[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

problem z licznikami

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

problem z licznikami

Post numer:#1  Postprzez dabek8820 » 8 paź 2011, o 23:01

witam panowie zakupiłem niedawno cultowe e30 z 1.6i i mam następujący problem ponieważ nie działa mi prędkościomierz i ekonomizer szaleje jak jade to pokazuje max a jak jadąc puszcze gaz to pokazuje spalanie zero. a i z tego co ogarnołem to mam liczniki z diesla, czy może to ktoś z was przerabiał i to może być tego wina?? z góry dzięki i pozdrawiam:)
dabek8820

Post numer:#2  Postprzez maaaad » 9 paź 2011, o 02:46

Jak depniesz gaz do oporu to nie jest niczym dziwnym, że ekonomizer pokazuje max (przynajmniej w wersjach z silnikiem 6-cylindrowym), a gdy puszczasz gaz - komputer odcina dopływ paliwa, więc zużycie wynosi ZERO. Liczniki z diesla mają obrotomierz wyskalowany do 5 tys. rpm, silniki benzynowe (prócz ety) do 7 tys.
Co do prędkościomierza - albo padł czujnik prędkości w dyferencjale, albo poszukaj na forum hasła "akumulatory w zegarach" itp.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez dabek8820 » 9 paź 2011, o 07:34

zero ekonomizer pokazuje mi tylko jadąc bez gazu na biegu a stojąc na jałowym (luz) nie dotykając pedału gazu pokazuje mi max...
dabek8820

Post numer:#4  Postprzez Pacher » 9 paź 2011, o 08:11

Dokładnie tak ma być. Jadąc na biegu i puszczając gaz spalanie wynosi zero, a na wolnych obrotach spala jakąś tam ilość paliwa, a economizer pokazuje max, bo nie ma odczytu z czujnika w dyferencjale o prędkości auta. Pzdr
Jak pomogłem kliknij "pomógł"
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25

Post numer:#5  Postprzez czesci_e30 » 9 paź 2011, o 10:53

jesli chodzi o predkosciomerz to u mnie najczestszym problemem byla wtyczka w dyfrze....odpialem ,przeczyscilem zabezpieczylem i podpialem i juz jest ok :)
jedyne co mi szwankuje to temperatura ale to juz wina wiazki pod licznikiem bo jakis geniusz ja nadwyrezyl ...
sprawdz wtyczke w dyfrze i juz :)
Nie kupujcie u pana GINSZT z Hajnówki !!! to zwykły oszust :)
czesci_e30
Student

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx

Post numer:#6  Postprzez Krzysiek » 9 paź 2011, o 11:17

Podpinając się pod temat mam następujący problem.

Obrotomierz po odpaleniu silnika wskakuje na 3tys obrotów pomimo ze silnik chodzi spokojnie(tzn nie dotykam gazu) a od 3 tys. dopiero zaczyna poprawnie wskazywać obroty. Do tego nie działa ekonomizer,prędkościomierz działa poprawnie.
Krzysiek
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20

Post numer:#7  Postprzez GLOCK » 9 paź 2011, o 11:18

ja co prawda nie mam problemów z zegarami-poza spaloną żarówką podświetlenia ale u mojego brata zegary świrowały. problemem rozwiązał się po wykręceniu zegarów i przeczyszczeniu wszystkich kostek i styków. 15 minut roboty a jaka różnica :)
MEES WITH THE BEST...DIE LIKE REST!
Wczoraj jeszcze TD...dzis juz tylko D:(
GLOCK
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez brave » 10 paź 2011, o 15:31

w mojej e30 poprzedni wlasciciel zmienial licznik i wsadzil z 2.5 z 87r a auto jest 90r z silnikiem 2.0 licznik dzialal tylko w upalne dni gdzie temperatura siegala 30'C wyciaglem przelutowalem wszystkie styki bo ktorys z nich nie mial styku tzw "zimne luty" byly teraz dzial jak sie nalezy ;)
brave

Post numer:#9  Postprzez Kajfer » 15 paź 2011, o 19:09

podepnę się pod temat
montowałem radio i niestety zwarłem 12V po stacyjce. sprawdziłem bezpieczniki pod maską, wszystko jest git. ale jednak napięcie na przewodzie znikło, przestał działać prędkościomierz, licznik km, i ekonomizer zaczął działać w trybie 0 1, że jak jak bym nie jechał zawsze pokazuje mi max spalanie, a jak puszcze pedał gazu podczas jazdy to 0 czyli przy 0 ok, ale podczas jazdy jest coś nie tak.....
Kajfer
Uczeń

Moje BMW: 335
Silnik: M30B35
Silnik: M30B35

Post numer:#10  Postprzez Marekb76 » 15 paź 2011, o 21:46

Tez mi nie działał prędkościomierz,drogomierz i spalanie.Cały czas palił sie bezpiecznik 12.Przyczyna u mnie było albo wylany obc1 albo przerwana izolacja kabla znajdującego się nad kolanami kierowcy.Robilem to razem i nie wiem co pomogło.
Marekb76
Stażysta

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M10B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#11  Postprzez Cychu71 » 16 paź 2011, o 10:40

U mnie czasem się zdarza że strzałka prędkościomierza się zawiesza i muszę puknąć w licznik żeby zaczęła wskazywać. A czy jak jedziesz to rusza Ci się licznik kilometrów dziennych?? Bo jeśli nie to wtedy czujnik w dyferze a jeśli tak to coś w samym mechaniźmie prędkościomierza.

maaaad napisał(a): Liczniki z diesla mają obrotomierz wyskalowany do 5 tys. rpm

Diesle miały obrotek do 6 tyś wyskalowany.
Cychu71

Post numer:#12  Postprzez Dj Snake » 16 paź 2011, o 16:49

A ja mam jeszcze inny problem. Możecie mi podpowiedzieć którędy idzie wiązka do czujnika w dyfrze? Mam taki problem że czasem podczas jazdy po dziurach prędkościomierz nic nie pokazuje, po wjechaniu w dziure pokazuje i później znowu nie pokazuje, to samo z ekonomizerem. Myślę że gdzieś coś nie łączy, albo jakiś kabel jest przerwany. Czujnik wyciągałem, czyściłem i nie zauważyłem nic niepokojącego w nim, wiązka przy czujniku też ok. Co to może być?
Obrazek

Jezeli nie obiciera to znaczy ze jest za wysoko :]
Dj Snake
Stażysta

Moje BMW: 320
Silnik: M52B20

Post numer:#13  Postprzez brave » 16 paź 2011, o 22:44

przy liczniku sprawdzales kostki? moze sam licznik w sobie ma gdzies zimne luty i od wstrzasow raz dziala raz nie... sprawdz licznik
brave

Post numer:#14  Postprzez Dj Snake » 17 paź 2011, o 00:31

Nie nic nie sprawdzałem, jakiś miesiąc temu miałem tak że nie działał w ogóle przez kilka dni licznik, wtedy wykręcałem czujnik, sprawdzałem, nic tam się nei zmieniło. Poskręcałem spowrotem, samochód postał kilka dni i licznik zaczął działać. Dzisiaj jechałem do Olsztyna i licznik zaczął skakać, wariować i od czasu do czasu zanikał sygnał tak jakby na nim, spadł do 0 i ekonomizer wariował. Nic jeszcze nie sprawdzałem
Obrazek

Jezeli nie obiciera to znaczy ze jest za wysoko :]
Dj Snake
Stażysta

Moje BMW: 320
Silnik: M52B20

Post numer:#15  Postprzez brave » 23 paź 2011, o 12:10

z tego co piszesz to na 90% moim zdaniem zimne luty w liczniku... ja mialem podobne objawy skakal wariowal a pozniej juz wogole nie dzialal
brave

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie