[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M10 B18 JAKI AKUMULATOR? POMOC PRZY DOBORZE.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

M10 B18 JAKI AKUMULATOR? POMOC PRZY DOBORZE.

Post numer:#1  Postprzez kawaworkshop » 11 paź 2011, o 14:16

Mam problem z prądem w mojej wąskiej.
Otwieram auto chcę odpalić pojawiają się normalne kontrolki a po przekręceniu kluczyka nic. Kontrolki przygasają i śmierć kliniczna. Kiedy odpalę ją na pych to wszystko zdaje się być ok. Jeździ normalnie. Nawet jak ją zgaszę na np.30min to daje się odpalić bez problemu, natomiast po całej nocy już jest trupem od nowa. Jakoś na początku tego roku wymieniłem świece, kable, kopółkę i palec zapłonowy. Spodziewam się że to akumulator. Już zeszłej zimy wisiał nie raz na prostowniku. Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego do silnika M10 B18 z wtryskiem. Generalnie nie mam żadnych elementów elektrycznych, oprócz wiadomo lusterek i w moim przypadku halogenów. Jestem z poznania więc liczę na jakąś podpowiedz gdzie kupić dobrze i tanio. Do piątku muszę go mieć bo wyjeżdżam a nie chciałbym go zapychać w obcym mieście :D
Biała Może Więcej
kawaworkshop
Rekrut

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M10B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#2  Postprzez Leon » 11 paź 2011, o 14:47

Padł aku i tyle...\
Już za ok 260 zł coś sensownego kupisz - np. Centrę
W każdym motoryzacyjnym dobierzesz aku. z katalogu.
A jak nie tow domu możesz sobie sam poszukać na stronach producentów np:
http://webshop-cs.tecdoc.net/centra/?la ... ountry=PL#
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez kofal84 » 11 paź 2011, o 14:53

jeśli alternator dobrze ładuje i coś innego nie ściąga prądu to na pewno aku padł, myślę że powinienneś kupić 50-55aH, do 200pln jest już całkiem niezły wybór
kofal84
Student

Moje BMW: 325i
Silnik: m20b25

Re: M10 B18 JAKI AKUMULATOR? POMOC PRZY DOBORZE.

Post numer:#4  Postprzez zabafilip » 11 paź 2011, o 15:25

kawaworkshop napisał(a):Mam problem z prądem w mojej wąskiej.
Otwieram auto chcę odpalić pojawiają się normalne kontrolki a po przekręceniu kluczyka nic. Kontrolki przygasają i śmierć kliniczna. Kiedy odpalę ją na pych to wszystko zdaje się być ok. Jeździ normalnie. Nawet jak ją zgaszę na np.30min to daje się odpalić bez problemu, natomiast po całej nocy już jest trupem od nowa. Jakoś na początku tego roku wymieniłem świece, kable, kopółkę i palec zapłonowy. Spodziewam się że to akumulator. Już zeszłej zimy wisiał nie raz na prostowniku. Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego do silnika M10 B18 z wtryskiem. Generalnie nie mam żadnych elementów elektrycznych, oprócz wiadomo lusterek i w moim przypadku halogenów. Jestem z poznania więc liczę na jakąś podpowiedz gdzie kupić dobrze i tanio. Do piątku muszę go mieć bo wyjeżdżam a nie chciałbym go zapychać w obcym mieście :D

Ja bym zaczął od sprawdzenia czy nie pobiera Ci gdzieś prądu na lewo...
W pierwszej kolejności od światła w bagażniku. Załaduj dziewczynę w kufer (bez przekręcania :D) zamknij klapę i zobaczycie czy czasem lampka nie gaśnie...
:jum: :jum: :jum:
Obrazek
zabafilip
Magister

Moje BMW: 325eA
Silnik: M20B27
Silnik: MxxBxx

Post numer:#5  Postprzez kawaworkshop » 11 paź 2011, o 15:32

Lampa w bagażniku na bank gaśnie prawidłowo. Jedyne miejsce które może powodować rozładowywyanie to czerwonia dioda w radiu, która sobie miga. Jednak latem i przedewszystkim przed poprzednią zimą nie robiło to problemów. Myślę że to aku. Jakieś propozycje gdzie w poznaniu można kupić aku za mały pieniądz? Może regenerowany, choć nie wiem jak one działają.
Biała Może Więcej
kawaworkshop
Rekrut

Post numer:#6  Postprzez zabafilip » 11 paź 2011, o 15:36

kawaworkshop napisał(a):Lampa w bagażniku na bank gaśnie prawidłowo. Jedyne miejsce które może powodować rozładowywyanie to czerwonia dioda w radiu, która sobie miga. Jednak latem i przedewszystkim przed poprzednią zimą nie robiło to problemów. Myślę że to aku. Jakieś propozycje gdzie w poznaniu można kupić aku za mały pieniądz? Może regenerowany, choć nie wiem jak one działają.

To odłącz klemę na noc to się przekonasz... Dioda to za mało, musi być jakaś lampka albo zwarcie...
Obrazek
zabafilip
Magister

Moje BMW: 325eA
Silnik: M20B27

Post numer:#7  Postprzez kofal84 » 11 paź 2011, o 16:12

a sprawdzałeś to ładowanie? to pierwsze co powinieneś zrobić, ostatniej zimy też tak wymieniłem aku, okazało się niepotrzebnie bo alternator ładował poniżej 13, ściągało prąd z aku i nie doładowywało
kofal84
Student

Post numer:#8  Postprzez kawaworkshop » 11 paź 2011, o 16:19

Generalnie to nie mam jak sprawdzić ładowania, bo niemam żadnego miernika. Właśnie kupiłem aku Exide Classic 55Ah dałem 220pln ale przynajmniej ma gwarance 2 lata. Z tym ładowaniem to sprawdzę oczywiście u jakiegoś majstra ale akumulator i tak kwalifikował sie do wymiany.
Biała Może Więcej
kawaworkshop
Rekrut

Post numer:#9  Postprzez kofal84 » 12 paź 2011, o 10:02

ja też mam takiego excide ale 65, sprzedawca je bardzo polecał, mierzył je przy mnie i prawie każdy egzemplarz miał prawie 100A więcej prądu rozruchowego niż deklaracja producenta :D
kofal84
Student

Post numer:#10  Postprzez kawaworkshop » 12 paź 2011, o 11:05

:D czyli dobre zakupy zrobiłem. Wczoraj zstawiony aku i śmiga jak złoto.
Biała Może Więcej
kawaworkshop
Rekrut

Post numer:#11  Postprzez Leon » 12 paź 2011, o 11:05

Kupiłem do Vectry właśnie Exide parę dni temu, 2 lata gwarancji, 230 zł kosztował, w tym pomiar napięcia i ładowania przy darmowym montażu.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#12  Postprzez Globi » 12 paź 2011, o 12:37

kawaworkshop, proponuje zaczynać od "F.A.Q dla posiadaczy e30" tam masz tam odpowiedni temat, do którego możesz sie dopisać.

Z racji że jesteś nowy na forum ostrzeżenia nie bedzie.
Treść postu jest niezgodna z Regulaminem
zapoznaj się z nim.
Popraw treść postu aby uniknąć jego skasowani
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx

Powrót do Elektryka & Oświetlenie