[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Odpalanie 2,4 td...

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Odpalanie 2,4 td...

Post numer:#1  Postprzez bbdawiad » 26 lip 2009, o 12:53

Witam!

Mam pytanie do wszystkich którzy mieli kiedyś stycznośc z tym silnikiem chodzi dokładnie o grzanie świec przed odpaleniem nie wiem jak Wy ale ja za każdym razem czy jest zimny czy ciepły czy zgasiłem go 5 sek wcześniej i chce znowu odpalić muszę grzać świece co najmniej dwa razy. Czy to już zwiastuje koniec żywota świec? czy problem leży całkiem gdzie indziej?
Za wszelkie wskazówki dzieki.

Ps. Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.

Pozdrawiam!
bbdawiad

Post numer:#2  Postprzez Pawian » 26 lip 2009, o 15:51

witam, ja robie tak: nagrzewam swiece i wtryski ( zółta ikonka obok) i wtedy jest ok i nie ma żadnego problemu z odpaleniem auta. zapalam dopiero wtedy jak sie pojawi podświetlona na zielono "zakręcona" strzałka.

Może ktoś to wytłumaczy fachowo ale mam tak dopiero po wymianie Świec i kabli zapłonowych, wcześniej był duży problem z odpaleniem jak sie troszkę ochłodziło.

Jakby co mam cała kombi 324td na sprzedaż jakbyś chciał drugą:)
Mój biały szuracz
viewtopic.php?f=67&t=19944
Pawian
Stażysta

Moje BMW: 324Td
Nadwozie: Touring
Silnik: M21D24
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez tigre0070 » 26 lip 2009, o 17:47

bbdawiad, znaczy że słabo , lub długo się grzeją...wymień je
tigre0070

Post numer:#4  Postprzez spr » 26 lip 2009, o 19:10

bbdawiad, mam e30 z jednostka 2,4td

u mnie przy duzych mrozach kontrolka swiec(spirala na żółtym tle z lewej strony kokpitu) świeciła się kilka sekund,ale dla pewnosci grzalem ponownie.

teraz kontrolka świeci sie max2 sek i gaśnie.następnie czekam az zgaśnie kontrolka sprawno ści wtrysków(żółte tło z ikoną wtryskiwacza i takim dystrybutorem stacji benzynowej), zazwyczaj przed zgaśnięciem tej ikonki gaśnie zielona ikonka informująca że można juz zakrecic rozrusznikiem.

zawsze odpala bez problemu,
mogę odpalić odrazu po zgaśnięciu kontrolki świec żarowych i tez odpala.

Wymień świece.koszt niewielki.
pozdrawiam
spr

Post numer:#5  Postprzez bbdawiad » 26 lip 2009, o 21:10

To ja coś muszę mieć pokićkane bo mam tak że jak przekręcam kluczyk to kontrolka od świec włącza się razem z tą od wtrysków potem w momencie jak gaśnie ta od wtrysków zapala się zielona i pali razem z kontrolką świec następnie gaśnie ta od świec i po kilku sekundach zielona odpalam jak zgaśnie zielona bo po wielu kombinacjach ta opcja jest najkorzystniejsza. Dodam że jak wielokrotnie ściągałem zegary to czasami pokićkałem wtyczki te po lewej stronie (nie ta główna bodajże niebieska tylko obok są jeszcze 4 inne) wtedy ten cały cykl przebiegał w innej kolejności, ale po prostu nie wiem dokładnie jak to ma być więc zostawiłem taką kombinacje jak opisałem wyżej jak mi się uda to wstawie filmik żeby było jasne. Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Ps. Skorzystam z okazji i się jeszcze zapytam ile kosztują świece i jakie najlepiej wziąć??
bbdawiad

Post numer:#6  Postprzez PaWeLeK_E30 » 26 lip 2009, o 21:56

u mnie jest tak:
przekręcam kluczyk :
- zapala się od świec spirala i od wtrysków obie te pomarańczowe (wtryski czasem później)
- gaśnie spiralka świec i zapala się zielona że można odpalić, jeżeli się jeszcze pali od wtrysków to chwile czekam, jeżeli nie to odpalam
zawsze odpala bez problemów
- zimą grzeje świece na dwa razy, ogólnie i tak odpali, ale gorzej zaskakuje, mam tak po wymianie świec na nowe, kupiłem dokładnie takie jak powinny być, chociaz wcześniej były inne(poprzedni właściciel) i lepiej palił. ogólnie problem jest tu, że świece świecą się za krótko, czasem 3-4 sek, a wystarczy mi podgrzać tak na 6-8 sekund. A nie mam pojęcie czy da się przestawić czas grzania świec.

jak silnik ciepły to od świec się wcale nie zapala, czasem ta od wtrysków, wtedy czekam.
Nie muszę czekać, ale wtedy dłużej kręci rozrusznikiem, a jak poczekam to odpala od dotknięcia

:cool2:
Zielona ze strzałką zawsze powinna się zapalać jeżeli gaśnie żółta kontrolka świec, jeżeli zielona się nie zapala to znaczy że któraś ze świec nie działa. (taki informator). Kontrolka wtrysków zapala się niezależnie. Jeżeli się świeci cały czas może oznaczać problem z wtryskami lub wodę w filtrze paliwa. Filtr co jakiś czas należy odwadniać

Świece służą podgrzaniu oleju napędowego. Więc jak silnik ciepły nie trzeba nic grzać i świece nie powinny się zapalać
2,4td bez problemu również powinien odpalać jeżeli jedna świeca nie działa - nawet zimą.
PaWeLeK_E30

Powrót do Elektryka & Oświetlenie