[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

KUHLWASSER - o co chodzi?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

KUHLWASSER - o co chodzi?

Post numer:#1  Postprzez baluckityp » 24 wrz 2007, o 21:38

Mam taki problem. Jezdzilem sowim 320i i co jakis czas zapalala mi sie kontrolka komputera "ta po srodku" z opisem KUHLWASSER zapalala sie po przejechaniu jakis 30 km. Gdy odpalalem na nowo nic nie bylo by ponzije znowu po okolo 30 km znow sie zapalala. Temp. silnika w normie kreska mniej wiecej jak zawsze w polowie. Gdy sie ta kontrolka tak palila otworzylem maske patrze ze nie ma plynu do chlodnicy to dolalem a ta kutwa nie zgasla i swieci do tej pory. CO TO JEST TEN KUHL WASSER? JAKA moze byc przyczyna ze ciagle sie pali ta kontrolka? Sprawdzalem czujnik spinajac go na krutko i jest ok...
baluckityp

Post numer:#2  Postprzez kmx-ind » 24 wrz 2007, o 21:42

sprawdz czy gdzies kabel idacy do czujnika na zbiorniku wyrownawczym nie styka sie z masa lub styk na czujniku nie jest luzny. byc moze plywak w czyjniku sie wiesza
Chrysler Grand Voyager Limited
Yamaha Dragstar
kmx-ind
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 7xx

Post numer:#3  Postprzez baluckityp » 24 wrz 2007, o 21:46

kmx-ind napisał(a): byc moze plywak w czyjniku sie wiesza

jak mam sprawdzic plywak? ten plywak to taka paleczka wchodzaca wglab zbiornika widac ja po odkreceniu korka? to to?
baluckityp

Post numer:#4  Postprzez Bad1910Boy » 24 wrz 2007, o 21:57

jezeli dolales i nie zgasla to wyjmij bezpiecznik i wloz go powinno pomoc, ja tez tak nie raz mam
Bad1910Boy

Post numer:#5  Postprzez baluckityp » 24 wrz 2007, o 22:38

Bad1910Boy napisał(a):jezeli dolales i nie zgasla to wyjmij bezpiecznik i wloz go powinno pomoc, ja tez tak nie raz mam

bezpiecznik? :?: mialem juz przygody z bezpiecznikami... to na tablicy bezpiecznikow jest jakis odpowiedzialny za kontrolke KUHLWASSERA? podaj mi numer i bede wniebowzienty :mrgreen:

swoja droga KUHLWASSER kojarzy mi sie z DarthemWaderem :bag:
baluckityp

Post numer:#6  Postprzez adi_ » 25 wrz 2007, o 11:05

ja proponuje odpiąć akuma i po jakimś czasie go znowu podłączyć - może pomoże :)
adi_

Post numer:#7  Postprzez Bad1910Boy » 25 wrz 2007, o 12:20

baluckityp napisał(a):
Bad1910Boy napisał(a):jezeli dolales i nie zgasla to wyjmij bezpiecznik i wloz go powinno pomoc, ja tez tak nie raz mam

bezpiecznik? :?: mialem juz przygody z bezpiecznikami... to na tablicy bezpiecznikow jest jakis odpowiedzialny za kontrolke KUHLWASSERA? podaj mi numer i bede wniebowzienty :mrgreen:

swoja droga KUHLWASSER kojarzy mi sie z DarthemWaderem :bag:

no mi raczej wyswietla na tym tzw. komputerku a o ile wiem bezpiecznik nr 21 jest wlasnie od tego komputerka pokladowego itd i u mnie jakos to pomaga :evil:
Bad1910Boy

Post numer:#8  Postprzez maaaad » 25 wrz 2007, o 16:03

baluckityp, zdejmij klemę z aku na chwilę.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Silnik: M52B28

Post numer:#9  Postprzez Arczi e30 » 25 wrz 2007, o 16:35

maaaad napisał(a):baluckityp, zdejmij klemę z aku na chwilę.

to raczej nie pomoze, zdejmowałem juz kleme na cały dzień, takze mam komunikat że brakuje mi wody w zbiorniczku i takze zapala mi sie gdzies po 10-15 minutach jazdy, juz sie przezwyczajłem .. myśle ze to wina czujnika, można spróbowac go przeczyscić, może złapał jakaś wilgoć .. choc w moim przypadku to raczej niemozliwe bo auto stoi w garazu
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Silnik: mxxbxx

Post numer:#10  Postprzez maaaad » 25 wrz 2007, o 20:42

Arczi e30, nie no, wiesz, z tą klema to nie rzuciłem sobie ot tak. Też mi się czasami kuhlwasser zapala, ale po ponownym uruchomieniu auta gaśnie. To samo "waschwasser", "bremslicht" albo "rucklicht". Kiedyś mi się zapaliła kontrolka od oleju (ta na checku), ale nie chciała zgasnąć po ponownym uruchomieniu silnika. Sprawdziłem później poziom oleju - w normie, nic nie ubyło. No to odłączyłem na chwilę aku, kontrolka zgasła i już się nie zaświeciła.

Może po prostu jakiś błąd został zapisany w pamięci komputera i teraz przez to się kontrolka non stop świeci. Można spróbować, nic się nie traci.

Ponoć taka "zaleta" e-trzydziestek, że różne kontrolki lubią się zajarzyć, bez związku z rzeczywistością :D

Aha, Arczi e30 co do czujnika od płynu do spryskiwaczy - mi się raz na jakiś czas po prostu odwracał, zwłaszcza, jak było za mało płynu. Wtedy "waschwasser" też się świeciło ;)
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Silnik: M52B28

Post numer:#11  Postprzez baluckityp » 30 wrz 2007, o 13:08

Bezpieczniki numer 12... 21... chyba z 5 wyjaolem na 5 minut odpowiedzialnych za komputerr pokladowy podswietlenie przyzadow i wszystko co by moglo miec cos wspolnego z KUHLWASSER po przekreceniu kluczykow w stacyjce po paru sekundach zapal sie na nowo... byc moze to czujnik jest uszkodzony... odlacze jeszcze aku i zobacze... Mam pytanko... bo wyczepilem czujnik i spiolem go na krotko i kontrolka nie zgasla czyli to dobrze czy zle? co dokladnie moze to oznaczac?
baluckityp

Post numer:#12  Postprzez kmx-ind » 30 wrz 2007, o 14:51

jezli spiety na krotko nie gasnie to znaczy ze kabel masz uszkodzony lub sama elektronika checka
Chrysler Grand Voyager Limited
Yamaha Dragstar
kmx-ind
Student

Moje BMW: 3xx
Kolejne BMW: 7xx

Post numer:#13  Postprzez zygi1066 » 7 paź 2007, o 01:03

a ja słyszałem że to się prawdopodobnie zapowietrza chłodnica zy coś. u mnie też świeci. a co śmieszniejsze- kiedyś jechałem za e30 w nocy i też koleś kombinował żeby zgasić i wciskał co chwilę CHECK, bo się świeciła opisywana kontrolka :kie:
zygi1066
Profesor

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#14  Postprzez Iro » 7 paź 2007, o 10:19

Czujnik, czujnik i jeszcze raz czujnik,!!!
U mnie też żarówa się jara bo czujnik zepsuty, wymienić albo na krótko!!!
Iro

Post numer:#15  Postprzez miki » 7 paź 2007, o 11:21

u mnie juz w drugiej e30 sie swieci i sie do niej przyzwyczailem tylko tak dla swietego spokoju w miare regularnie kontroluje stan płynu w zbiorniczku wyrównanwczym
miki

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie