[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

PROBLEM??? ZAGADKA??? EKONOMIZER I TYLKO EKONOMIZER

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

PROBLEM??? ZAGADKA??? EKONOMIZER I TYLKO EKONOMIZER

Post numer:#1  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 7 lis 2007, o 20:00

WITAM
Dzisiaj podczas wymiany żarówki w bagażniku niechcący poszło zwarcie i spaliło bezpiecznik. Normalna sprawa myśle sobie, kupiłem 7.5 A, wstawiłem wszystkie światła w kabinie w bagażniku świecą. Myśle jest ok.
Uruchomiłem auto patrze a tu inspekcja sie świeci i nie działa TYLKO ekonomizer. Skasowałem inspekcję, już sie nie świeci ale o dziwo ekonomizer nie działa tak jak powinien. Na postoju wskazówka powinna iść na max a u mnie leży, przy gwałtownym wciśnięciu gazu ruszy się a za chwilę znowu wraca na zero.
Wyjąłem bezpiecznik, sprawdziłem pozostałe wszytko niby ok. Po wyjęciu bezpiecznika znowu musiałem skasować inspekcję. Ekonomizer w dalszym ciągu nie działa tak jak powinien.
Podejrzewałem akumulatorki ale zawsze padają razem z obrotomierzem??????
Ktoś miał podobną akcję????
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#2  Postprzez Maniek » 7 lis 2007, o 21:11

jezeli inspekcja dziala to akumulatroki ja dobre... ja mam podobny problem lecz z innego powodu. proponuje przejrzec scieszki na plytce ja u siebie wymienilem cala i po problemnie...

[ Dodano: 07-11-2007, 20:11 ]
a dodam ze te akumulatorki kosztuja 55zl a mniej wiecej plytka jest tego samego kosztu
Maniek

Post numer:#3  Postprzez Kamilo » 8 lis 2007, o 13:25

a dlaczego na postoju ekonomizer ma pokazywać max? u mnie tak jest i myślałem że coś jest nie teges..
Kamilo

Post numer:#4  Postprzez Globi » 8 lis 2007, o 13:55

jest nie teges bo e30 nie lubią postoi zauważ jak jedziesz już nie ma na maxa :)
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Kamilo » 8 lis 2007, o 14:08

to wiem, tylko dziwi mnie dlaczego wlasnie na postoju pokazuje max
Kamilo

Post numer:#6  Postprzez ZTJ » 8 lis 2007, o 14:11

Kamilo napisał(a):to wiem, tylko dziwi mnie dlaczego wlasnie na postoju pokazuje max

Bo spalanie na 100km wynosi w tym momencie +nieskończoność :wink: .
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez misHa » 8 lis 2007, o 17:08

Dokładnie. Spalanie masz chwilowe ale przeliczane w stosunku na 100km, więc jak stoisz i prędkość masz zero to jak może coś wskazywać. ;)
misHa

Post numer:#8  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 8 lis 2007, o 19:54

MOŻE KTOŚ ODPOWIE NA MOJE PYTANIE??????????????
HELP
Dzisiaj zaobserwowałem taką prawidłowość. Uruchamiam auto, ekonomizer przy postoju stoi na zero i palą się wszystkie kontrolki inspekcji. Wkręcę silnik na 3000 tys wszystkie kontrolki inspekcji gasną, ekonomizer dalej wskazuje max jeżeli jest powyżej 3000 tys jeżeli poniżej wskazówka ekonomizera spada na zero.
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#9  Postprzez pikollo » 12 lis 2007, o 19:18

MOŻE KTOŚ MI POMOŻE???? ostatnio spaliła mi sie żarówka w liczniku od podswietlenia w mojej e30. Wymieniłem,ale przestał mi dzialac obrotomierz wraz z wzkazowka od temperatury i ekonomizer... Sprawdzalem wszystko,kostki sa ok,wszystko jest dobrze podpiete ale nadal nie dziala. Ma ktos moze odpowiedz na ta zagadkową przypadłośc??? pozdro....
pikollo

Post numer:#10  Postprzez Stammek » 12 lis 2007, o 22:36

a moze akumlatorki w zegarch juz sie skonczyly? bo objawy podobne.
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#11  Postprzez pikollo » 13 lis 2007, o 17:05

juz znalazlem problem... :cry: sciezi na plytce sie pozrywaly od wkretow.....porazka....ile moze kosztowac nowa plytka??? :?:
pikollo

Post numer:#12  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 13 lis 2007, o 17:17

pikollo napisał(a):juz znalazlem problem... sciezi na plytce sie pozrywaly od wkretow.....porazka....ile moze kosztowac nowa plytka???
HE HE TEŻ DOSZEDŁEM DO TEGO W NIEDZIELE.
Jak zakładałem ringi fabryczne wkręty załatwiły właśnie w ten sposób płytkę drukowaną, zostały przerwane po dwie ścieżki z lewej i z prawej strony. Miłem zapasową płytkę, złożyłem i skęciłem na wkręty krótsze i po 3 miesiącach nie działa obrotomierz i ekonomizer, chciałem wymieniać akumulatorki. Po rozebraniu zauważyłem że znowu płytka ma przerwane ścieżki. Wlutowałem kabelki zamiast kupywać nową płytkę i wszystko chodzi. Moim zdaniem nie należy wkręcać dolnych wewnętrznych wkrętów mocujących same zegary. Tak zrobiłem i wszystko działa.
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#13  Postprzez pikollo » 13 lis 2007, o 17:20

no sluchaj,mi wkrety zalatwily po 6 sciezek z obydwoch stron!!! tez sprobuje z kabelkami...mysle ze takie jak do telefonu ida...???

[ Dodano: 13-11-2007, 16:21 ]
co prawda jest troche zabawy ale warto sprobowac.... :lol:

[ Dodano: 13-11-2007, 16:24 ]
Andrzej,a jakie tam kabelki wlutowales?? jakiej grubosci?? jakie najlepiej??
pikollo

Post numer:#14  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 13 lis 2007, o 21:04

pikollo napisał(a):mi wkrety zalatwily po 6 sciezek z obydwoch stron
no to ładnie, lutować zawsze warto spróbować, chociaż aż tyle połapać i nic nie spaprać to będzie ciężko
pikollo napisał(a):Andrzej,a jakie tam kabelki wlutowales?? jakiej grubosci?? jakie najlepiej
miałem jakieś stare słuchawki, cieniutki kabelek.
Ogólnie nie lubie robić czegoś półśrodkami a kolejnych zegarów narazie nie kupie, chyba że trafie coś w rozsądnej cenie.
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#15  Postprzez adam e30 » 15 lis 2007, o 22:07

Mialem to samo, u mnie wkrety rozwalily po 3 sciezki. Polutowalem i wszystko dziala.
adam e30
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie