[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Adaptacja spryskiwaczy lamp do E30

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Adaptacja spryskiwaczy lamp do E30

Post numer:#1  Postprzez M-Technic2 » 13 mar 2010, o 14:54

witam
nie wiem czy dobrze zalozylem temat,troche szukalem o intensywnym myciu ale nic w temacie podobnego nie bylo,jak cos prosze o przeniesienie.

Czy ktos wie jakim sposobem najproscie zaadoptowac system spryskiwania lamp (bez wycieraczek) w e30 z innego bmw ,a moze nawet innego auta ,chodzi bardziej o takie spryski i taki montaz jak ori (czyli nad lampami), nie bardzo interesuje mnie wiercenie dziur w zderzaku i zakladanie uniwersalnych .
Dokladniej ,czy majac oryginalne same dysze spryskujace lampy z E30 ,mozna je jakos polaczyc przewodami np: z zwyklym zbiorniczkiem i pompka spryskiwaczy szyb ? (jakis trojnik) czy to bylo by jakos wykonalne i czy taka pompka dala by rade podac cisnienie i na reflektory i na szybe ?
A jesli nie to czy mozna by wymienic ja na jakas inna mocniejsza pompke np;z innej seri .
Zmierzam do tego czy taki patent bylby juz jakims tlumaczeniem dla :police: gdyby zamontowac ksenony ?
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez wojtaq » 13 mar 2010, o 15:24

można trójnikiem połączyć ale nie wiem czy pompka da wystarczające ciśnienie no i lampy pryskałbyś za każdym pryskaniem na szybę
co do wymiany pompki to musiałbyś znaleźć taką którą będziesz w stanie wpasować w zbiorniczek e30 lub zmieniać cały zbiornik
osobiście wolałbym pomyśleć nad tym drugim zbiorniczkiem i osobnym przyciskiem
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez miki » 13 mar 2010, o 16:35

wojtaq napisał(a):osobiście wolałbym pomyśleć nad tym drugim zbiorniczkiem i osobnym przyciskiem

sam chciałem tak zrobic, zakupiłem nawet zbiorniczek w miejsce aku juz nawet ale go sprzedaje bo odpusciłem temat
miki

Post numer:#4  Postprzez M-Technic2 » 13 mar 2010, o 18:28

no wiem ze mozna by zakupic zbiorniczek na dwie pompki albo drugi ,tyle ze kolejne koszta jesli chodzi o zbiorniczek na 2 pompki bo tani raczej nie jest,a i dostepnosc slaba.
Bardziej sklanial bym sie ku dobrej pompce i trojniku ,to ze bedzie pryskac za kazdym razem jak na szyby to ok -trudno :).

Co do pompek orientuje sie ktos czy wymiarowo i konstrukcyjnie dalo by sie zamontowac z innego bmw,czy moze da rade jedna,, chociaz u mnie ta co daje tylko na szyby nie wydaje sie dawac dobrego cisnienia.

i czy takie rozwiazanie "skraplania" lamp dalo by juz jakis atut podczas kontroli przez policje z lampami zaopatrzonymi w ksenon ?
Nie wnikajac juz w system samopoziomujacy itp.
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez miki » 13 mar 2010, o 19:26

M-Technic2 napisał(a): czy takie rozwiazanie "skraplania" lamp dalo by juz jakis atut podczas kontroli przez policje z lampami zaopatrzonymi w ksenon ?

jak masz a kloszu oznaczenie hc a zapewne masz to jak dopatrzy sie że to ksenon to spryskiwacze nie pomoga
miki

Post numer:#6  Postprzez vmasher » 13 mar 2010, o 22:48

ja zakupiłem spryski oryginalne w ASO
do tego zbiorniczek z bmw E36 5 litrów na dwie pompki (od spryskiwaczy szyb oraz reflektorów)

miałem taki zbiornik w E36 + spryski na reflektory i pompka która daje na reflektory ma większe ciśnienie niż ta druga która daje na szybę

ewentualnie myślałem nad drugim zbiorniczkiem tylnym z touringa, ale finalnie będzie raczej jeden z E36 (nie miałem pomysłu gdzie umieścić drugi zbiorniczek)

jedna do szyb, a drugą podłącze pod jakiś ładny przycisk nie rzucający się w oczy (np. od mycia tylnej szyby w touringu)

Obrazek

myślałem także o zbiorniczku z touringa E36 z podwójną pompką, ale obawiam się o zbyt małe ciśnienie dla spryskiwaczy lamp
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez bmw320i_e30 » 14 mar 2010, o 00:12

dysze spryskiwaczy kupiłem ori w aso za około 22 zł sztuka i zbiorniczek też ori podwójny z 3 pompkami na allegro za 60 zł do tego wężyki w zwykłym sklepie moto i wiązka własnej roboty a włącznik zaadoptowałem od touringa z spryskiwania tylnej szyby umiejscowiony w konsoli nad radiem :cla:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 14 mar 2010, o 00:40 przez bmw320i_e30, łącznie edytowano 1 raz
bmw320i_e30

Post numer:#8  Postprzez vmasher » 14 mar 2010, o 00:37

jak z ciśnieniem i po co 3 pompki przy zbiorniczku ? :shock:
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez bmw320i_e30 » 14 mar 2010, o 00:43

ciśnienie jest ok a 3 pompki bo to od intensywnego mycia
dwie pompki w dużym zbiorniczku do spryskiwaczy lamp i szyby i jedna w małym na koncentrat do szyby
bmw320i_e30

Post numer:#10  Postprzez vmasher » 14 mar 2010, o 01:07

zauważyłem że to taka sama pompka jak do spryskiwaczy szyby

a tak na marginesie jak się montuje same spryski w atrapkę ? czym ?
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez kafarek » 14 mar 2010, o 10:50

vmasher napisał(a):a tak na marginesie jak się montuje same spryski w atrapkę ? czym ?

Spryski wpasowują się na wcisk i pasują do każdej atrapy.. Koszt 22zł za sztukę w ASO to nie wielki wydatek, a jest to oryginał.. Zero drutu.. Ja u siebie zdemontowałem całą instalację wycieraczek.. Pozostawiłem tylko elementy samych sprysków.. Wepnę to pod wężyk spryskiwaczy szyb wychodzący ze zbiorniczka.. Ciśnienie jest wystarczające do umycia klosza i szyb jednocześnie.
kafarek

Post numer:#12  Postprzez jackx-36 » 14 mar 2010, o 11:21

1. zastanówcie sie dla czego w E30 były spryskiwacze i wycieraczki na lampy a np. w E34 juz nie , choc sa z tego samego przedziału wiekowego , jesli to zrobicie to bedziecie wiedziec dla czego ori spryski na lampy do E30 "same" nic nie umyją/wyczyszczą
2.
M-Technic2 napisał(a):a moze nawet innego auta ,chodzi bardziej o takie spryski i taki montaz jak ori (czyli nad lampami)

raczej nie , chodzi o inna budowe i miejsce montażu
3.
M-Technic2 napisał(a):nie bardzo interesuje mnie wiercenie dziur w zderzaku i zakladanie uniwersalnych

raczej nie bedzie wyjscia, a w przypadku załozenia spryskiwaczy np. od E34 lub E32 beda tez myte halogeny
4. pompki były raczej jednakowe do wszystkiego , chociaż ETK podaje rózne nr. ale mysle ze jest to podyktowane budową zewnętrzną , wieksze czy mnijesze cisnienie mozna uzyskać odpowiednia budowa dysz , dysza "robiła" cisnienie
5. rozwiązania techniczne mogą byc rózne i sa indywidualnymi pomysłami , mozna dokupic drugi zbiornik lub taki na dwie pomki albo podłączyć wszystko do jednej pompki na trójniku .
załączanie tez mozna zrobic na pare sposobów , podłaczyc wszystko pod załaczanie wycieraczek i spryskiwaczy głównych lub dokupic manetkę od intensywnego mycia i za pomocą jej uruchamiac dodatkowy silniczek albo przerobic "normalną" nametke w taki sposób ze by sie wciskała tak jak od intensywnego mycia lub OBC
Ostatnio edytowano 14 mar 2010, o 18:10 przez jackx-36, łącznie edytowano 1 raz
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez M-Technic2 » 14 mar 2010, o 13:16

jackx-36 napisał(a):zastanówcie sie dla czego w E30 były spryskiwacze i wycieraczki na lampy a np. w E34 juz nie , choc sa z tego samego przedziału wiekowego , jesli to zrobicie to bedziecie wiedziec dla czego ori spryski na lampy do E30 "same" nic nie umyją/wyczyszczą

to wiadomo ze nie bardzo cos umyja tyle ze przeplukaja ,ale ksenony juz mozna wlozyc :)
kafarek napisał(a):Spryski wpasowują się na wcisk i pasują do każdej atrapy.. Koszt 22zł za sztukę w ASO to nie wielki wydatek, a jest to oryginał.. Zero drutu.. Ja u siebie zdemontowałem całą instalację wycieraczek.. Pozostawiłem tylko elementy samych sprysków.. Wepnę to pod wężyk spryskiwaczy szyb wychodzący ze zbiorniczka.. Ciśnienie jest wystarczające do umycia klosza i szyb jednocześnie.

no i o to mi chodzilo ,wiec w takim wypadku warto sprubowac z tym troszke pokombinowac bo jak widac moze zdac egzamin.
Kto moze takie spryski w ASO zamowic ?
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez vmasher » 14 mar 2010, o 13:22

M-Technic2 napisał(a):Kto moze takie spryski w ASO zamowic ?

gdybyś napisał tydzień temu to bym dwa komplety załatwił ;)
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez M-Technic2 » 14 mar 2010, o 13:34

vmasher napisał(a):
M-Technic2 napisał(a):Kto moze takie spryski w ASO zamowic ?

gdybyś napisał tydzień temu to bym dwa komplety załatwił ;)

no zebym wiedzial...
nie da rady juz ? podejrzewam ze nie sa dostepne od reki ?
no ale nie ma problemu ,jakos da sie rade ,tak czy inaczej ,mam znajomego w wawie to podleci i zamowi :)
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie