[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

odłączenie akumulatora

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

odłączenie akumulatora

Post numer:#1  Postprzez finnu » 19 gru 2009, o 23:45

ostatnie silne mrozy zamroziły moją bunie, próbowałem ją odpalić i już prawie zaczynała łapać gdy aku osłab, odłączyłem go by wziąć go do ciepłego pomieszczenia i podładować, lecz po naładowaniu i podłączeniu, wogóle nie łapała mimo iż żwawo kręciła. Moje pytanie do drogich forumowiczów jest następujące - czy po odłączeniu aku coś dzieje się niedobrego z kompem, po ponownym podłączeniu akumulatora coś trzeba jeszcze zrobić by zapaliła? Psikałem samostartu w kolektor i nic sie nie zbierała do życia, wszystko to działo się przy temperaturze -15C. proszę o pomoc
finnu

Post numer:#2  Postprzez Menl » 19 gru 2009, o 23:51

Menl

Post numer:#3  Postprzez Kosciu » 19 gru 2009, o 23:51

Po odłączeniu aku nic nie musisz robić chyba że masz jakieś zabezpieczenia.
Kosciu

Post numer:#4  Postprzez Menl » 19 gru 2009, o 23:53

... i troche warto poczytac mojego tematu :

http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=13550 8)

Moze twoj transformator jest kiepskiej jakosci i nie daje rady w jeden dzien..
Menl

Post numer:#5  Postprzez finnu » 20 gru 2009, o 00:02

Menel, dzięki za podpowiedź - napewno skorzystam z Twojej lektury, natomiast martwi mnie fakt że moja bunia tak himerycznie reaguje na niskie temperatury bo po świętach zamierzałem ją zabrać w góry i teraz nie wiem co robić...
Pisząc transformator co masz dokładnie na myśli? bo chyba coś nie czje gdzie on jest :oops:
finnu

Post numer:#6  Postprzez Menl » 20 gru 2009, o 00:09

finnu, chodzilo mi o prostownik. Tak jak z tego filmiku co zapodalem, koles wypoiwada sie ze lipne prostowniki nie daja rady z ladowaniem aku w 1 dzien . A jak zostawiasz auto na 3 dni na mrozie to podobno wystarczy kleme minusowa odlaczyc i ma odpalic ...
Menl

Post numer:#7  Postprzez finnu » 20 gru 2009, o 00:22

tak, oglądnąłem ten filmik właśnie - sęk w tym że prostownik mam raczej z wyższej półki, tylko weź pod uwage że po podładowaniu i podłączeniu kręciła bardzo żwawo a silnik ani piernął...
finnu

Post numer:#8  Postprzez Menl » 20 gru 2009, o 00:32

Moze benzyne masz zafajdana woda przez Rydzyka ...
Lub nie podladowales aku idelanie..w co watpie.
Menl

Post numer:#9  Postprzez tigre0070 » 20 gru 2009, o 00:45

mój aku prawie zamarzł...odmarza teraz w domciu ale wiem że coś z nim źle.

Może naprawdę gdzieś miałeś wodę i po prostu zamarzło z deka blokując paliwo...
tigre0070

Post numer:#10  Postprzez Menl » 20 gru 2009, o 01:03

bo czesto paliwo rozwadniaja z woda, warto na zime co jakis czas nalac pol szklanki denaturatu do baku...
I warto sprawdzic ilosc elektolitu i wody destylowanej w aku.
Menl

Post numer:#11  Postprzez tigre0070 » 20 gru 2009, o 01:05

denaturat ROX :D
tigre0070

Post numer:#12  Postprzez Menl » 20 gru 2009, o 01:17

Slyszalem gdzies kiedys ze po prostu te niby produkty do czyszczenia wtryskow i wydobywania wodu z benzyny to nic innego jak zwykly denaturat...Nie wiem ile w tym prawdy ale u mnie zdaje to egzamin.
Menl

Post numer:#13  Postprzez Janek » 20 gru 2009, o 09:53

Skoro kręciła za pierwszym razem i rozładowała aku, a nie odpaliła, a za drugim razem kręci i nie odpala to wina raczej nie leży po stronie akumulatora. Nie sądzę, żeby odłączenie go tym bardziej spowodowało problem z odpalaniem. Reset komputera jest bardziej skomplikowany niż tylko odłączenie aku. Moja stoi w garażu z odłączonym aku, co tydzień ją odpalam i nie ma żadnego problemu.

Ja bym wstawił auto do jakiegoś ciepłego pomieszczenia, poczekał parę godzin, podładował aku na full i znowu spróbował, może tak jak chłopaki piszą coś z lipnym paliwem. Przed odpaleniem warto wykręcić i zobaczyć w jakim stanie są świece, wyczyść od razu wszystkie. Jak nie odpali to jest już temat który brzmi mniej więcej tak: 'Dlaczego m20b20 nie odpala' i tam już szukaj jak sprawdzić czy jest iskra i czy dochodzi paliwo.
Janek
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#14  Postprzez wzkurczak » 20 gru 2009, o 10:44

sprawdz sobie filtyerek paliwa bo tam lubi sie woda zbierac i przyłapac
Obrazek

Klimatyzacja - Chłodnictwo pełen zakres usług 500-549-256
wzkurczak
Magister

Moje BMW: 325
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25T
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25T

Post numer:#15  Postprzez neophyte » 20 gru 2009, o 11:18

woda lubi się skraplać w baku jak jeździ się ze zbyt małą ilością paliwa. dlatego w miarę możliwości zalewa się jak najwięcej do baku.
jak będzie łapała przy odpalaniu to daj dość ostro w gaz żeby zaciągnęła więcej paliwa - wczoraj pomagaliśmy odpalać kobiecie auto i był taki sam problem. ostra piz :cen: w gaz i załapał :cool2:
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie