[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Domykanie szyb cabrio

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Domykanie szyb cabrio

Post numer:#1  Postprzez arcik155 » 24 wrz 2009, o 20:49

Witam wszystkich forumowiczów ! Czy zastanawiał się kiedyś ktoś z was posiadających E30 cabrio nad szybami żeby były lekko uchylone a jak się domknie drzwi to automatycznie podoszą sie całkiem w górę ?? Coś takiego jak ma przykładowo BMW E46 Coupe :) Ponieważ jak się zamyka drzwi w kuzyna cabrio to trzeba lekko przytrzymac dach zeby szyba nie przytrzasnęła.

POZDRO
arcik155
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez Paul » 24 wrz 2009, o 20:56

w nowszych cabrio w ten sposób auto się uszczelnia.

a w e30 położenie szyb o ile wiem jest regulowane więc musi sobie kuzyn wyregulować bo nie moze być tak że coś się przytrzaskuje.
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez .:Diabeł:. » 24 wrz 2009, o 21:06

Nie chodzi mi całkiem o przytrzaskiwanie ale o zrobienie czegoś takiego jak właśnie w E46 Coupe....by szyby się automatycznie domykały po zamknięciu drzwi.
Czy to jest do zrobienia i czy ktoś już może się w to bawił
.:Diabeł:.

Post numer:#4  Postprzez Jasmen » 24 wrz 2009, o 22:23

Też się nad tym zastanawiam i mysle że jest to do zrobienia, potrzebne będą tylko zamki (te ze słupków) z e36 cabrio lub coupe bo one mają w sobie czujnik. Tylko mysle jeszcze jak to zrobic że jak czujnik da sygnał na przekaźnik to żeby szyba nie jechała całkiem na dół tylko centymetr góra dwa. Powinien się do tego nadac kondensator o dobranej pojemności bo z tego co czytałem kondensator wpięty w obwód prądu stałego puszcza prąd wtedy gdy się ładuje a gdy to już nastąpi obwód zostaje przez niego przerwany. Więc gdyby dobrac kondensator który ładowałby się około 0,5 s to miałoby szansę działac. Pozdrawiam
Jasmen
Student

Moje BMW: 325i
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 728
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#5  Postprzez mck » 24 wrz 2009, o 22:25

Można to podobno ogarnąć na module komfortu z e36 w kupie, ale to już pewnie trzeba mieć sporą wiedzę, bo jak widziałem taki moduł to pinów w nim było od ch.. i jeszcze trochę..
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez Paul » 24 wrz 2009, o 22:38

.:Diabeł:. napisał(a):Nie chodzi mi całkiem o przytrzaskiwanie

no to o co Ci chodzi - mówimy o tym samym.

e30 ma tak zbudowany dach że nie trzeba mieć domykania. Szyby pasują w uszczelki robienie takiego patentu to sport dla sportu.

Lepiej pomyślcie jak zrobić przycisk który podnosi i opuszcza wszystkie szyby naraz...
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#7  Postprzez Jasmen » 24 wrz 2009, o 23:01

Podnoszenie i opuszczanie wszystkich szyb naraz można wykonac przy pomocy dwóch modułów do domykania szyb z pilota (takich popularnych z allegro). Dzieki nim szyby nie pojadą wszystkie naraz tylko każda po kolei i nie obciąży to tak instalacji a po drugie nie trzeba będzie trzymac przycisku tak długo aż zjadą tylko wystarczy krótki impuls. Trzeba miec dwa takie moduły- jeden do opuszczania drugi do zamykania szyb no i piąty przełącznik :D dodatkowo do tego modułu który będzie podnosił szyby mozna podłączyc centralkę z pilotem i mamy wtedy też domykanie szyb z pilota :lol: czyli 2w1 :P
Jasmen
Student

Moje BMW: 325i
Silnik: M50B25
Kolejne BMW: 728
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#8  Postprzez mariusz_ek » 24 wrz 2009, o 23:08

Paul napisał(a):Lepiej pomyślcie jak zrobić przycisk który podnosi i opuszcza wszystkie szyby naraz...

oj z tym to się zgadzam...przydałoby się coś takiego; szczególnie w cabrio :mrgreen:

u mnie też drzwi się zamykają bez dotykania dachu; tylko do uszczelek więc montowanie czegoś takiego uważam za taki sobie bajer. A szyby można wyregulować tak by nie zaczepiały o dach (tak jak paul napisał)
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Nadwozie: Coupe
Silnik: M40B18
Kolejne BMW: e24
Silnik: M30B28

Post numer:#9  Postprzez Macias » 27 wrz 2009, o 18:35

u mnie szyba kierowcy podchodzi wyżej i jak jest na max to "przycina" dach; zawszę trochę opuszczam i po zamknięciu drzwi podnoszę ale jest to trochę uciążliwe... już e36 coupe miała miała taki bajer z opuszczaniem szyb przy otwieraniu drzwi, więc musi to być możliwe do założenia w e30
Macias

Post numer:#10  Postprzez kamyk » 22 lis 2009, o 11:00

jak zdejmesz tapicerke to jest regulacja (ogranicznik) szyby i da sie ustawic ze bedzie ok potrzebny klucz 8 z tego co pamietam powodzenia
kamyk

Post numer:#11  Postprzez Menl » 22 lis 2009, o 12:35

U mnie tak samo czasami przycinaja szyby dach. Nie zawsze ale zdarza sie i faktycznie jest uciazliwe. JackX powiedzial ze czesciej to sie bedzie u mnie dzialo na mokrym dachu, gdyz suchy bardziej jest naciagniety.
A czy jak opuszcze troche szyby przy regulowaniu to nie bedzie mi cieklo do srodka ?
Menl

Post numer:#12  Postprzez mariusz_ek » 22 lis 2009, o 13:18

jak opuścisz za dużo to będzie ale te 2-3mm nie zaszkodzi :cool2: a jak będzie dalej zaczepiało to możesz spróbować jeszcze więcej opuścić ale to zanim złożysz zobacz czy szyba przylega do uszczelki
mariusz_ek
Moderator

Post numer:#13  Postprzez Menl » 22 lis 2009, o 13:51

Sadze ze 2mm wystarczy ale wg mnie to i tak duzo i obawiam sie o przeciekanie deszczu do srodka.
Menl

Post numer:#14  Postprzez mariusz_ek » 22 lis 2009, o 13:55

no to opuść i zanim wszystko złożysz możesz polać wodą i zobaczyć jak będzie...jak będzie źle no to chyba raczej będziesz musiał się pomęczyć z tym zahaczaniem o dach...
no chyba że nowy dach założysz to problem znika...
mariusz_ek
Moderator

Post numer:#15  Postprzez Menl » 22 lis 2009, o 14:18

A jakby troche popuscic linke naciagajaca bok dachu ? Bo wydaje mi sie zbyt mocno nciagnieta ?
Menl

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie