[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

brak podświetlenia

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

brak podświetlenia

Post numer:#1  Postprzez matisik » 7 gru 2007, o 16:41

Witam, wczoraj sobie jade wieczorkiem i nagle zonk ;| Nie widze ile jade ... Padło podświetlenie liczników i deski rozdzielczej. Sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie są całe. Co mogło sie rozwalić?
matisik

Post numer:#2  Postprzez Monika » 7 gru 2007, o 18:37

przepaliły sie żarówki w zegarach, nie martw sie jak nie chce Ci sie ich rozbierac to mozna sie przyzwyczaic do ciemnosci na desce, ja tak jeżdżę od lata. :D
Monika

Post numer:#3  Postprzez matisik » 7 gru 2007, o 19:13

jak sie przepalają żarówki w zegarach to podświetlenie np. ogrzewania też nie działa? bezsens ... denerwuje mnie to troszke, a nawet bardzo. Jakoś nie chce się do tego przyzwyczajać
matisik

Post numer:#4  Postprzez Monika » 7 gru 2007, o 21:22

podświetlenie ogrzewania jest na desce rozdzielczej więc nie ma nic wspólnego z zegarami. może być to zbieg okoliczności że padły wszystkie zarówki albo wyglada to na jakies niekontaktowanie ale to juz musza sie wypowiedzieć bardziej rozeznani w temacie. Ja nie pomogę.
Monika

Post numer:#5  Postprzez matisik » 7 gru 2007, o 23:10

właśnie mi się przypomniało ... jak montowałem el szyby to pociągnołem prąd z zapalniczki. Wtedy zrobiłem przypadkiem małe zwarcie i mi zgasły wszystkie lampki. Ale zapaliły się później... Po 2 jak to liczniki i deska nie są połączone? Musza być, skoro przełączkiem od włączania świateł możesz regulować jasność obu.
matisik

Post numer:#6  Postprzez Piotr320i » 8 gru 2007, o 00:03

matisik napisał(a):Po 2 jak to liczniki i deska nie są połączone?

oczywiscie ze sa polaczone, i na 99,9% ze to bedzie bezpiecznik, sprawdz je dokladnie jeszcze raz. Obrazek

pzdr
Piotr320i

Post numer:#7  Postprzez matisik » 8 gru 2007, o 12:02

ktory to jest bezpieczniki? niby 21, ale 21 miałem cały 30A, zamieniłem na 7,5 jak powinno być i nic ... Poza tym 21 bezpiecznik odpowiada też za podświetlenie schowka, które działa :(
matisik

Post numer:#8  Postprzez Piotr320i » 8 gru 2007, o 17:31

hmm... to znaczy ze cos ci nie kontaktuje
Piotr320i

Post numer:#9  Postprzez marcin77 » 8 gru 2007, o 19:07

Może być za to odpowiedzialny włącznik swiateł, w końcu to w nim znajduje się potencjometr podświetlenia i może w wyniku tego zwarcia szlak go trafił ??
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#10  Postprzez matisik » 8 gru 2007, o 19:27

Też mi się tak wydaje, ale światła zewnętrzne, które on też uruchamia, działają. Jak by nie patrzeć nie działają te światła które uruchamia ta dziwna wajcha. Liczniki i deska. Radio gra, kufer się świeci, wew. lampki też ...
matisik

Post numer:#11  Postprzez Edek » 8 gru 2007, o 19:50

Tez tak kiedys mialem tylko wjechalem w mega dol :mad2: pozniej rozbieralem srodek i wlasnie pod zapalniczka wypial sie kabel podlaczylem i wszystko wrocilo do normy takze poszukal bym tam przyczyny.
Edek

Post numer:#12  Postprzez Adrian » 9 gru 2007, o 19:22

Do oświetlania i działania przyrządów jest kilka bezpieczników http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=327, niestety w linku pod pozycją 23 brakuje opisu, powinno być tak:
23. 7,5 Prawe światła postojowe, tylne i parkowania, oświetlenie tablicy rejestracyjnej, wskaźników i przyrządów więc sprawdź bezpiecznik nr 23.
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#13  Postprzez luki77 » 9 gru 2007, o 22:43

to może ja się podepna do tenatu i spytam się czy te małe symbole nad włącznikiem świateł i halogenów też są podświetlane jak reszta czy nie??
luki77

Post numer:#14  Postprzez marcin77 » 9 gru 2007, o 22:44

matisik napisał(a):Też mi się tak wydaje, ale światła zewnętrzne, które on też uruchamia, działają. Jak by nie patrzeć nie działają te światła które uruchamia ta dziwna wajcha. Liczniki i deska. Radio gra, kufer się świeci, wew. lampki też ...
Możliwe , że diabli wzięli tylko potencjometr,czasem ma on postać cewki i to mogło się przepalić, a sam włącznik jako taki będzie działał nadal ,bo jest dużo wytrzymalszy,w końcu obsługuje odbiorniki o dużej mocy,a potencjometr tylko kilka niewielkich żaróweczek.Uff.. wywód przydługi, ale mam nadzieje,że się przyda. Tak symbole też są podświetlane.
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#15  Postprzez Adrian » 9 gru 2007, o 22:45

luki77 napisał(a):to może ja się podepna do tenatu i spytam się czy te małe symbole nad włącznikiem świateł i halogenów też są podświetlane jak reszta czy nie??

Tak jest tam żaróweczka, chyba podświetlają się w momencie przekręcenia kluczyka do pozycji zapłon.
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie