[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wskazówka od temperatury

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Wskazówka od temperatury

Post numer:#1  Postprzez lolejko » 31 mar 2010, o 10:56

Czy to normalne jest, że w E30 po wyłaczeniu silnika i ponownym załaczeniu zapłonu wskazówka temp. idzie aż po za 90 stopni? Po właczeniu silnika wskazóweczka sobie wraca powoli w pion.
lolejko
Student

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 320i
Nadwozie: TC Baur
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez nowak » 31 mar 2010, o 11:33

tzn po wyłączeniu silnika nie ma obiegu i może temperatura trochę skoczyć -powiedzmy, ze w trasie po 2 godzinach jazdy z prędkością przelotową 120 km/h po zatrzymaniu na stacji temperatura podskoczy, ale może o 2 mm... to wszystko...

Sprawdź poziom płynu chłodniczego najpierw.
nowak
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Falconx » 31 mar 2010, o 11:53

lolejko napisał(a):Czy to normalne jest, że w E30 po wyłaczeniu silnika i ponownym załaczeniu zapłonu wskazówka temp. idzie aż po za 90 stopni? Po właczeniu silnika wskazóweczka sobie wraca powoli w pion.

Normalne - po wyłączeniu silnika nie ma obiegu wody i dlatego temperatura rośnie , po odpaleniu rusza pompa wody i wisko i schładza silnik - mam u siebie tak samo - tak ma być.
HONDA VFR 750 RC36I - nie ma to jak 2 kółka :)
Falconx
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez erp71 » 31 mar 2010, o 13:05

to ja się podepnę, jak szybko silnik traci u was temperaturę u mnie po dobrym rozgrzaniu temperatura od zgaszenia po 15~20min jest już na pierwszej kresce jak nie na samym dole

lolejko, co do tego co opisujesz u mnie jest tak samo
Ostatnio edytowano 31 mar 2010, o 14:05 przez erp71, łącznie edytowano 1 raz
erp71
Stażysta

Moje BMW: 3XX
Silnik: M50B25

Post numer:#5  Postprzez Leon » 31 mar 2010, o 13:12

lolejko napisał(a):Czy to normalne jest, że w E30 po wyłaczeniu silnika i ponownym załaczeniu zapłonu wskazówka temp. idzie aż po za 90 stopni? Po właczeniu silnika wskazóweczka sobie wraca powoli w pion.

Nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem w E30 ani w innym samochodzie.

Inna sprawa,że wskaźniki temperatury i sam czujnik w E30 to raczej mało wiarygodne źródło informacji :mrgreen:

Olej sprawę...jeśli na uruchomionym silniku i podczas jazdy temperatura utrzymuje się w odpowiednim zakresie to nie ma się czym martwić.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#6  Postprzez Falconx » 3 kwi 2010, o 13:54

LeonE30 napisał(a):Olej sprawę...jeśli na uruchomionym silniku i podczas jazdy temperatura utrzymuje się w odpowiednim zakresie to nie ma się czym martwić.

Dokładnie tak !! :cool2:
HONDA VFR 750 RC36I - nie ma to jak 2 kółka :)
Falconx
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez czort e34 » 3 kwi 2010, o 15:38

u mnie też tak jest i nie widzę w tym nic szczególnego

erp71 napisał(a):to ja się podepnę, jak szybko silnik traci u was temperaturę u mnie po dobrym rozgrzaniu temperatura od zgaszenia po 15~20min jest już na pierwszej kresce jak nie na samym dole

to bardzo szybko. u mnie żeby tak było musiało by auto stać ze dwie godziny. no ale wiadomo że to inne silniki
czort e34

Post numer:#8  Postprzez venom » 3 kwi 2010, o 18:09

Panowie skoro piszemy już o wskaźnikach temperatury to u mnie jest tak

auto jeśli jest w ruchu - strzałka temperatury jest na kresce przed pionem (czyli jakby nie dogrzany)
auto stoi na wolnych np w garazu - strzałka idzie do pionu i zaczyna łapać wisko utrzymuje się póki nie dodam np gazu - wtedy wentylator chłodzi temp obniża się

dodam ze czujniki temperatury zmieniłem oba i nie ma różnicy a wskaźniki temperatury mam chyba trzy i każdy w sumie pokazuje tak samo

termostat? jeśli już to na jaki zmienić?
venom

Post numer:#9  Postprzez nowak » 3 kwi 2010, o 19:17

Czujnik temperatury to jedno, a wskazania na zegarach to drugie. Może być u Ciebie wszystko OK. Miałem już problemy z temperaturą, wymieniłem termostat, Visko, chłodnice wyczyściłem i po tych wszystkich operacjach miałem podobne zachowanie jak u Ciebie.
Jeżeli chcesz być pewny to proponuje sprawdzić temperaturę płynu chłodzącego np multimiernikiem z termoparą.
nowak
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez venom » 3 kwi 2010, o 21:10

wlasnie nie posiadam takiego miernika niestety. a co do czujnikow to tak jak mowie i czujniki i wskazniki byly zmieniane - i jakos "pionu" nie moge uzyskac
venom

Post numer:#11  Postprzez MaDin » 3 kwi 2010, o 23:52

Falconx napisał(a):Normalne - po wyłączeniu silnika nie ma obiegu wody i dlatego temperatura rośnie , po odpaleniu rusza pompa wody i wisko i schładza silnik - mam u siebie tak samo - tak ma być.

też tak uważam
silnik jak się mocno nagrzeje w trakcie jazdy chłodzi go płyn (np: płyn idzie obiegiem od chłodnicy przez silnik,wymiennik ciepła, pompę, i do chłodnicy), który natomiast przepływając przez chłodnice schładzany jest przez visco i pęd powietrza po części.
gdy samochód stoi ciepło kumuluje sie pod machą bo:
po pierwsze nie ma pędu powietrza;
po drugie nie ma czynnego obiegu płynu (pompa wody stoi)
stad po uruchomieniu ciepłego silnika wskazówka wychodzi po za połowę
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez Dree » 4 kwi 2010, o 00:18

powiem tak w ecie mam tak ze po zagrzaniu sie silnika to temperatura nie przekroczy 90 stopni....
Dree

Post numer:#13  Postprzez bfg minsk maz » 25 kwi 2010, o 16:11

Falconx napisał(a):

Normalne - po wyłączeniu silnika nie ma obiegu wody i dlatego temperatura rośnie , po odpaleniu rusza pompa wody i wisko i schładza silnik - mam u siebie tak samo - tak ma być.

Wątpie w to bo temperatura rośnie jak silnik pracuje i sie nagrzewa a co ma wspólnego wyłączony z zapłonu silnik który przestał się nagrzewać. Skąd ty to wzięłeś? :mad2: (o ile nie zauważyłeś że przy każdym włączeniu zapłonu sterownik sprawdza wszystkie czujniki i wskaźniki :lol:
bfg minsk maz

Post numer:#14  Postprzez speed » 25 kwi 2010, o 18:45

bfg minsk maz, co ty za głupoty wypisujesz, zawsze na postoju rosnie temperatura nawet po zgaszeniu silnika. W bmw z wiskoza nie ma co schłodzic silnika po zgaszeniu go a w autach z elektrycznym wiatrakiem, wiatrak potrafi sie włączyć dopiero po 5 a czasmi nawet po 10 minutach od wyłączenia silnika. Czyli temperatura rośnie po zgaszeniu rozgrzanego silnika.
speed
Student

Moje BMW: 325ix
Nadwozie: Touring
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 530d
Nadwozie: Sedan
Silnik: M57NB30

Post numer:#15  Postprzez tigre0070 » 25 kwi 2010, o 19:04

speed napisał(a):bfg minsk maz, co ty za głupoty wypisujesz, zawsze na postoju rosnie temperatura nawet po zgaszeniu silnika
wcale nie rośnie.
W tej chwili to Ty piszesz głupoty.
Zauważ , że jak odpalisz silnik to temperatura spada , bo pompa zaczyna pracować i do czujnika dochodzi woda która w chłodnicy zdążyła się schłodzić.

Nie siej ziarna zwątpienia...
tigre0070

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie