[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Odbiór radia - problem

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Odbiór radia - problem

Post numer:#1  Postprzez vmasher » 14 lut 2010, o 18:16

witam,
szukałem na forum, ale nie znalazłem odp.

wczoraj przerabiałem ori wtyczkę radia BMW na wtyczki ISO i podłączyłem radyjko
śmiga pięknie, wszystkie głośniki podłączone wzorowo (+ do +, - do -)

główne zasilanie dałem pod stacyjkę, a kabel pamięci pod + z bezpieczników

dzisiaj zauważyłem że podczas słuchania radia (nie CD, tylko TUNER) kiedy odpalę auto zaczyna trzeszczeć i traci sygnał radiowy
na CD ok, tylko podczas odbierania radia

czy coś źle zrobiłem, czy może jakaś wada układu elektrycznego w aucie zakłóca odbiór radia ?

raczej chyba nie antena, gdyż na zgaszonym silniku odbiera ok, a jak odpalę to radio trzeszczy i gubi fale (da się słuchać ale nie jest dobrze)

dodam że na ori kostce BMW było pod starym radiem ok, może to wina podpięcia pod stacyjkę, albo zapomniałem jakiegoś kabelka podłączyć
(został mi szaro/czerowny od podświetlenia ori radia i czarno/biały - niewiem od czego)
Ostatnio edytowano 14 lut 2010, o 18:24 przez vmasher, łącznie edytowano 1 raz
vmasher
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez Kosciu » 14 lut 2010, o 18:20

Ja mam ten sam problem ale z CB radiem. Więc podpinam się pod temat.
Kosciu

Post numer:#3  Postprzez crimi » 14 lut 2010, o 18:55

Zaklocenia moga pochodzic od alternatora. Sa gotowe uklady, filtry przeciwzakloceniowe. Popytajcie w sklepach elektronicznych, lub ze sprzetem car-audio, lub tez allegro.
crimi

Post numer:#4  Postprzez vmasher » 14 lut 2010, o 18:58

crimi napisał(a):Zaklocenia moga pochodzic od alternatora. Sa gotowe uklady, filtry przeciwzakloceniowe. Popytajcie w sklepach elektronicznych, lub ze sprzetem car-audio, lub tez allegro.

ale jeżeli od alternatora to czemu na ori kostce nie zakłócało i czemu tylko tuner radiowy zakłóca ?
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez Paul » 14 lut 2010, o 19:25

vmasher napisał(a):główne zasilanie dałem pod stacyjkę, a kabel pamięci pod + z bezpieczników

po co to robiłeś skoro przechodziłeś z ori wtyczki? zmieniłeś końcówkę z bmw na iso czy całe kable od nowa prowadziłeś?

zakłócenia są na antenie bo silnik może zakłócać obiór sygnału a nie przepływ prądu - dlatego nie ma na cd.
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#6  Postprzez crimi » 14 lut 2010, o 19:26

Nie ktore typy radia moga miec bardziej lub tez mniej czule tunery.
Przerabialem podobna sytuacje w Carismie. Grundik buczal, wlasnie tuz po odpaleniu, przelozylem radio do Polo od brata i nic, a z jego Polo wziolem Pioneera, i tez bez zaklocen. Widocznie w VW byly mniejsze zaklocenia dla Grundika, niz w Mitsubishi.
Podobne problemy mial kumpel z CB w Vectrze B, kupil filtr, podlaczyl szeregowo w zasilanie CB i jak reka odjal.
W 126p gdy wystepowal taki problem, wymienialo lub dodawalo (juz niepamietam dokladnie), kondesator gdzies przy altku.
Uklady te niesa drogie, kup gdzies w sklepie o ktorych pisalem, podepnij, zobaczysz czy dziala, jesli nie, to mozesz zawsze zwrocic. A pozniej zaczac sie martwic co moze byc jeszcze przyczyna zaklocen tunera.
crimi

Post numer:#7  Postprzez Kuba44 » 14 lut 2010, o 20:58

z tego co mi brat mówł u niego zakłócenia powodują xenonki :cho: CD'ek ciupe elegancko a TUNER juz nie. Masz takie lampy u siebie?? jak masz to przetestuj tą kwestię
Ostatnio edytowano 14 lut 2010, o 20:59 przez Kuba44, łącznie edytowano 1 raz
Kuba44

Post numer:#8  Postprzez vmasher » 14 lut 2010, o 20:59

Paul napisał(a):po co to robiłeś skoro przechodziłeś z ori wtyczki? zmieniłeś końcówkę z bmw na iso czy całe kable od nowa prowadziłeś?

zmieniłem kostki z BMW na iso - było ISO, potem kupiłę radio ORI BMW i zmieniłem kostkę na ori

a że radio wystawało to z powrotem przeszedłem na ISO i wywaliłem oryginalny potencjometr przy okazji

(wszystko poucinałem i lutowałem od nowa) pięknie polutowane i zaizolowane, więc nie ma mowy o żadnym przebiciu itp.

ale mam to samo radio co wcześniej (przed tym ori BMW)
no i wcześniej było dobrze, a teraz nie jest :mad2:

Kuba44 napisał(a):z tego co mi brat mówł u niego zakłócenia powodują xenonki :cho:

raczej nie, gdyż wcześniej było ok :P
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez Paul » 15 lut 2010, o 00:08

ale mieszasz... jeżeli masz polutowane tak jak miałeś fabrycznie to nie wiem dlaczego nagle zaczęło szumieć, chyba musisz pokombinować z filtrami jak mówił kolega.
Paul
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B20

Post numer:#10  Postprzez wojtaq » 15 lut 2010, o 00:31

chyba to jest tak że miałeś ori radio, grało dobrze
później zmieniłeś na inne a przecież alternator się zużywał
teraz wróciłeś do ori radia znów a alternator cały czas pracował zużywając się przez co nagle teraz może być właśnie problem z zakłóceniami
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Powrót do Elektryka & Oświetlenie