Dobra trochę pogrzebałem i już wiem więcej.
Kiedy kupiłem mojego sedana, miał on już el. szyby z przodu. Żeby mieć też el. szyby z tyłu zakupiłem kompletne el. szyby do sedana przód+tył chyba z prawie kompletną wiązką.
Kiedy pisałem pierwszego posta, miałem rozebrany tylko tył i trudno mi było zidentyfikować manualny mechanizm czy jest z wąskiej czy z szerokiej lampy. Dzięki obrazkowi załączonemu przez kolegę
turek63 wyjaśniło się, że manualne mechanizmy mam na linkach, natomiast elektryczne są identyczne z tymi na obrazku (czyli od nowszych modeli).
Z początku miałem problem z wyjęciem manualnego mechanizmu, musiałem trochę pozginać prowadnice linek

, żeby go wogóle wyciągnąć. Bez problemu zamontowałem el. mechanizmy. Okazało się nawet, że do drzwi była pociągnięta oryginalna wiązka, wystarczyło wpiąć wtyczkę silniczka oraz wpiąć przycisk i sam mechanizm ożył.
Problem polega teraz na połączeniu go z szybą. Mechanizm ten mocuje się jakoś na środku, natomiast szyby, które ja mam, mają mocowania po bokach. Ma ktoś może jakie fotki jak wygląda połączenie prowadnicy nowszego mechanizmu el. tylnych szyb z samą szybą?? Muszę wymieniać szyby?? Czy naprawdę jest to konieczne?? Jeżeli ktoś ma możliwość, to proszę, żeby mi pokazał jak to wygląda w oryginale.
Jeżeli będzie konieczna wymiana szyb to jak taką szybę wyjąć??
Drugie pytanie dotyczy blokady przycisków el. szyb w tylnych drzwiach. Normalnie nie ma tam zasilania. Pojawiło się dopiero kiedy na krótko spiąłem wolną wtyczkę, która znajduje się pod konsolą sterowania el. szybami. Pewnie podłącza się do tego w jakiś sposób ten mały kwadratowy przycisk blokady szyb. Pytanie teraz jak to w oryginale było podłączone??
Z przodu byłem przekonany, że mam nowsze mechanizmy nożycowe. Po rozebraniu boczków przednich okazało się, że mam jednak elektryczne mechanizmy na linkach, a nie na nożycach. Ale to po prostu chyba tak zostawię... Czy lepiej mieć te nowsze, nożycowe?? Jak wygląda znowu sprawa połączenia z szybami??