Cześć
Ja właśnie zabieram się do zamontowania checka przy M40. Temat ogarnąłem nie wiem czy Cię zachęcę czy zniechęcę ale potrzebujemy.
1. Najlepiej cała wiązka elektryczna z puszką bezpieczników i modułem który znajduje się na lewym tylnym nadkolu.
2. Zbiornik spryskiwaczy z czujnikiem poziomu płynu.
3. Nie wiem czy da się to obejść ale ja żeby nie przerabiać wiązki załatwiłem sobie też zbiornik paliwa z dwoma pływakami i zegar poziomu paliwa - 63L.
4. Oczywiście check panel i blenda na sufit oraz osłony przednich słupków i nie wiem czy nie trzeba zmieniać pod-sufitówki bo ta z blendą jest może inna (mi to odpada bo jednocześnie zakładam czarną MT ).
5. Chłodnica od M20 z oddzielnym zbiornikiem wyrównawczym, z osłoną na wisco i to już zrobiłem więc doradzam zabierz też lewą dolną stópkę na której opiera się chłodnica - jest inna. Będziesz musiał uciąć wąż ten górny gruby i dotoczyć kawałek łącznika (około 12cm) bo wejście węża w nowej chłodnicy jest odsunięte około 10cm w lewo
Patrz zdjęcie poniżej
Zbiorniczek wyrównawczy musi być delikatnie krzywo bo nie było by miejsca na opaskę i wąż (na tamtym aucie zauważyłem że osadzenie filtra powietrza jest inne)
6. Jak się nie ma stożka to większy kłopot bo z tego co widziałem to puszka od M40 nie zmieści się razem ze zbiornikiem wyrównawczym więc albo stożek albo jeszcze puszka filtra z jego mocowaniem.
7. Najtrudniejsze i chyba nawet nie do rozwiązania to zamontowanie czujnika poziomu oleju w silniku- nie wiem czy tam jest miejsce ten od M20 to kawał gruchy zajmę się tym dopiero przy wymianie oleju, ściągnę miskę i zobaczę czy wejdzie.
To tyle na jakie problemy można napotkać mażąc o checku przy M40.
Sory za długość postu ale krócej się nie dało. Mam nadzieję że pomogłem
Pozdrawiam