[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Elektryczny szyberdach .. co i tak!!!

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Elektryczny szyberdach .. co i tak!!!

Post numer:#1  Postprzez Arczi e30 » 9 lis 2007, o 07:52

Witam!
Chce do swojego Touringa z roku 1989, wsadzic elektryczny szyberdach z roku 1985. Mam całe auto na czesci takze z niczym nie bedzie problemu.
Zwracam sie do osób, które wkładały szyberdach elektryczny żeby powiedziały mi co i tak lub nawet dołożyły zdjecia do tego tematu.
Niechce suchych teorii od osób ktore słyszały jak sie to wkłada, bo jatez do słyszałem.

Kto coś wie niech pisze, wszelkie porady mile widziane, tresciwe beda nagradzane :mrgreen:

Głownie chodzi mi oto czy zmieniajac ciegna bez problemu mozna je podłaczyc do tych w aucie, czy zasilanie bedzie juz pod tapicerka jesli nie to skąd je najlepiej wziasc.

Może bym sobie i sam zobaczył, ale ja w Kombi mam check-a w tapicerce dachu, niemam blendy gdzie osadzony jest kompute i przykrecone "osłony"
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: mxxbxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez yoshi » 9 lis 2007, o 18:27

musisz mieć:
- silniczek
- przekaźnik (przy silniczku)
- wiązkę
- przycisk
- blachę do której montuje się silniczek

rozbierasz starą korbę wyciągasz wszystko (rozcinasz trochę tapicerkę :/ ) aż zostania taka czarna blacha przynitowana do miedzianej z rurkami a w nich linki, rozwierasz delikatnie nity w czarnej blaszce i odkręcasz śrubki jak to wszystko już masz na wierzchu, to zakładasz blachę od silniczka elektrycznego też na nity (grubsze już) i śrubki) przykręcasz silniczek do czarnej blachy, reszta to wiadomo, ważne żeby silniczek założyć w odpowiedniej fazie - jeśli sam demontowałeś stary do najlepiej na zamkniętym i na zamkniętym założyć

jak masz jakieś pytania to pisz na GG

P.S. Podsufitkę trzeba na nowo tapicerować, lub przełożyć z trumniaka z ele szybrem, bo nie założysz blendy z coupe/sedana

P.S.2. Jeśli masz w/w blendę do coupe/sedana pod ele szyber i z check to chętnie ją odkupię, bo u żony zakładałem takowy sprzęcior ale już blendy nie mam
yoshi

Post numer:#3  Postprzez Arczi e30 » 9 lis 2007, o 19:58

hmmm ja mam cały komplet z sedana na waskiej lampie ... za całym autem :wink:

dziwna sprawa z tą blendą .. wydawało mi sie ze wszystkie sa takie same ..
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Silnik: mxxbxx

Post numer:#4  Postprzez yoshi » 9 lis 2007, o 20:01

touring nie ma blendy :D tylko całą podsufitkę :!:
yoshi

Post numer:#5  Postprzez ANDRZEJ-BIELAK » 8 mar 2008, o 10:18

Odgrzewam, bo będę montował elektryczny szyber u siebie:
1. Czyli tak zdejmuje blende,
2. Rozwiercam nity,
3. Wyciągam blache,
4. Wycinam blache tak, żeby pasował silnik elektryczny,
5. Przykręcam silnik do blachy,
6. Całą blachę z silnikem przykręcam na miejsce,
7. Ustawiam pozycję otwarcia zamknęcia szybra, względem silnika
8. Podłączam zasilanie
Wszystko powinno działać?????

Pytanie odnośnie samej blendy pod szyber:
Czy otwór po korbce można zastapić oryginalną zaślepką nr 2 na rysunku?????? Oczywiście powiększając odpowiednio otwór ????????
http://bmwfans.info/origi...51/ill-51_1605/
ANDRZEJ-BIELAK

Post numer:#6  Postprzez kmx-ind » 8 mar 2008, o 17:04

taka kwadratowa przynajmniej w trumnie pasi bo jest miejsce do wyciecia. mysle ze po swietach sie zabiore do wloznia szybra ele. i zmiany podsufitki na czarna to moze jakies foty pstrykne. zaslepke mam tez tyle ze bedzie malowana gdyz mam ja jasna a ma byc czarna :)
Chrysler Grand Voyager Limited
Yamaha Dragstar
kmx-ind
Student

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx
Kolejne BMW: 7xx

Post numer:#7  Postprzez Shogo318is » 28 lip 2008, o 16:39

Panowie potrzebuje informacji. Jak przerobić blachę od manualnego szyber tak żeby pasował pod silniczek elektryczny 8) silnik m42 wiec podsufitkę też muszę sobie załatwić ale to jest małe piwo. Boje sie montażu silniczka czy ktoś już to robił??? Jak to zrobić dobrze??? Może ma ktoś jakieś fotki albo ewentualnie blachę pod elektryka na sprzedaż :roll:
318is BD Breyton
Shogo318is
Student

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M44B19

Post numer:#8  Postprzez kresek » 2 sie 2008, o 16:45

ja zakladalem to zostawialem blache od manu. jedyne co to rozwiercalem bodajze dwa otwory w silniku o jakies 1mm bo bylo male przesuniecie. po przylozeniu silnika do blachy widac o co chodzi. dzialalo bez problemu. pozdrawiam
kresek

Post numer:#9  Postprzez Strzelba » 15 sie 2008, o 23:19

a powiedzcie ktoredy idzie wiazka od silniczka i orginalnie gdzie sie ja podlacza
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#10  Postprzez kresek » 16 sie 2008, o 16:23

Idzie razem z kablami od checka lewym slupkiem pod konsole a podlacza sie tam gdzie reszte akcesori do bialej kostki pod kierownica wtyczka bodajze pasuje tylko w jedno miejsce
kresek

Post numer:#11  Postprzez matisik » 6 wrz 2008, o 14:57

odświeżę temat, przypasowywał ktoś jakiś silniczek z innego samochodu? np e36? Bo wiadomo, coraz trudniej o takie rarytaski do kwadrata ;/ A mi tam wisi czy mam ori silniczek czy od kebaba, ważne żeby wyglądało z zewnątrz dobrze i żeby działało
matisik

elektryczny szyberdach silniszek z e34 do 30 ? podejdzie?

Post numer:#12  Postprzez turek63 » 10 lis 2008, o 20:53

odswiezam temat :) mianowicie chodzi mi o to czy da rade podpasowac silniczek szyberdachu od e34 do e30 ???? moze ktos sie z tym spotkal bo powoli rzygnuje z orginalu po uslyszeniu cen rzedu 400zl ;/ moze da sie taniej
turek63
Uczeń

Moje BMW: 325
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 330i
Nadwozie: Touring
Silnik: M54b30

Post numer:#13  Postprzez matisik » 10 lis 2008, o 21:29

400zł? ja dałem miesiąc temu 100zł... tu masz za 200zł
http://moto.allegro.pl/item479017935_el ... o_e30.html
i tu od e36, ponoć pasuje
http://moto.allegro.pl/item478516938_bm ... dachu.html
tu masz nawet z drutami za 130zł
http://moto.allegro.pl/item479052229_si ... w_e30.html
matisik

Post numer:#14  Postprzez turek63 » 11 lis 2008, o 00:49

dalem ogloszenei ze kupie komplet to gosc sam sie odezwal i powiedzial ze sprzet jest w stanie bdb i ze on wymontuje i ze takie cos jest warte 400zl to mu podziekowalem :) poprostu daje przyklad. a tak wlasciwie te druty to chyba nie sa mi potrzebne bo wlasciwie chyba takie mam potrzebny jest silniczek blacha przycisk przekaznik kable no i ewentualnie podsowitka ? a co zrobic jesli nei znajde podsofitki ??? jakies zalepki zastosowac?
turek63
Uczeń

Moje BMW: 325
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 330i
Nadwozie: Touring
Silnik: M54b30

Post numer:#15  Postprzez matisik » 11 lis 2008, o 13:48

blacha na dobrą sprawe ci potrzebna nie jest, pasuje na starej blaszce tylko musisz rozwiercić minimalnie otwory w silniczku, podsufitka też nie, ewentualnie blenda, chyba że masz touringa, ale wtedy sobie tylko zaślepiasz to jakimś materiałem pod kolor. Druty tez nie są potrzebne. Ja kupiłem silniczek, przycisk i przekaźnik - śmiga elegancko. Przycisk otwierania i zamykania szybera mam nad radiem bo nie chciałem robić dziury w podsufitce.
matisik

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie