[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z zegarami

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Problem z zegarami

Post numer:#1  Postprzez WypasFacecik » 16 cze 2009, o 16:17

Mam taki mały problem, ostatnimi czasy jadąc przestał działać mi prędkościomierz, do tego wymieniłem całą miske i olej z filtrem i oczywiście rząd diód zielonych i czerwonych z oddzielającą żółtą wciąż pokazuje że mam olej do wymiany, robi się tego jakiś reset czy jak? No i mam jeszcze wskazówkę wchodzącą już na rezerwę a rezerwa wciąż się nie świeci. Sa jakieś przekaźniki, bezpieczniki, odpowiadające za to? Czy po prostu mam licznik do wymiany? A i czy jak mam zegarek a kupie z obrotomierzem i go podłącze, to czy obrotomierz będzie działał? :oops:
WypasFacecik

Post numer:#2  Postprzez storeweb » 16 cze 2009, o 18:44

o rezerwie było wiele razy :search:
storeweb

Post numer:#3  Postprzez wiktor » 16 cze 2009, o 19:45

Co do obrotka to nie chce w blad wprowadzic ale musisz chyba szukac takiego od silnika R4 rzeby nie przeklamywal.Co do diod to na forum powinno gdzies byc jak sie to kasuje.
Obrazek
BMW M///POWER KLUB KAMIONNA
wiktor
Stażysta

Moje BMW: 325ix
Nadwozie: -------
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez szalwi » 16 cze 2009, o 19:54

Prędkościomierz nie działa bo prawdopodobnie jest uszkodzona wtyczka lub kabelek uszkodzony przy dyferze, sprawdż to,a co do rezerwy to najprosciej jest sprawdzic czy lampeczka sie nie przypaliła :D
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez kkm » 16 cze 2009, o 20:26

Co do prędkościomierza się nie wypowiem, ale poza tym to tak:

1.Kasowanie inspekcji i oil-service:
W gnieździe diagnostycznym łączysz kabelkiem piny 7i19, włączasz zapłon, czekasz kilka sekund aż zgasną lampki oil-service/inspection, UWAGA: od razu jak zgasną wyłącz zapłon! Wyciągasz kabel, zamykasz gniazdo i już.

2.Rezerwa: jedź pod jakąś górkę i Ci się zaświeci :P Ta lampka jest dość "cierpliwa", to że wskazówka do niej dochodzi nie znaczy że od razu się zaświeci. Ale odradzam jazdy z takim stanem baku - szkoda pompy zajeżdżać.

3. Zmiana na obrotomierz: żeby dobrze pokazywał musisz mieć kość kodującą od 4cyl. Powinieneś mieć te kostkę u siebie, żeby to sprawdzić musisz odkręcić oprawkę liczników i taką czarną listewkę pod licznikami. Kość kodująca jest białego koloru znajduje się u dołu liczników, po prawej stronie. Jeśli ją masz kupuj obojętnie jakie liczniki z obrotomierzem i sobie przepniesz kość, jeśli nie masz kup liczniki od 4cyl. oczywiście z kością, to tyle :)
kkm

Post numer:#6  Postprzez mariusz_ek » 16 cze 2009, o 20:44

Prędkościomierz może nie działać bo któryś z bezpieczników się spalił, wtedy też nie będziesz miał podświetlenia kabiny i bagażnika i jak się nie mylę ale pewny nie jestem podświetlenia wskaźników....to tylko moja sugestia oparta na własnych doświadczeniach

a reszta tak jak poprzednicy :cool2:
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Silnik: M40B18
Kolejne BMW: e24
Silnik: M30B28

Post numer:#7  Postprzez marcin.steven » 17 cze 2009, o 14:19

jeśli chodzi o rezerwe to nie jesteś czasem jednym z tych co myślą że powinna sie zaświecić jak wchodzi na czerwone pole? ona sie zaświeca dopiero jak wskazówka już leży poniżej ostatniej kreski a i na tym robisz spokojnie 50km przynajmniej w m20b20 u ciebie raczej wiecej
marcin.steven

Post numer:#8  Postprzez PiterOKL » 21 cze 2009, o 18:30

czytalem wiele na forum ale nikt nie mial takiego przypadku jak ja. opisze wszystko po kolei.

w piatek jechalem sobie, wszystko oczywiscie dzialalo w 100%, nie bylo oznak ''psucia sie'' predkosciomierza. postawilem auto i tak stalo do soboty

w sobote wyjezdzam z domu a tu predkosciomierz nie dziala :roll: wskaznik paliwa, temperatury, kontrolki, obrotomierz, wszystko dziala

pomyslalem wiec, pewnie wtyczka przy dyfrze, czujnik albo kabelki. wszystko wyciaglem, przeczyscilem na cacy a predkosciomierz nadal nie dziala :cry:

co moglo sie stac ze tak nagle predkosciomierz przestal dzialac? padł bez zadnych poprzednich oznak. po prostu rano wsiadlem, ruszylem, a licznik lezy na 0km/h i nie liczy kilometrow. ekonomizer tez nie dziala

czekam na pomysly :cool2:
PiterOKL

Post numer:#9  Postprzez BiFF » 21 cze 2009, o 21:09

Miałem podobny problem, jak kupiłem auto to nie działał prędkościomierz, liczniki km i ekonomizer. Powód: przepalony bezpiecznik, wymieniłem i działa elegancko. Sprawdź bezpiecznik nr. 12 bodajże.
BiFF
Uczeń

Moje BMW: 316
Nadwozie: Sedan
Silnik: m30b35

Post numer:#10  Postprzez PiterOKL » 21 cze 2009, o 21:27

BiFF, dzieki, sprawdze jutro :)

wg spisu bezpiecznikow jest to numer 10 (nr 10 (7,5 A) - prędkościomierz, wskaźnik poziomu paliwa, wskaźnik temperatury płynu chłodzącego, niektóre lampki kontrolne (m.in. ciśnienia oleju), komputer pokładowy (opcja), przekaźnik K7 (dmuchawa nawiewu i elektryczne lusterka), światła cofania) ale sprawdze wszystkie bezpiecnziki po kolei
PiterOKL

Post numer:#11  Postprzez WypasFacecik » 22 cze 2009, o 15:36

mariusz_ek napisał(a):Prędkościomierz może nie działać bo któryś z bezpieczników się spalił, wtedy też nie będziesz miał podświetlenia kabiny i bagażnika i jak się nie mylę ale pewny nie jestem podświetlenia wskaźników....to tylko moja sugestia oparta na własnych doświadczeniach

a reszta tak jak poprzednicy :cool2:

Akurat mi to działa wszystko... :/
WypasFacecik

Post numer:#12  Postprzez marcin77 » 22 cze 2009, o 19:43

mariusz_ek napisał(a):Prędkościomierz może nie działać bo któryś z bezpieczników się spalił, wtedy też nie będziesz miał podświetlenia kabiny i bagażnika

Bagażnik jest zabezpieczony razem z obrotkiem i ekonomizerem (bezp. nr. 21) i nie ma nic do szybkościomierza.
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#13  Postprzez PiterOKL » 22 cze 2009, o 19:46

WypasFacecik, ja mam tak samo. a predkosciomierz nie dziala
PiterOKL

Post numer:#14  Postprzez WypasFacecik » 23 cze 2009, o 13:23

No ja u siebie wymieniłem bezpiecznik 12 bodajże i zaczęło działać. A z inspekcją tak jak kolega wyżej napisał, złączyć piny :) A teraz tylko czekam do pierwszego max na przelew, opłacam bestie, spawam wydech, końcowy wymieniam, wyczyszczę gaźnik i będziem :tun: latać :) :tun:
WypasFacecik

Post numer:#15  Postprzez PiterOKL » 23 cze 2009, o 22:30

tez wymienilem bezpiecznik 12 i dziala :)
PiterOKL

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie