Zaczne od poczatku rok samochodu 1986 silnik oryginalnie ETA i wiazka wewnetrzna jest z tego modelu wsadzony silnik Hartge podlaczone P&P i wszystko dzialalo jak nalezy czyli obrotomierz i ekonometr
ze wzgledu na to ze chcialem miec czujnik polozenia walu na kole pasowym z przodu silnika zakupilem wiazke z M20B25 komputer z koncowka 173 przeplywomierz itp. wszystko podlaczylem odpalilem auto wszystko jest OK ale ................
w strej instalacji przy wtyczce do kompa byla biala 3 pinowa wtyczka gdzie :
- kabelek czarny to obrotomierz
- kabelek bialy eknomizer
- kabelek zielony po stacyjce plus na przekaznik od kompa na kielichu
w nowej instalacji nie ma takiej 3 pinowej wtyczki z takimi kolorami poniewaz wyjscie na obrotomierz i ekonometr jest na okraglym zlaczu na podszybiu na pinach 8 i 9 znalazlem na schemacie ze obrotomierz jest na 6 pinie komutera kolor czarny a ekonometr na bialym pin 32 na komputerze wyciaglem sygnal i podalem odpowiednio na ta biala kostke ktora idzie do zegarow i ani drgnie anie ekonomtetr sie nie nie rusza ani obrotomierz wszystko sprawdzilem 100 razy juz podawalem sygnal na sam obrotomierz i zero reakcji natmiast jak podlacze na odwrot to obrotalka lekko sie podnosi ekonometr niby dziala ale to nie to no i ewidentnie podlaczam odwrotnie
Panowie gdzie jest problem czy jest jakas roznica w zegarach
?? w zaleznosci od roku produkcji
prosze i jaka porade lub pomoc
o te wtyczke mi chodzi zdjecie pozyczone z innego forum
) czy jest różnica w zegarach... w każdym razie u mnie padł obrot/ekonomizer... za nic nie potrafiłem odnaleźć przyczyny ale okazało się, że po podłaczeniu starych zegarów z wąskiej lampy (z prędkościomierzem do 220km/h) obrotomierz i ekonomizer ożyły! Nie wiem co i jak ale widocznie musi byc różnica, bo kupiłem od kolegów z forum 2kpl i w każdym działał obrot/ekon, a podłaczałem inne z roczników 89/90 nie działał!