[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zegary , obrotomierz , ekonomizer zmiana wiazki z 86 na 89

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Zegary , obrotomierz , ekonomizer zmiana wiazki z 86 na 89

Post numer:#1  Postprzez X_E_O_N » 11 lis 2010, o 19:20

Prosze moderatorow o nie kasowanie tematu nie przenoszenie do innego tematu chcial bym zeby byl to temat od poczatku do koncza tylko o tym przypadku

Zaczne od poczatku rok samochodu 1986 silnik oryginalnie ETA i wiazka wewnetrzna jest z tego modelu wsadzony silnik Hartge podlaczone P&P i wszystko dzialalo jak nalezy czyli obrotomierz i ekonometr

ze wzgledu na to ze chcialem miec czujnik polozenia walu na kole pasowym z przodu silnika zakupilem wiazke z M20B25 komputer z koncowka 173 przeplywomierz itp. wszystko podlaczylem odpalilem auto wszystko jest OK ale ................

w strej instalacji przy wtyczce do kompa byla biala 3 pinowa wtyczka gdzie :

- kabelek czarny to obrotomierz
- kabelek bialy eknomizer
- kabelek zielony po stacyjce plus na przekaznik od kompa na kielichu

w nowej instalacji nie ma takiej 3 pinowej wtyczki z takimi kolorami poniewaz wyjscie na obrotomierz i ekonometr jest na okraglym zlaczu na podszybiu na pinach 8 i 9 znalazlem na schemacie ze obrotomierz jest na 6 pinie komutera kolor czarny a ekonometr na bialym pin 32 na komputerze wyciaglem sygnal i podalem odpowiednio na ta biala kostke ktora idzie do zegarow i ani drgnie anie ekonomtetr sie nie nie rusza ani obrotomierz wszystko sprawdzilem 100 razy juz podawalem sygnal na sam obrotomierz i zero reakcji natmiast jak podlacze na odwrot to obrotalka lekko sie podnosi ekonometr niby dziala ale to nie to no i ewidentnie podlaczam odwrotnie

Panowie gdzie jest problem czy jest jakas roznica w zegarach ???? w zaleznosci od roku produkcji ?? prosze i jaka porade lub pomoc

o te wtyczke mi chodzi zdjecie pozyczone z innego forum

Obrazek
Ostatnio edytowano 11 lis 2010, o 19:59 przez X_E_O_N, łącznie edytowano 1 raz
X_E_O_N

Post numer:#2  Postprzez Pietrek » 11 lis 2010, o 19:34

Wczoraj podłączaliśmy ekonomizer na krótko z motronika bo też nie działał po swapie. Omineliśmy okrągłe gniazdo.
Przewód który wychodzi z motronika - biało czarny, podepnij pod pin 11 w kostce obrotomierza, albo pod biały przewód w tej 3 pinowej kostce która Ci została.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez X_E_O_N » 11 lis 2010, o 19:38

Piotrus ja juz wszystko robilem podawalem sygnaly na plytke zegrow bezposredni i zero reakcji wszystko posprawdzane i w 100% wszystkie polaczenia sa OK ewidentnie wyglada to na brak impulsow z komputera co jest raczej neimozliwe albo pech i zbieg okolicznosci uszkodzily sie zegary
X_E_O_N

Post numer:#4  Postprzez Pietrek » 11 lis 2010, o 19:48

To nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Niby jak zegary tracą mase to świrują wskaźniki, ale skoro inne wskaźniki działają to masa powinna być.
Pietrek
Moderator

Post numer:#5  Postprzez X_E_O_N » 11 lis 2010, o 19:50

no dzisiaj walczylem caly dzien bo mi zostalo na dzisija wlazyc na sztuke wiazke jak juz podlacza ECU Mastera to niepotrzebne bede wycinal ale niestety obrotomierza nie udalo mi sie zrobic :( nie sprawdzalem bezpiecznikow ale skoro podlaczamodwrotnie i cos sie pojawia to bezpieczniki musza byc OK

czy moge obroty wziac bezposredni z cewki na zegary czy cos sie zjara ????
X_E_O_N

Post numer:#6  Postprzez kamil.k » 11 lis 2010, o 20:16

X_E_O_N, ja za pierwszym razem też tak miałem że nei odrazy zatrybiło.skreciłem kable odpaliłem, i nic.podłaczyłem drugi raz tak samo i działa do dzisiaj tylko obrotomierz zaczął sie dziwnie zachowywac a mianowicie jak przekrece zapłon to dryga sobie do góry wskazówka a wczesniej na starym osprzecie tego nie było.co smiesniejsze na zegarach vdo tego efektu nie ma a na motometer jest

rozumiem że auto odpalałes na nowym osprzecie ??

ja bym podał bezposrednio z cewki jeszcze (chociaż co to za różnica skoro to ten sam sygnał) a jak nie to podłączaj inne zagary żeby je wykluczyc
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#7  Postprzez X_E_O_N » 11 lis 2010, o 20:19

ok bede walczyl jeszcze raz fakt ze wskazowka lekko sie podnosi do gory ale tak bylo tez wczesniej podam z cewki
X_E_O_N

Post numer:#8  Postprzez miki » 11 lis 2010, o 20:59

X_E_O_N napisał(a):w strej instalacji przy wtyczce do kompa byla biala 3 pinowa wtyczka gdzie :

- kabelek czarny to obrotomierz
- kabelek bialy eknomizer
- kabelek zielony po stacyjce plus na przekaznik od kompa na kielichu

dzieki za info kiedyś tego bardzo potrzebowałem, teraz zapamietam, zapiszę...

X_E_O_N napisał(a):Panowie gdzie jest problem czy jest jakas roznica w zegarach ?? w zaleznosci od roku produkcji prosze i jaka porade lub pomoc

nie wiem czy to u mnie z autem coś nie do końca jest ok (ale obstawiam, że tak :) ) czy jest różnica w zegarach... w każdym razie u mnie padł obrot/ekonomizer... za nic nie potrafiłem odnaleźć przyczyny ale okazało się, że po podłaczeniu starych zegarów z wąskiej lampy (z prędkościomierzem do 220km/h) obrotomierz i ekonomizer ożyły! Nie wiem co i jak ale widocznie musi byc różnica, bo kupiłem od kolegów z forum 2kpl i w każdym działał obrot/ekon, a podłaczałem inne z roczników 89/90 nie działał!
miki

Post numer:#9  Postprzez bono20002 » 12 lis 2010, o 09:17

To robię podłączkę, bo mam to samo :) i taką samą wtyczkę przy kompie i brakuje mi obrotomierza, czyżby ten w kompie niebieski był od tego obrotomierza? co na zdjeciu jest.
Obrazek
bono20002
Magister

Moje BMW: 344
Nadwozie: Coupe
Silnik: M62B44
Kolejne BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: m20b20

Post numer:#10  Postprzez ogólny » 12 lis 2010, o 10:20

X_E_O_N u mnie jest wiązka z m20b20 90r ,silnik eta , czujnik wrzucony na koło z przodu wszystko działa poprawnie.

P.S.
Zawsze możesz podjechać i przeglądnąć.
Twoja sygnatura była nieregulaminowa i została usunięta przez Strzelba
Zapoznaj się z regulaminem.
ogólny
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#11  Postprzez kamil.k » 12 lis 2010, o 19:08

bono20002, ale to jest fota starej wiazki kompa wyjatej już z auta :)

w motronicu jest to czarny gruby kabel
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Post numer:#12  Postprzez X_E_O_N » 12 lis 2010, o 19:50

Jak podlaczam z cewki to dziala obrotomierz ale ekonomizer pokazuje caly czas okolo 10L

no i jeszcze jedno diody od inspekcji caly czas swieca nie gasna na zapalonym aucie

[ Dodano: 12-11-2010, 18:52 ]
ogólny napisał(a):X_E_O_N u mnie jest wiązka z m20b20 90r ,silnik eta , czujnik wrzucony na koło z przodu wszystko działa poprawnie.

P.S.
Zawsze możesz podjechać i przeglądnąć.

zadzwonie jutro ewentualnie w poniedzialek i sobie ogladne

[ Dodano: 12-11-2010, 18:55 ]
bono20002 napisał(a):To robię podłączkę, bo mam to samo :) i taką samą wtyczkę przy kompie i brakuje mi obrotomierza, czyżby ten w kompie niebieski był od tego obrotomierza? co na zdjeciu jest.

w 3 rzedowym komputerze pin nr.7 czarny to impuks obrotomierza
X_E_O_N

Post numer:#13  Postprzez Pietrek » 12 lis 2010, o 21:16

X_E_O_N napisał(a):no i jeszcze jedno diody od inspekcji caly czas swieca nie gasna na zapalonym aucie

U mnie też swiecą cały czas, nawet jak skasuje inspekcje to zapalają się po kilku minutach, u mnie jest uszkodzona płytka główna.

Xeon jest możliwe że ten komp Hartge ma impuls ekonomizera na innym pinie niż normalnie ?
Pietrek
Moderator

Post numer:#14  Postprzez X_E_O_N » 12 lis 2010, o 21:48

nie na tym samym sa wszedzie na 100%
X_E_O_N

Post numer:#15  Postprzez kamil.k » 13 lis 2010, o 13:39

Pietrek, jaki byłby powód czegos takiego żeby sygnał był na innym pinie ?? przeciez to seryjny komp ze zmienionym programem wiec piny musza byc takei same

dziwi mnie to że obrotek działa tylko jak dostaje sygnał z cewki
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie