[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jakie polecacie światełka?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Jakie polecacie światełka?

Post numer:#1  Postprzez michalmal » 25 sty 2010, o 22:59

Temat dla mnie ważny, bo jak jade w dłuższej trasie to wydaje mi się że na postojówkach jade.
Koledzy jakie polecacie światełka do jazdy w nocy (nie po mieście)? Tanie i dobre...
michalmal

Post numer:#2  Postprzez PiterOKL » 25 sty 2010, o 23:02

zamontuj xenony max 6000K
PiterOKL

Re: Jakie polecacie światełka?

Post numer:#3  Postprzez Waski » 25 sty 2010, o 23:09

michalmal napisał(a):Temat dla mnie ważny, bo jak jade w dłuższej trasie to wydaje mi się że na postojówkach jade.
Koledzy jakie polecacie światełka do jazdy w nocy (nie po mieście)? Tanie i dobre...

najpierw to wykręć soczewke z lampy i ją wyczyść i sprawdź stan odbłyśnika:) a potem myśl o lepszych żarówkach :)
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Silnik: MxxBxx

Post numer:#4  Postprzez Leon » 25 sty 2010, o 23:21

michalmal napisał(a):emat dla mnie ważny

Tak ważny,że aż zapomniałeś o szukajce, która znalazłaby sporo tematów o żarówkach, światłach, czyszczeniu soczewek itp...
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#5  Postprzez michalmal » 25 sty 2010, o 23:30

Waski, noo taaa... bo tam soczewka jest. Jakaś większa komplikacja jest z tym? Nie wiem bo wcześniej jeździłem francuzem z h4
michalmal

Post numer:#6  Postprzez WÓJEK » 25 sty 2010, o 23:37

spróbuj też podać plusa i masę z akumulatora na żarówki przy właczonych światłach, powinny sie rozjaśnić, jezeli takto często bywa że po latach instalacja elektryczna niema już swojej przepuszczalności pradowej

robiłem coś takiego u kumpla na przekaźniku... + bezpośrednio z akumulatora (przez bezpiecznik i przekaźnik) masę np z budy lub też z akumulatora oczywiście wszystko nowymi i co najmniej 2x grubszymi przewodami... sterowanie przekaźnika z seryjnej wiązki
WÓJEK

Post numer:#7  Postprzez voyfix » 26 sty 2010, o 00:36

Michalmal Waski dobrze pisze ,pierwsze co powineneś zrobić to sprawdzić stan soczewki i odbłyśników,soczewka może nie należeć do czystych,tak samo odbłyśniki mogą być brudne bądź w jakimś stopniu stopione.Dobrą opcją wtedy jest regeneracja odbłyśników,bądź zakup nowych :P
voyfix
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez Dree » 26 sty 2010, o 06:03

xenony bym polecił 4300 K-sam mam i nie narzekam
Dree

Post numer:#9  Postprzez michalmal » 26 sty 2010, o 13:08

Dree, xenony to faktycznie tanie rozwiązanie :/
michalmal

Post numer:#10  Postprzez kamilja » 26 sty 2010, o 16:32

Te pseudo ksenony to słaba alternatywa. Zainwestuj w porządne żarówki, mogą być nawet mocniejsze np 100W, wyczyść dokładnie lampy i wypoleruj, przeczyść soczewkę. W moim samochodzie to się sprawdziło i świeci to lepiej niż hidy.
kamilja
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#11  Postprzez Hammer » 26 sty 2010, o 16:48

Wyczyszczenie wszystkiego napewno pomoże do tego jakieś porządne żarówki koszt ~70 zł takie jak np Osram Night Breaker bądz Philips Blue Vision (duży wybór tego jest) ale 100 W raczej nie bo temperatura takich żarówek może potopić odbłyśniki itp. Poza tym było już na forum wystarczy :search:

http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=1949& ... BFar%F3wki
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=923&h ... BFar%F3wki
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=4942& ... BFar%F3wek
Hammer
Student

Moje BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#12  Postprzez Dree » 26 sty 2010, o 18:29

michalmal napisał(a):Dree, xenony to faktycznie tanie rozwiązanie :/

zależy dla kogo... :mrgreen:
Dree

Post numer:#13  Postprzez kubas » 26 sty 2010, o 18:35

koledzy dobrze mowia podstawa to oczyszczenie lamp w srodku i sprawdzenie czy dobrze prad dochodzi
2ga sprawa to zarowki stare moga kiepsko swiecic ze wzgledu na zuzycie, mozna kupic jakies philipsy ale ostatnio widzialem ze komplet po 120-140zl ja kupilem komplet xenonow za 180zl w sklepie w wawie.
180 to joz niejest straszny wydatek a napewno starczy na wiele dluzej niz jakies ulepszane zarowki gdzyz one maja slaba zywotnosc,kiedys na takich philipsacz jezdzilem i raz sie trafil komplet ze na caly rok srarczyl a inne to roznie srednio 6-10mies za sam zarnik xenonowy na h7 kosztuje 35zl.
pozatym masz soczewki wiec sa to idealne lampy do xenonu nic nie oslepia i nikt na ciebie nie mruga tak jak w zwyklycz lampach.
ja zainwestowal bym w xenon 4300 lub 5000k
kubas

Post numer:#14  Postprzez dober » 26 sty 2010, o 19:38

dokladnie tak jak kolega wyzej napisal... max 5000k. wczesniej mialem 6000k, pod katem jest poswit niebieskiego koloru. Zajebali mi dowod, bo xenon nie jest przystosowany do e30, brak homologacji itd. Do tego padal deszcz i sie sciemnialo, a wtedy xenon najbardziej daje :) 4300, pod katem lekko wpada w żółć, a takto czysta biel i :police: mniej sie przyczepiaja. Ja poprostu mialem niefart, ale niedlugo wroce do xenonu. Jesli chodzi o widocznosc to niebo a ziemia.
dober

Post numer:#15  Postprzez PR0ZAC » 26 sty 2010, o 21:32

A do tych Philipsów Blue Vision mogą się przyczepić?
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

[center]SWAPY, Black Hella, polerowanie kloszy, regeneracja odbłyśników, chromowanie, cynkowanie. Zapraszam :)[/center]
PR0ZAC
Inżynier

Moje BMW: 328
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie