u mnie jest tak:
przekręcam kluczyk :
- zapala się od świec spirala i od wtrysków obie te pomarańczowe (wtryski czasem później)
- gaśnie spiralka świec i zapala się zielona że można odpalić, jeżeli się jeszcze pali od wtrysków to chwile czekam, jeżeli nie to odpalam
zawsze odpala bez problemów
- zimą grzeje świece na dwa razy, ogólnie i tak odpali, ale gorzej zaskakuje, mam tak po wymianie świec na nowe, kupiłem dokładnie takie jak powinny być, chociaz wcześniej były inne(poprzedni właściciel) i lepiej palił. ogólnie problem jest tu, że świece świecą się za krótko, czasem 3-4 sek, a wystarczy mi podgrzać tak na 6-8 sekund. A nie mam pojęcie czy da się przestawić czas grzania świec.
jak silnik ciepły to od świec się wcale nie zapala, czasem ta od wtrysków, wtedy czekam.
Nie muszę czekać, ale wtedy dłużej kręci rozrusznikiem, a jak poczekam to odpala od dotknięcia
Zielona ze strzałką zawsze powinna się zapalać jeżeli gaśnie żółta kontrolka świec, jeżeli zielona się nie zapala to znaczy że któraś ze świec nie działa. (taki informator). Kontrolka wtrysków zapala się niezależnie. Jeżeli się świeci cały czas może oznaczać problem z wtryskami lub wodę w filtrze paliwa. Filtr co jakiś czas należy odwadniać
Świece służą podgrzaniu oleju napędowego. Więc jak silnik ciepły nie trzeba nic grzać i świece nie powinny się zapalać
2,4td bez problemu również powinien odpalać jeżeli jedna świeca nie działa - nawet zimą.