[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z klimą

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Problem z klimą

Post numer:#1  Postprzez ksx9 » 1 maja 2010, o 14:28

Cześć,
Mam taki problem z klimą że jak ją włączam to nie załącza się elektromagnes na pompie, na pewno jest on sprawny bo jak podciągam plusa z aku to włącza.

Możliwe że pompa się nie włącza bo klima jest prawie pusta? jest tam jakiś ciśnieniomierz od tego gazu w środku?

Może ktoś ma instalacje elektryczną od klimy ? szukałem i nie mogę znaleźć więc dam za nią pomógl :cool2:
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Nadwozie: Coupe
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez MrUw@ » 1 maja 2010, o 22:40

kamiliusz3 napisał(a):Możliwe że pompa się nie włącza bo klima jest prawie pusta? jest tam jakiś ciśnieniomierz od tego gazu w środku?

tak w każdym aucie jest wyłącznik ciśnieniowy jak klima jest NIENABITA (w praktyce ma za małe ciśnienie) to po włączeniu guziczka i tak sie niezałączy bo zeby ukł klimy był bezpieczny neizatarła sie itp... (klima jest smarowana olejem ktory jest razem z chłodziwem)... najpierw trzeba nabić ją DO FABRYCZNEJ ILOŚCI wykluczyćć NIESZCZELNOŚĆ potem szukać dalej... w 90% wystarczy nabicie i bangla...

sprawdź jescze bezzpiecznik i przekaźnik od AC ;)
MrUw@

Post numer:#3  Postprzez tigre0070 » 2 maja 2010, o 00:38

kamiliusz3 napisał(a):Możliwe że pompa się nie włącza bo klima jest prawie pusta? jest tam jakiś ciśnieniomierz od tego gazu w środku?
kompresor się nie włącza głównie z powodu zbyt niskiego ciśnienia czynnika...
tigre0070

Post numer:#4  Postprzez ksx9 » 2 maja 2010, o 12:19

Bezpieczniki i wszystkie kostki są ok :P teraz zaczyna się robić gorąco, a bez szyber dachu lipa to grzebałem :P
Czyli muszę nabić klimę do pełna i wtedy szukać problemu jak się nie włączy :P Dam znać co się stanie po nabiciu :cool2:
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Nadwozie: Coupe
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez apply » 2 maja 2010, o 15:12

Nabij klimę jak najszybciej. Bo gdy nie jest włączana zbyt często, lub wcale to istnieje ryzyko trwałego uszkodzenia sprężarki.
Nawet gdy nie ma potrzeby schładzania kabiny to wskazane jest włączanie klimy tak raz w miesiącu na 10 - 15 minut, aby czynnik z olejem trochę pokrążył i przesmarował układ, a w szczególności właśnie sprężarkę.
Po napełnieniu pojeździj trochę i zgłoś się do serwisu tam gdzie nabijesz klimę niech Ci sprawdzą szczelność. Jest to proste badanie lampą ultrafioletową (do czynnika przy napełnianiu dodają środka, który świeci w ultrafiolecie).
Musisz pamiętać, że układ pracuje pod ciśnieniem do kilkunastu bar, więc każda nawet najmniejsza nieszczelność potrafi wywalić czynnik. Nieszczelności zwykle bywają na złączkach, lub jest uszkodzony skraplacz (chłodnica za atrapą).
apply
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez lincoln » 6 maja 2010, o 17:22

Tylko uwazaj na czynnik, bo mozliwe, ze masz stary R12, a ten nie jest tak dostepny jak obecnie uzywany R134a
lincoln

Powrót do Elektryka & Oświetlenie