[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Ragulacja zasięgu świateł - rozkład granicy światła

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Ragulacja zasięgu świateł - rozkład granicy światła

Post numer:#1  Postprzez vmasher » 21 mar 2010, o 00:43

otóż mam nietypowy problem

porozbierałem sobie lampy, poskładałem z powrotem i coś mi nie pasuje w kwestii świecenia świateł, a raczej załamania światła (granica światłocienia)

lampy to hella z soczewką

i światła mijania świecą mi tak \__/

z tego co się orientuję to prawidłowo powinno być chyba tak ___/

nie wiem czy poprzestawiałem soczewkę czy jakieś obydwie soczewki nie od pary (jeżeli to możliwe) ale podczas montażu soczewek wyraźnie ustawiłem je na wersję europejską, nie angielską

w czym może być problem

przy okazji szukałem na forum ale nie znalazłem nic o prawidłowej regulacji świateł

wiem że to małe koszty na stacji diagnostycznej, ale mam HID i obawiam się aby panowie się do mnie nie przyczepili

czy jest jakiś dobry patent aby samemu wyregulować światła
vmasher
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez Janek » 21 mar 2010, o 01:33

Byyyyyło

Ustawienie na ruch prawo i lewostronny: http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=9534& ... ienie+lamp

Paul napisał(a):..zmiana jest tylko przy rozkręcaniu soczewki masz mozliwośc zamontowania jej na dwa sposoby (soczewka do szkła z przodu) ustaiwnie różni się o ok 1cm i wyznacza ustawienie światła - bo masz kąt padania światła na ruch prawostronny - z linni prostej na prawe pobocze lub ruch lewostronny z linni prostej na lewe pobocze, linia padania światła jest kątem rozwartym i musi być tak ustawiona żeby oświetlała pobocze a nie oślepiała jadących z przeciwka, zaleznie od tego w jakim kraju jesteś mozesz sobie to przestawić nie wymieniając lamp...

Regulacja lamp, tu masz wszystko napisane: http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=285&h ... lacja+lamp

Na stacji mają gdzieś jakie masz lampy, mogą nawet na różowo świecić, jedziesz na ustawienie nie na przegląd, kosztuje to 20zl. Tylko ściągnij im te plastikowe osłony i patrz im na ręce bo zazwyczaj nie wiedzą jak się do tego zabrać i czym kręcić. Ja zawsze muszę palcem pokazywać, którymi ma kręcić.
Janek
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Elektryka & Oświetlenie