[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

brak dmuchawy , brak pradu

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

brak dmuchawy , brak pradu

Post numer:#1  Postprzez bey » 11 sty 2010, o 17:04

siemka

Admina prosze o zostawienie tego watku w tym dziale az nie dojdziemy o co kaman , bo w dziale swap malo osob zaglada :)

po swapie z m40 na m20

auto palilo wszystko chodzilo chociaz na poczatku mialem problem bo znikly mi 2 kontrolki ( po przekreceniu kluczyka na 2 pozycje , swiecio sie tylko smarowanie )

ale jakos sie to narawilo samo ,

postanowilem podmienic liczniki na ten z 2.0 motometer chyba ?

no i zaczely sie problemy , kontrolka ladowania caly czas swieci tzn zarzy sie nawet przy wyciagnietym kluczyku ze stacyjki , po przekreceniu kluczyka na 2 pozycje nie dzialaja zadne kontrolki tylko ta z ladowania mocniej sie zaswieca , dmuchawa tez nie dziala ,jak wlacze swiatla to kontrolka ladowania gasnie O_o ( bez klucyzka)

a no i auto nie chce odpalic bo nie ma pradu na pompe , na kablach , a na krotko dajac 12v na przekaznik od pompy nic nie daje

jak juz cos takiego bylo to prosze o link i usuniecie

pozdrawiam
bey
Student

Moje BMW: 325eT
Nadwozie: Touring
Silnik: M20B27
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez adrian e30 » 11 sty 2010, o 18:16

tez własnie przełozyłem silnik m40 na m20 w sobote wsumie no jeszcze nie skonczyłem wiec nie wiem jak z pompą bo jeszcze jej nawet nie zmieniłem na tą od m20 ale mniejsza oto wiem oco kaman a wiec musisz zmienic 3 przekaniki w m20 są na lewym kielichu a w m40 na scianie grodziowej ale zmieniałes wiązke wiec bedzie to juz wyciągniete czyli musisz załozyc przekazniki z wiązki m40 na wiązke m20 i gra i buczy :)
adrian e30

Post numer:#3  Postprzez bey » 11 sty 2010, o 18:26

hmm no na to bym nie wpadl :) dzieki

no ale zanim to przeczytalem to chyba rozwiazalem ta zagadke

w m40 jest niebieski przekaznik pod kierownica tam gdzie te kable glowne

nie wiem czemu ale stracil mi sie plus po stacyjce ktory idzie do przekaznika tego a on dalej daje prad na reszte , znalazlem owy kabelek (niebisko bialy) ktory ma miec prad po stacyjce , podpiolem na krotko no i bangla , ale nie wiem dalej czemu mi to padlo i czemu sie ten plus po stacyjce stracil na tym kablu , ten niebiesko bialy sie rozgalezia na czarny i bialo czarny , czarny idzie do bezpiecznikow , bezpieczniki sprawdzalem i sa OK , no chyba ze jakis przekaznik tam jest walniety ale tez je wymienialem dla spokoju

tylko ze dalej mam problem z swiecaca kontrolka ladowania ... akus jest naladowany , bez kluczyka sie zarzy , no i stalo sie to jak zmienilem kosc z r4 na r6 hm moze wina w liczniku
bey
Student

Post numer:#4  Postprzez czerwonastrzala » 11 sty 2010, o 20:19

zobacz czy masz dobra mase miedzy silnikiem a buda
czerwonastrzala

Post numer:#5  Postprzez bey » 11 sty 2010, o 20:34

hmm , a czy powinno byc na wylaczonym silniku i wyciagnietym kluczyku napiecie na alternatorzye na tym malym kabelku to chyba od kontrolki jest ? bo ja tam na nim mam prad
bey
Student

Post numer:#6  Postprzez czerwonastrzala » 11 sty 2010, o 20:49

niepowinno byc tam napiecia najlepiej odepnij ten kabelek i ten plusowy i kontrolka powinna zgasnac na desce prawdopodobnie padla plytka albo diody w alternatosrze
czerwonastrzala

Post numer:#7  Postprzez bey » 19 lut 2010, o 20:32

siemka

dalej mam problem z swiecaca sie kontrlka ladowania na wylaczonym silniku

alternator dzis odebralem z regeneracji 250 zl plus regulator napiecia

dalej swieci na wylaczonym i odziow na wlaczonym silniku , ladowania nie mam nie wiem czemu skoro regulator nowy

jakies pomysly ?

jak odlacze ten maly kabelek plusowy od kontrolki to nie ma ladowania wcale bo ponoc ladowanie jest poprzez ten kabelek
bey
Student

Post numer:#8  Postprzez tigre0070 » 19 lut 2010, o 20:37

sprawdź lepiej czy wszystko dobrze podłączyłeś...
tigre0070

Post numer:#9  Postprzez bey » 19 lut 2010, o 20:52

tzn ? tams a tylko 2 kable z 2 roznimy oczkami , nie idzie tego inaczej podlaczyc
bey
Student

Post numer:#10  Postprzez tigre0070 » 19 lut 2010, o 21:07

bey, to może sprawdź masę.

Skoro był regenerowany to powinien banglać bez problemu.
tigre0070

Post numer:#11  Postprzez bey » 19 lut 2010, o 21:11

a cos z zegarami moglo pasc ? hmm
bey
Student

Post numer:#12  Postprzez tigre0070 » 19 lut 2010, o 21:13

bey, no niby mogło.

Sam naprawiam podaje ,że jak lampka ładowania się świeci po wyłączeniu zapłonu to jest to zwarcie diody dodatniej. Rada - sprawdzić diody , w razie potrzeby wymienić.

Jak nie gaśnie po przygazowaniu - połączenie między alternatorem i lampką na zegarach ma przebicie na masę.
tigre0070

Post numer:#13  Postprzez bey » 19 lut 2010, o 21:24

dziekuje ..

czyli sprawdzic kabel co idzie od altka do zegarow ? najlepiej pociagnac nowy

diody chodzi w alternatorze ? przy oddawanu go do regeneracji mowilem o tej kontrolce ze swieci , wymienili mi 2 lozyska , ta miedzaina rurke od szczotek i tylna obudowe z tymi zwojami , nie wiem czy diody tam sa?
bey
Student

Post numer:#14  Postprzez tigre0070 » 19 lut 2010, o 21:25

bey, o ile wiem diody wymienia się osobno.

Kabelek sprawdź , albo pociągnij tymczasowy , żeby się upewnić czy to na pewno on. Jak to będzie wina kabla , to wtedy dopiero ciągnij nowy , lub szukaj usterki starego.
A jak to nie pomoże to szukaj diód , albo innego alternatora na próbę.

Płyta diodowa znajduje się przy tylnej części obudowy. Szczerze to wątpię żeby ją wymienili.
tigre0070

Post numer:#15  Postprzez Escobar » 19 lut 2010, o 21:35

bey napisał(a):czyli sprawdzic kabel co idzie od altka do zegarow ? najlepiej pociagnac nowy
przecież sprawdzenie tego przewodu i jego połączenia to banalna rzecz ,wystarczy przy włączonym zapłonie dotknąc nim do masy i kontrolka powinna zgasnąc .Jeśli nie zgaśnie to znaczy że jest przerwany albo gdzieś nie łączy.W ten sposób wykluczysz usterkę alternatora.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie