[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Przednie lampy

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Przednie lampy

Post numer:#1  Postprzez skomroch » 31 sie 2007, o 17:36

długo szukałem podobnego tematu lecz nie udało mi się takiego znaleźć. Sprawa wygląda następująco: musiałem wymienić żarówki w przednich lampach i zauważyłem że po włączeniu świateł mijania świecą się również postojówki (są żółte więc to troche śmiesznie w dzień wygłąda) czy tak ma być? Druga sprawa czy klosze hella i bosch mają zachowywać się tak samo? Niestety mam klosze różnych producentów i w boschu świeci wszystko łącznie z "łezką na dole a w helli nie - czy są tam jakieś dodatkowe żarówki?
skomroch

Post numer:#2  Postprzez sasqaczking » 31 sie 2007, o 17:59

Czy ty wogole zdawales prawo jazdy czy je kupiles?

Normalne ze po wlaczeniu swiatel mijania musza swiecic sie swiatla pozycyjne :cha:
sasqaczking

Post numer:#3  Postprzez Menl » 31 sie 2007, o 18:15

w kloszu bosch na srodku gdzie rozprasza sie soczewka sa narysowane biale paski pionowe ( ktore mozna zetrzec od wewnatrz) , w hella te paski sa wylane ze szkla czyli sa poprosyu wypukle.kolega stwierdzil ze ksenony lepiej beda akurat swiecic w boschu bo swiatlo nie bedzie sie rozpraszac( a wiadomo ze w ksenonie o to chodzi).
wychodzily dwa modele soczewek, z tzw lezka na dole i bez. z lezka poprostu lepiej rozchodzi sie swiatlo ( i nie ma tam dodatkowych zarowek :mrgreen: )
Menl

Post numer:#4  Postprzez skomroch » 31 sie 2007, o 21:26

beemke mam dopiero pierwszy raz a w innych samochodach nie zauważyłem aby się naraz świeciły postojowe i mijania może dlatego ze we wszystkich pojazdach miałem H-4 a nie H-1 ale dobrze wiedzieć
czy te postojówki moga być pomarańczowe?
skomroch

Post numer:#5  Postprzez jackx-36 » 31 sie 2007, o 23:12

skomroch napisał(a):beemke mam dopiero pierwszy raz a w innych samochodach nie zauważyłem aby się naraz świeciły postojowe i mijania może dlatego ze we wszystkich pojazdach miałem H-4 a nie H-1 ale dobrze wiedzieć

a co ma za znaczenia model/typ żarówki świateł mijania/drogowych do świateł pozycyjnych :?: nic :!: światła pozycyjne były zawsze i w prawie kazdym samochodzie i motorze.

czy te postojówki moga być pomarańczowe?

zgodnie z przepisami :?: nie :nienie:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez winzent » 28 paź 2008, o 18:36

mam male pytanko co do zarowek.. chce kupic philipsy blue vision i wlasnie tak patrze ze sa h1, h4, h7, itd.. na poczatku myslalem ze to cos o moc chodzi a z tego co widze to o rodzaj wtyku o ile sie nie myle oczywiscie... wiec pytanie co wchodzi do helli.

pzdr.
winzent
Uczeń

Moje BMW: 325
Nadwozie: Touring
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#7  Postprzez neophyte » 28 paź 2008, o 18:39

do e30 żarówki h1.
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Silnik: K4M 1,6
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#8  Postprzez winzent » 28 paź 2008, o 23:10

spoko, dziek. a co polecacie wsadzic w lampiona zeby bylo w miare po ludzku, bo w tej chwili nic nie widze praktycznie. szkla, soczewki, klosze przeczyszczone, choc lustro to to nie jest.. te philipsy dadza rade?
winzent
Uczeń

Post numer:#9  Postprzez Piotr320i » 28 paź 2008, o 23:19

hmm moze warto zainwestowac w xenony,efekt jest super :cool2: polecam.

pzdr
Piotr320i

Post numer:#10  Postprzez winzent » 28 paź 2008, o 23:22

a i wlasnie zapomnialem napisac zadne ksenony :)
winzent
Uczeń

Post numer:#11  Postprzez neophyte » 28 paź 2008, o 23:22

powinny trochę pomóc ale licz się z tym że ze względu na zwiększoną siłę światła które mają dawać ich żywotność będzie mniejsza niż zwykłych żarówek. a to że w tej chwili masz słabe światła znaczy tylko że lustra zdążyły się już zużyć przez te iksnaście lat użytkowania. możesz też poszukać na alledrogo lub szrocie lamp z e30 w lepszym stanie które będą mniej wypalone.
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Silnik: K4M 1,6
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#12  Postprzez kresek » 28 paź 2008, o 23:27

A wg mnie tylko ksenon 4800k lub 6000k
kresek

Post numer:#13  Postprzez winzent » 28 paź 2008, o 23:35

dzieki Panowie za info.. ksenon odpada jak mowie a chce zeby chociaz lepiej ciut swiecilo bo w tej chwili jest marnie.. mam na oku cos takiego http://allegro.pl/item469186204_philips ... v_55w.html , po taniosci i mysle ze to bedzie zdecydowanie lepiej palic od tych starych zasniedzialych pazdzierzy ktore tam nie wiadomo od kiedy siedza
winzent
Uczeń

Post numer:#14  Postprzez jawor735 » 1 lis 2008, o 21:01

neophyte napisał(a):powinny trochę pomóc ale licz się z tym że ze względu na zwiększoną siłę światła które mają dawać ich żywotność będzie mniejsza niż zwykłych żarówek. a to że w tej chwili masz słabe światła znaczy tylko że lustra zdążyły się już zużyć przez te iksnaście lat użytkowania. możesz też poszukać na alledrogo lub szrocie lamp z e30 w lepszym stanie które będą mniej wypalone.

Kolega pisze o lustrach ... jesli dobrze mysle to chodzi o odblysnik ... a przeciez bardzo duzo osob pisalo na forum ze odblysnik nic nie ma do tego jak swieci soczewka ... czytalem troche na temat jak samemu zrobi BH i tam prawie kazdy zapewnia ze po pomalowaniu odblysnika na czarno nie bedzie zadnej straty ... teraz to juz jestem zielony :mad2: wytlumaczy to ktos ?
jawor735

Post numer:#15  Postprzez czapka_e30 » 18 lis 2008, o 18:45

winzent, mialem tak samo ze stare zarowki swieciły bardzo kiepsciutko zakupilem wiec takie http://www.allegro.pl/item459372005_h1_ ... iatla.html i jestem bardzo zadowolony poprawa w swieceniu o 100% wreszcie cos widze w nocy na drodze :mrgreen: i szczerze polecam te żarówki.Pozdro :D
czapka_e30

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie