez turek63 » 9 kwi 2009, o 20:26

tak duzy prostokatny odcina wszystkie szyby a maly kwadratowy odcina tylko tyne drzwi w taki sposob ze pasazerowie nie moga sterowac drzwiami ale za to kierowca moze sterowac wszystkimi
turek63
Uczeń

Post numer:#83  Postprzez spiro » 11 kwi 2009, o 17:20

Dobra już wszystko pozakładane i śmiga, dzięki za pomoc.

Potwierdziło się, że szyby należy wymienić. Te od mechanizmów na linki znaczne różnią się od tych nowszych, głównie kształtem u dołu, przez co w grę nie wchodzą zbytnio żadne "patenty".

Dodam jeszcze tylko, że słupek o którym wspominał turek63 to chodzi o element, który w tylnych drzwiach dzieli szybę ruchomą od mniejszej trójkątnej szyby (ja pytałem się osoby od której kupiłem szyby z mocowaniem na środku, jak się je wyjmuje i dopiero zrozumiałem o jaki słupek drzwi chodziło).

Jeszcze chciałem zapytać, czy też macie tak, że jak tylne szyby się opuszczają w dół to jest taki moment, w którym one stają się luźne. Można je ręką poruszać prawo/lewo?? U mnie jest taki moment gdzie szyba opuszcza prowadnicę (element dzielący szybę ruchomą od mniejszej trójkątnej) i tak jak by podczas opuszczania przeskakuje delikatnie i staje się luźna... :( Czy tak właśnie ma być?? Jak to u Was wygląda??
spiro
Student

Post numer:#84  Postprzez Globi » 20 kwi 2009, o 11:53

Panowie odkopuje następnego kotleta, ponieważ nabyłem el szyby i mam kilka pytań:

- koleś od którego to kupiłem wrzucił mi tylko przyciski od podnoszenia szyb brak blokady ( mówił ze u niego tak działało
- moje auto nie ma poprowadzonej el w drzwi u tego kolesia tez nie było ( ponoć )dorzucił mi kilka kabli ale nie oryginalnych i nie wiem czy wystarczy
- mam jakiś przekaźnik jak to wszystko połączyć ??
Dodam ze te podnośniki są starego typu, czyli na tym drucie
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx

Post numer:#85  Postprzez turek63 » 20 kwi 2009, o 15:13

globi zrob zdjecia tego co masz i wklej albo wyslij je bo jak nie widzimy to nie wiemy o czym mowisz:) jak beda zdjecia to bedzie wiadomo co masz
turek63
Uczeń

Post numer:#86  Postprzez Pietrek » 20 kwi 2009, o 16:47

Podnośniki "rurkowe" nie podejdą pod szyby szerokiej lampy !
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Silnik: m20b25

Post numer:#87  Postprzez Waski » 20 kwi 2009, o 18:14

Pietrek napisał(a):Podnośniki "rurkowe" nie podejdą pod szyby szerokiej lampy !

podejdą bo miałem u siebie takie założone :) wyciągnięte z wąskiej razem z szybkami i podeszły do szerokiej
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Kolejne BMW: 325i

Post numer:#88  Postprzez spiro » 20 kwi 2009, o 19:16

Waski, podeszły dlatego, że wyjąłeś razem z szybami. A tu jest mowa o samych podnośnikach, więc Pietrek ma rację, że szyby same w sobie nie będą pasowały do podnośnika.
spiro
Student

Post numer:#89  Postprzez Globi » 20 kwi 2009, o 22:49

wiec nic nie zdziałam z tym co mam, jedyna opcja szukać szyb od wąskiej ?
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Post numer:#90  Postprzez Piotrw85 » 20 kwi 2009, o 22:57

a dokładniej mocowań szyb do tego zestawu znajomemu sprzedawałem taki zestaw i podszedł wystarczy poszukać tych mocowań szyby w nich jest taka szyna na takie kółeczko
Obrazek
Piotrw85
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie