[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jakie wstawi? xenon-y do buni

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Jakie wstawić xenon-y do buni

Post numer:#1  Postprzez Xeo » 2 gru 2011, o 23:11

Hello All

Słuchajcie wiem jakie są opinie na temat palników do e30stek jedni mówią że są ok i dobrze się spisują inni żeby wstawiać tylko żarnikowe. Chce przetestować u siebie xenonki i tu pytam się o radę jakie będą najlepsze? Czym się sugerować przy zakupie? Czy nie będę oślepiał innych kierowców (choć nie widziałem na obwodowej żeby ktokolwiek się przejmował innymi użytkownikami asfaltu)?

Dzięki za informację.

pzdr.Xeo
Xeo
Uczeń

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: E30
Nadwozie: Coupe
Silnik: M70V12
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#2  Postprzez Devil474 » 2 gru 2011, o 23:22

Jak masz CB radio to zwracaj uwage czy je nie zakłucają
Devil474
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: -------
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez czesci_e30 » 2 gru 2011, o 23:33

ja osobiscie rzucam **jami jak widze kiedy mi z naprzeciwka ktos lampkami z gieldy swieci po oczach ale jak tam wolisz....tylko pamietaj ze jesli dojdzie do kolizji a drugi kierowca kapnie sie ze masz wsady to od razu jestes przegrany bo stwierdzi ze go oslepiles i nawet jesli on byl winny to wygra :)
ja po zakupie swojej ostatniej e30 w ciagu pol godziny od przyjazdu pod dom pozbylem sie tego .
wole jednak dobre sprawne lampy od jakiegos drucikowania :)
Ale jak kto woli :)
Moj sasiad do Sklasy wsadzil HID y ......

wszystko w temacie :D
Nie kupujcie u pana GINSZT z Hajnówki !!! to zwykły oszust :)
czesci_e30
Student

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx

Post numer:#4  Postprzez Dantte26 » 2 gru 2011, o 23:37

z tego co wiem od kilku osób to dobrze się spisują...ale wybieraj max. 6000K...powyżej tej granicy palnik daje już mocno widoczną zimnociepłą barwę światła przez co możesz mieć problemy z :police:
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i

Post numer:#5  Postprzez kratek » 2 gru 2011, o 23:51

Xeo, Siema,jestem wlasnie swiezo prawie po montarzu,kupiłem 6000 i jestem zadowolony (na poczatku marudziłem) ale jest git,bo te 4300 to takie zwykle biale swiatlo a 6000 ma poswiate niebieskiego i jest bardzo ładny :) Oslepiał nie bedziesz bo mamy soczewki.

Jak chcesz to moge podrzucic ci na PW pare zdjec i ogolnie jeszcze w szczegolach powiedziec co i jak.
kratek

Post numer:#6  Postprzez Dantte26 » 3 gru 2011, o 00:18

kratek,
wrzuć tu... może i ja się w końcu zdecyduję na zakup...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i

Post numer:#7  Postprzez dawidzik;) » 3 gru 2011, o 00:35

ponad rok mam 6000 i działa, raz miało jakiś odpał i jeden nie świecił przez jeden dzień ale się sam naprawił, zestaw kosztował mnie ok 100zł bo załatwiany przez koleżanke;)) ale teraz brałbym 5000
Twoja sygnatura była nieregulaminowa i została usunięta przez Root
Zapoznaj się z regulaminem.
dawidzik;)
Magister

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez kratek » 3 gru 2011, o 00:43

Dantte26,Xeo,

Na filmiku w dzien widac tutaj :

http://www.youtube.com/watch?v=B7sxb8ohMs0

A na zdjeciach w nocy tutaj :

Obrazek

Obrazek

:)
kratek

Post numer:#9  Postprzez Karolo » 3 gru 2011, o 02:01

6000K to barwa światła wpadająca znacznie w niebieski.
5000K to coś bardziej bielszego, za to 4200K to śnieżno białe światło absolutnie minimalizujące jakiekolwiek problemy w trakcie kontrolki :police:
4300K świeci najlepiej, najmniej męczy wzrok i to co napisałem wyżej.

Co do świateł w e30 mógłbym napisać małą książkę na ten temat, bo mam to obadane w 100%.
Jak chcesz xenon nawet w soczewkę to i tak efekt będzie tylko częściowy a może się także zdarzyć, że mimo poprawnego ustawienia lamp będziesz oślepiał.

Na rozpraszanie się światła wpływa sporo czynników. Tak w soczewkowej wersji świateł mijania Hella w e30 są to:

- stan odbłyśników - prawie 100% lamp, z którymi miałem do czynienia jest mocno wypłowiałych, w wielu przypadkach warstwa odblaskowa jest poprzepalana do plastiku - często od używania 100 watowych żarówek ( wyższa temperatura, dużo szybsze zużycie )

Obrazek

- wypiaskowane szkła - tłumaczyć nie trzeba jaki ma to wpływ na ropraszanie wiązki światła

- zabrudzenia wewnątrz - spowodowane nieszczelnością lampy wewnątrz. Najczęściej pada guma przy korku za żarówką.

Jeżeli chcesz mieć bezpieczne, dobre i przyjazne światło dla siebie i dla innych użytkowników dróg ( co jest bardzo istotne ) to musisz zrobić A lub B:

1. Kupić nowe lampy - jakieś zamienniki z soczewką, wstawić zarówki 55w albo HID ( xenon 4300K ) jechać na regulację na SKP.

2. Zrobić to co ja robię w każdej E30 i dla kolegów, którzy wolą seryjne lux lampy :)
Mianowicie pełną regenerację.
Polega to na:

- renowacji regulacji świateł, które po 20 latach nie chcą ruszyć się w żadną stronę
- metalizacji odbłyśników, co polega na położeniu nowej warstwy metalicznej na środek odbłyśnika - koszt 65 zł/szt
- nowych szkłach dla świateł mijania i drogowych - koszt 18 i 19 zł / szt
- dokładnym wymyciu każdego elementu przed złożeniem
- złożeniem lamp, co też trzeba dobrze posklejać, żeby nie parowały
- 4-5 dni na odeschnięcie silikonów uszczelniających szkła
- wymianie uszczelek w korkach za żarówkami
- instalacji żarówek 55w lub zestawu HID 4300K
- obowiązkowym ustawieniu lamp na SKP.

Od razu uprzedzam komentarze. Xenon nie jest niczym złym. Trzeba znać charakterystykę tego źródła światła, poprawnie przygotować środowisko dla tego typu światła i właściwie wyregulować lampy.

Napiszę też co nieco o spryskiwaczach, które nic w sumie nie dają - brudzą tylko auto ( nie wspominam, że w mig zuzywają pół litra płynu do mycia ). Osobiście uważam, że dużo bardziej razi w oczy brudny klosz tradycyjnego halogenu, niż brudny klosz lampy xenonowej.

Kwestię samopoziomowania także przerabiałem. Mam dla spokoju sumienia założony taki system do E30. Wymagało to sporego nakładu pracy i instalacji czujników na obu osiach. Jednakże tak jak to bywa, działa to efektywnie w przypadku dużego i względnie stałego obciązenia tyłu samochodu - lampy opuszczają się w dół. System nie nadąża regulować lamp na nierównościach.
Ja raz, że nigdy nie dociązam tyłu a dwa, że na twardym zawiasie :D niewiele co się ugina :)

Efekt kilku dni pracy widać poniżej

Obrazek
Ostatnio edytowano 3 gru 2011, o 13:38 przez Karolo, łącznie edytowano 2 razy
Karolo
Uczeń

Silnik: MxxBxx

Post numer:#10  Postprzez kratek » 3 gru 2011, o 02:24

Bla Bla Bla,fajnie ze sie rozpisałes ale kogos kto mało wie ocb bardziej to wystraszy i zniecheci do xenona.

Moje 6000k swieci tak :

Obrazek

Auto jest z 90r i xenon swieci bardzo dobrze . Sam ustawialem sobie swiatla tak zeby dobrze mi oswietlaly.

Wszedzie piszesz 4200 a xenon jest 4300 .

Jezeli ktos taki jak ty jest bez urazy ale pedantem no zrobi kazda czynnosc po koleji jaka opisałes i to dobrze. A kolega xeo jest taki jak kazdy inny,chce po prostu xenon i pyta jaki kupic.

Ja kupilem i załozylem i jestem zadowolony. Nie czyscilem swiatel nie robilem niczego innego jak wlozenie zarowki h1 xenon do srodka lampy i podlaczenia.

Nikt mi nie mruga ze oslepiam czy nic z tych rzeczy. Systemy samopozniomujace srery bajery,panie na co to komu.
kratek

Post numer:#11  Postprzez Mrok » 3 gru 2011, o 09:52

Tak podpinając się pod temat to czy jest różnica w soczewce w lampie na lewą i prawą czy bez różnicy? Chodzi mi o ten wkręcany wkład w którym jest mocowanie żarówki i soczewka bo mi jakoś dziwnie świeci.
Mrok

Post numer:#12  Postprzez Zwarciak » 3 gru 2011, o 10:27

kratek napisał(a):Auto jest z 90r i xenon swieci bardzo dobrze . Sam ustawialem sobie swiatla tak zeby dobrze mi oswietlaly.
kratek napisał(a):Bla Bla Bla,fajnie ze sie rozpisałes ale kogos kto mało wie ocb bardziej to wystraszy i zniecheci do xenona.

Moje 6000k swieci tak :

no właśnie nie świeci bdb :( ,bo z lewej strony masz kraskę na ścianie a z prawej jakies fale i jest wyżej ,orazbarwa 6000k to już przesada w/g mnie .

jeśli myślisz ,że w twoich lampach nie ma kurzu ,który blokuje światło zwykłej żarówki to możesz się naprawdę zdziwić .
Sama soczewka i klosz od wew.jest tak tlusty ,że szok i właśnie do tego jeszewjakim stanie jest odbłyśnik

kolega "karolo" opisał najlepszy zabieg w poprawie oświetlenia w naszych E30 i ja z bratem tak samo postąpiliśmy,do tego wystarczająca barwa 4300k i niebo a ziemia.
Jak ktoś niechce wymieniać kloszy to wystarczy ,że rozbierze lampę i ją poczyści od wewnątrz klosz, soczewkę i odbłyśnik i różnicę odczuje napewno
Zwarciak
Stażysta

Silnik: M54B30

Post numer:#13  Postprzez M-Technic2 » 3 gru 2011, o 11:21

kratek napisał(a):Auto jest z 90r i xenon swieci bardzo dobrze . Sam ustawialem sobie swiatla tak zeby dobrze mi oswietlaly.

moim zdaniem to dobrze ustawione nie sa ,nie wiem jak to nazwac ale tu nie ma "granicy" swiatla ,nie ma (nie widac) zeby prawa strona byla doswietlona lepiej (pobocze) . mam fabryczne ksenony w swoim drugim samochodzie (opel vectra) i tam nie ma mowy o tak rozproszonym swietle jest ladna granica i wyraznie widoczna lepiej doswietlona prawa strona.
wracajac do xenona w e30 ?co to ma dawac ?niebieskie swiatlo ,czy dobre swiatlo ? ,wystarczy kupic dobre zarowki (nightbraker) i powinno juz byc dobrze i zgodnie z prawem. z tym ze najwazniejsze zeby miec dobre lampy i odblysniki ,bo jak to jest do :cen: to co by nie robic bedzie zle
M-Technic2
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#14  Postprzez mariusz_ek » 3 gru 2011, o 11:37

Zwarciak napisał(a):Jak ktoś niechce wymieniać kloszy to wystarczy ,że rozbierze lampę i ją poczyści od wewnątrz klosz, soczewkę i odbłyśnik i różnicę odczuje napewno

A co w przypadku BH? Wynika z tego, że kto ma BH ten mniej widzi? Rozumiem, że to inna bajka ale tam odbłyśniki są chyba zalakierowane na czarno. No i xenon jest raczej obowiązkowy by ładnie to wyglądało.
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Silnik: M40B18
Kolejne BMW: e24
Silnik: M30B28

Post numer:#15  Postprzez Pawian » 3 gru 2011, o 11:55

Sam dlugo myślalem nad xenonami. Zawsze byłem przeciwnikiem i mi się kojarzyły z niebieskim czy nawet fioletowym światłem w jakiejś rozpadającej się hondzie. Teraz założyłem bh do mojej i trochę poszperałem, popatrzyłem na auta kumpli i stwierdziłem że to po prostu pasuje i ładniej będzie świecić (mam mocno ciemne lampy) Max 4300 lumenów, nie więcej do E30 wg mnie.
Mój biały szuracz
viewtopic.php?f=67&t=19944
Pawian
Stażysta

Moje BMW: 324Td
Nadwozie: Touring
Silnik: M21D24

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie