[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

brak ładowanie lub masy

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

brak ładowanie lub masy

Post numer:#1  Postprzez grundi_CG » 21 sty 2010, o 10:39

w trakcie montażu wspomagania przekręciłem jedną masę silnika w inne miejsce wczoraj podłączyłem świeżo naładowany ( miesięczny) akumulator odpaliłem i było wszystko ok, dziś jednak rano odpaliłem samochód resztą sił z akumulatora, chodził ładnie równo nie szarpał i nic się nie działo złego jednak jak włączyłem światła to najpierw przestały działać zegary i po chwili zgasł... czy ktoś może mi powiedzieć gdzie szukać przyczyny?
Ostatnio edytowano 23 sty 2010, o 15:57 przez grundi_CG, łącznie edytowano 2 razy
grundi_CG

Post numer:#2  Postprzez neophyte » 21 sty 2010, o 22:18

najpewniej będzie przykręcić masę w poprzednie miejsce i zobaczysz co będzie się działo.
co do tylnej wycieraczki to sprawdź najpierw przekaźnik i bezpiecznik. jak to nie pomoże to być może silniczek się skończył. wykaz bezpieczników masz w tym dziale :cool2:
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#3  Postprzez grundi_CG » 22 sty 2010, o 10:14

dziś jadę do elektryka sprawdzić czy przypadkiem to nie jest wina alternatora bo jednak mój musiałem odłożyć na półkę bo nie pasowało mocowanie do łapy i zorganizowałem sobie od kolegi altka od 1,8 is

a co do przekaźników to oczywista oczywistość że o tym nie pomyślałem dziś sprawdzę i dam znać co z tego wyszło
grundi_CG

Post numer:#4  Postprzez Wojto » 23 sty 2010, o 11:37

grundi_CG, sprawdź najpierw bezpieczniki bo przełożenie masy na silniku nie ma większego znaczenia.
Wojto

Post numer:#5  Postprzez grundi_CG » 23 sty 2010, o 13:09

Wojto, jakieś konkretne bezpieczniki ? elektryk z którym wczoraj się umówiłem delikatnie mówiąc mnie olał i dopiero we wtorek może ogarnąc temat... a ja nie chcę tak długo czekac więc zabieram się dzis za robotę sam
grundi_CG

Post numer:#6  Postprzez Wojto » 24 sty 2010, o 10:51

TO już[b]grundi_CG musisz popatrzeć po schematach są na forum. ja miałem kiedyś podobny problemik i pamiętam że ze dwa bezpieczniki i przekaznik padł
Wojto

Post numer:#7  Postprzez grundi_CG » 24 sty 2010, o 12:04

Wojto, ręce mi opadły....

coś mi kradnie prąd tylko nie mam pomysłu co...

odłączyłem na noc minusową klemę, wczoraj podłączyłem i pięknie zagadała na tą noc postanowiłem zostawić podłączone obie klemy... jeszcze nie ruszałem sie do warsztatu więc nie wiem czy dzis też zagada... jak nie to będe musiał do wtorku bo sam nie znajde co mi prąd wykrada
grundi_CG

Post numer:#8  Postprzez neophyte » 24 sty 2010, o 12:36

grundi w tym temacie masz podpowiedź jak sprawdzić bezpieczniki http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=14196 :cool2:
neophyte
Profesor

Post numer:#9  Postprzez grundi_CG » 24 sty 2010, o 19:33

neophyte, ja już powoli wymiękam przy tym samochodzie, podjechałem do warsztatu, przekręciłem kluczyk i normalnie kręcił.... co prawda nie zapalił bo sie chyba paliwo skończyło ale generalnie ślicznie gadał:-) czy ktoś może mi powiedzieć, czy niedokręcone klemy mogły być powodem rozładowania akumulatora dodam, że i plusowa i minusowa były tylko założone a kontrolka od ładowania się nie świeciła
grundi_CG

Post numer:#10  Postprzez neophyte » 24 sty 2010, o 22:31

nie dokręcone klemy raczej nie mają nic do tego choć mogę się mylić. a bezpieczniki sprawdziłeś czy nic Ci prądu nie kradnie ?? trochę teraz też może byc ciężko ze względu na duże mrozy i aku prądu nie trzyma.
neophyte
Profesor

Post numer:#11  Postprzez MrUw@ » 24 sty 2010, o 23:47

grundi_CG napisał(a):czy niedokręcone klemy mogły być powodem rozładowania akumulatora dodam, że i plusowa i minusowa były tylko założone a kontrolka od ładowania się nie świeciła

Jak najbardziej... KONTRLKA ŁADOWNIA niebędzie sie wtedy świecić bo alternator ładuje!!

Ale klema nieprzekazuje prądu odpowiednio na aku wiec ważne żeby klemy były czyste w dobrym stanie i dobrze przylegające czyt przykręcone do zaciskow aku !!
MrUw@

Post numer:#12  Postprzez Wojto » 25 sty 2010, o 10:20

grundi_CG jak nie tylko bezpieczniki ale tez przekaźniki. weź woltomierz podłącz pod akumulator i wyciągaj każdy przekaźnik powinno widać różnice w natężeniu prądu jak wyjmiesz wadliwy przekaźnik ewentualnie urządzenie które kradnie prądzik:(
Wojto

Post numer:#13  Postprzez Oczy_kobry » 25 sty 2010, o 14:52

Dobrze Wojto mówi , weź amperomierz i sprawdz jaki jest pobór przy wyłączonym wszystkim , powinno być 0.01 mA . Jak masz więcej wyjmujesz po kolei bezpieczniki i masz przyczyne . Pamiętaj żeby amperomierz podłączyć szeregowo !
Oczy_kobry
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#14  Postprzez grundi_CG » 25 sty 2010, o 17:07

MrUw@, dokręcone klemy w połączeniu z nowym akumulatorem zdziałały cuda :-) 3 dnia na mrozie poniżej - 20 i dziś rano zapalił jak za staruch dobrych czasów :-)

[ Dodano: 25-01-2010, 16:10 ]
neophyte, aku nowiutke kupione zaraz po zakupie autka więc nie ma opcji żeby to była wina aku
grundi_CG

Powrót do Elektryka & Oświetlenie