[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zegary E30

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Zegary E30

Post numer:#1  Postprzez venom » 7 lut 2010, o 23:25

Jak wiadomo zegary w e30 lubia strzelac fochy

wiec od poczatku
auto kupione z niedzialajacym obrotomierzem i ekonomizerem - reszta ok
poprzednik twierdzil ze zegary zmienil bo tamte nie dzialaly i te nowe tez nie dzialaja (ale tu nie ma pewnosci bo zegary musialby zalatwic od touringa a to nie takie latwe bo paliwomierz mam normalnie do 60litrow)

dzis zmienilem akumulatorki (jeden byl padniety) i dziwna sprawa
nie mam wogole diód do inspekcji tz na tej dolnej plytce wsuwanej w miejscu za akumulatorkami wg mnie powinna byc podstawka z diodami swiecacymi przez okienka w zegarach a u mnie tam tego nie ma - podejrzewam ze jest to wsuwane na zlacze na tej nazwijmy to plycie glownej i ktos kto grzebal tam wczesniej zapomnial tego zalozyc.

po wymianie nie zmienilo sie niestety nic chociaz auto jeszcze z garazu nie wyjechalo
jedyn co to zaczal dawac znaki ekonomizer - po wlaczeniu zaplony wskazowka idzie na 10litro i tak sie kiwa miedzy 0 a 10 po odpaleniu tez a obrotek milczy.

dodam ze inspekcje kasowalem jak trzeba ale w wyniku braku tych diod nie ma jak stwierdzic czy to dziala

z allegro trafilem zegary od 4 cylindrowki z zegarem zamiast obrotomierza (z zamiarem rozebrania go jako dawce) czy ta podstawka z inspekcja bedzie pasowac?
aha jeszcze jedna obserwacja - code plug wymontowalem i sprawdzilem w pudeleczku wewnatrz na plytce luty (sa ok jak nowe) co ciekawe zegary dzialja z i bez tego pudelka

jak w prosty sposob sprawdzic czy na kostce jest sygnal na obrotomierz?
venom

Post numer:#2  Postprzez El Commandante » 8 lut 2010, o 06:02

venom napisał(a):czy ta podstawka z inspekcja będzie pasować?

będzie pasować jak rozkręcisz licznik na pól to z tej czesci z szybka wysuwasz ta płytkę na dole tam gdzie sa te wszystkie diody itd , możesz ja zamienić bez problemu na tamta z 4 cylindrowego silnika , ogólnie to cały licznik możesz spróbować zamienic tylko ten przód z ta białą kostka zostaw żeby był odpowiedni do silnika :) :)

[ Dodano: 08-02-2010, 05:11 ]
sprawdź tez bezpiecznik nr 10 ;) bez niego działa tylko prędkościomierz
El Commandante
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez Coolbit » 8 lut 2010, o 19:20

Czarny kabel z kostki od licznika utnij i podłącz do grubego czarnego wychodzącego z kompa na cewkę, Obrotek ruszy ew. będą małe przekłamania. Ale będziesz wiedział czy to wina kompa. Jak nie ruszy to trzeba wszystkie piny podające zasilanie na licznik sprawdzić.
Coolbit

Post numer:#4  Postprzez venom » 8 lut 2010, o 20:29

Wiec na wstepie pisze od razu ze zegary ozyly :jum: :jum:

dzis rano odpalilem i nagle zaczal pykac ekonomizer
potem obrotek zaczal skakac i po zamknieciu garazu i powrocie za kolko oczom ukazalo sie normalne 800obrotow :tun:

widac musial nauczyc sie tych nowych aku. Zeby nie bylo idealnie dodam ze obrotomierz dziala perfekt ale ekonomizer troche nie
tzn przy wolnych wchodzi na 25l/100 i tak samo przy nacisnieciu gazu (obojetnie jaki bieg i obroty) po ujeciu gazu na biegu wraca na zero (czyli pokazuje tylko dwa wskazania)

Jakies przemyslenia?
venom

Post numer:#5  Postprzez Coolbit » 9 lut 2010, o 17:06

Aku nic nie mają do ekonomizera i obrotomierza :P
tylko do inspekcji.
Coolbit

Post numer:#6  Postprzez venom » 9 lut 2010, o 19:31

Coolbit napisał(a):Aku nic nie mają do ekonomizera i obrotomierza :P
tylko do inspekcji.

yhm tylko u mnie po wymianie aku obrotomierz i ekonomizer zaczal dzialac. Nie pisz jesli nie wiesz jak jest
venom

Post numer:#7  Postprzez Boro320 » 9 lut 2010, o 23:06

venom, kolega Coolbit, dobrze ci powiedzial. Na forum jest troche tematów o liczniku i jego dolegliwościach (opcja szukaj na górze podświetlona na czerwono). No i akumulatorki nijak mają sie do obrotka i ekonomizera. U mnie są padniete akumulatorki i najstarsi górale nie znają daty ich produkcji a mimo to obrotek działa elegancko i ekonomizer tez. A no i jak masz wolne obroty czyli jak piszesz 800obr/min to ekonomizer powinien pokazywac max wartosc spalania. Jak hamujesz biegami to powinien pokazywac 0, a jak jedziesz powiedzmy na piatce 90-110km/h to jakies 10-12l. Pozdro
Boro320

Post numer:#8  Postprzez venom » 10 lut 2010, o 00:24

wiec jak wyjasnisz fakt ze po wymianie aku na nowe wszystko dziala jak nalezy? nic innego nie robilem z zegarami. Ekonomizer wg mnie jest polaczony tylko z obrotomierzem - nie bierze sygnalu dodatkowego wiec prawdopodobnie sam z siebie jest walniety. U mnie przy zejsciu z obrotow pokazuje zero na wolnych ok 25/100 i w czasie jazdy tak samo - cos tu nie gra i szukam czy ktos nie mial podobnego problemu

odnosnie opcji szukaj to znam naprawde - po wymianie aku przez pierwsze 10min nic sie nie poprawilo a ze auto mialo wyjechac dopiero na drugi dzien to w miedzyczasie opisalem problem i tyle. Obrotomierz dziala i ma sie dobrze pozostal ekonomizer i jego bledne wskazania. Co do aku podejrzewam ze poprostu musza byc byle jakie stare wylane ale musza byc a jak jeden padnie zupelnie i nie przewodzi zaczynaja sie jazdy z zegarami.
venom

Post numer:#9  Postprzez Boro320 » 10 lut 2010, o 00:55

Otóż już Ci tłumaczę. Po pierwsze primo nie działa wszystko jak należy bo gdyby działało to byś pewnie nie zakładał tematu! Po drugie primo opcja szukaj jest po to żeby nie tworzyć 100 takich samych tematów, bo ktoś taki jak ja musi poźniej przebić sie przez 4 strony wyszukiwarki żeby rozwiazać problem niedziałającego prędkościomierza i ekonomizera! Po trzecie primo ULTIMO ekonomizer nie jest połączony z obrotomierzem tylko bierze sygnał z czujnika prędkości który znajduje sie w tylnym moście + sygnał z przepływomierza i na tej podstawie podaje wskazania dot. spalania. A po czwarte ci.pa z bułką było to maglowane ale specjalnie dla ciebie znalazlem Sprawdź --> http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=835&p ... er&start=0
Boro320

Post numer:#10  Postprzez Coolbit » 10 lut 2010, o 17:12

venom napisał(a):
Coolbit napisał(a):Aku nic nie mają do ekonomizera i obrotomierza :P
tylko do inspekcji.

yhm tylko u mnie po wymianie aku obrotomierz i ekonomizer zaczal dzialac. Nie pisz jesli nie wiesz jak jest

A schematy umiesz czytać ??
Kila miechów temu ogarniałem temat.
Wtyczka przy liczniku Ci pewnie zaśniedziała i zaczęło Ci cudownie działać.
Podłączałem licznik na krótko, bez akumulatorków i dobrze wiem co jak działa.
2 kabeki do zasilania jeden po stacyjce, drugi na stałe, czarny idzie na cewkę przez komputer i on jest od obrotomierza ,a żółty jest od ekonomizera i tez idzie na kompa, czym wyższe napięcie na żółtym tym mniejsze spalanie pokazuje.
I żadnej zależności nie ma z czujnikiem w tylnym moście jak to nie którzy mądrzy piszą bo kabelki (takie 2 złączone brązowe) idą wprost do licznika na układ i potem na wskazówkę. Ewentualnie jak jest w aucie OBC1 lub OBC2 to sobie zasilanie i resztę parametrów bierze z licznika ze środkowej kostki.
Coolbit

Post numer:#11  Postprzez venom » 10 lut 2010, o 19:53

Kolego Coolbit widze ze ogarnales temat wiec klocic sie nie bede - nie jestem elektronikiem - poprostu jedno naprawilem i reszta zaczela dzialac wiec zrozum moj punkt widzenia. Ok wiec bez napinki jak sam widzisz nawet kolega od szukajki zaprzecza twoim info o czujniku w moscie. Niewazne - jesli ekonomizer bierze "dane" z przeplywki to bardzo mozliwe ze ona jest walnieta bo wskaznik nie idzie do konca (jak bylo w szukajce) tylko zatrzymuje sie na konkretnej wartosci (26l/100) z tego wynika ze walnieta jest przeplywka i to bylby dobry trop bo auto nieco za duzo pali i ma dziwne obroty na zimnym (nierownomierne)
venom

Post numer:#12  Postprzez luzi » 10 lut 2010, o 20:41

popieram kolegę Coolbit, ekonomizer jest sterowany z przepływki, obrotomierz z cewki a prędkościomierz z czujnika w dyfrze. venom, gdzieś już pisałem Ci że miałem taką akcję z obrotami jak Ty i to była przepływka, jak masz blisko do Kęt w miarę to możesz wpaść na podmianę
Renowacja Felg , prostowanie polerowanie lakierowanie
FelgenGarage Facebook
luzi
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#13  Postprzez venom » 10 lut 2010, o 23:34

zrobie maly update

przeplywomierz rozebrany i wyczyszczony chodzi plynnie nie zacina sie - po podlaczeniu i odpaleniu wskaznik na plytce nie faluje trzyma rowno
silnik krokowy pracuje - po odlaczeniu nie da rady odpalic auta
waz na odmie sprawdzony - trzyma
po odlaczeniu przeplywki silnik reaguje prawidlowo - fale dunaju na obrotach

mysle ze jedyne co pozostaje to zaczac podmieniac czesci niestety

[ Dodano: 14-02-2010, 12:54 ]
kolejny update

czujniki temperatury oba (niebieski i brazowy) wymienione
oczywiscie na zegarach nadal temp stoi kreske przed pionem (za latwo by było)
tutaj sprawa jest prosta bo w tygodniu odbiore drugie zegary i jak tam bedzie taki sam pomiar to termostat a jak nie to wskaznik temp do wywalenia (pytanie czy da sie go wymontowac i przelozyc z innych zegarow)

co do samych zegarow dzialaja ale czasem (coraz czesciej) potrafia sie wylaczyc (gdzies slaby styk) natomiast ekonomizer przy otwarciu przepustnicy jak i na wolnych obrotach wiesza sie (raz jest to 26l/100 raz 14l/100) i tu prawdopodobnie wybor pada na przeplywke. Rozebralem ja i na sciezce widac nieco zuzycia (ale nie jest przerwana)
zegary wylaczaja sie razem tzn i ekonmizer i obrotomierz pada rownoczesnie wiec to zaweza ilosc miejsc gdzie jest przerwa (chetnie poczytam opinie co to moze byc)

[ Dodano: 18-02-2010, 19:45 ]
final sprawy

zegary rozebralem i wymienilem cala plyte glowna na nowszy model (ta z akumulatorkami) ta jest zabezpieczona na calej powierzchni czerwona substancja ktora zabezpiecza styki przed utlenieniem. DOdatkowo baterie sa innego typu (sa krotsze o polowe)
plyta naszczescie miala tez podstawke z diodami i po wyzerowaniu inspekcji wszystko dziala jak trzeba

Tutaj moze mnie ktos poprawi ale wydaje mi sie ze ta nowsza plyta glowna wystepuje w zegarach z niebieskim plastikiem z tylu zegarow.
Pasuje od kazdego modelu tylko trzeba przepiac swoją kostke z danymi znajdujaca sie z przodu zegarow w prawym dolnym rogu.
Polecam bo mozecie miec zegary ok a jakies zwarcie na plycie glownej psuje zabawe. Mnie kosztowalo to 16zl wylicytowalem zegary z zegarem zamiast obrotka za 1zl plus przesylka ;)

po tych wszystkich zabiegach dodatkowo czyscilem ekonomizer i teraz nie wiesza sie i pokazuje wszystko jak trzeba.
mam nadzieje ze jak kogos szukajka tu wywali to cos wyniesie z tematu.

Pozdrawiam
venom

Powrót do Elektryka & Oświetlenie