[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

urwany przewod obok czujnika położenia wału

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

urwany przewod obok czujnika położenia wału

Post numer:#1  Postprzez marekdor » 27 lut 2012, o 19:47

Witam. Tak sobie dziś obczajałem okolice czujnika wału korbowego bo przymierzam sie do zamontowania wariatora zapłonu i oczom moim ukazał się dziwny fakt. Przewód od czujnika wału idzie w takim osłonnym plastiku tuż przy kole pasowym i tam spotyka się z innym przewodem z którym idą dalej razem aż do wiązki, lecz, ten drugi przewód jakby był skitrany przy rozdzielaczu zapłonu gdzie - poprostu się konczy w powietrzu. Nie wiadomo nawet do czego to ma być podłączone. Czy ktoś wie co to może być ?
marekdor

Post numer:#2  Postprzez BMWe30-Stefan » 27 lut 2012, o 19:51

chyba wiem oco Ci chodzi ten przewód jest na jednym z przewodów wysokiego napięcia bodajże na 1 garze , i idzie na dół po głowicy i bloku aż do czujnika położenia wału
w realoem jest napisane że to jest czujnik impulsów

Obrazek
BMWe30-Stefan

Post numer:#3  Postprzez marekdor » 27 lut 2012, o 20:00

Czy jest to cos, czego brak moze owocowac czyms zlym? bledami w pamieci komputera chociazby ? Czy mozna olac sprawe
marekdor

Post numer:#4  Postprzez BMWe30-Stefan » 27 lut 2012, o 20:30

ja nie wiem co to za czujnik wogóle ... poczekaj aż się toś jeszcze wypowie
a masz może obrotomierz ??
BMWe30-Stefan

Post numer:#5  Postprzez wolak » 27 lut 2012, o 21:57

ja tam smigalem na mojej pierwszej e30 bez tego czujnika. mechanik mi odciąl to. jezdzilem tak z 3-4 miesiace, pozniej auto sprzedalem wiec nie wiem jak dalej. ale ja tak nie odczulem zednej roznicy.
Obrazek
wolak
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez marekdor » 27 lut 2012, o 22:27

Obroto mierz działa mi. Mam za razem pytanie o kostkę czujnika położenia wału. Ponieważ śledząc całą wiązke nigdzie takowej nie znalazłem. Przypuścmy że mi pada czujnik i musze wymienić, to co mam ciąć kabel ???
marekdor

Post numer:#7  Postprzez Dj Snake » 28 lut 2012, o 04:04

W tańszych kompletach przewodów zapłonowych które nie mają ściąganych fajek nie da się tego czujnika nawet założyć, więc raczej nie odgrywa istotnej roli. Jest to jakiś impulsator ale zagadka jego działania to istna sprawa dla reportera :D A i Wołoszański miałby o czym mówić przez dwa odcinki :D
Obrazek

Jezeli nie obiciera to znaczy ze jest za wysoko :]
Dj Snake
Stażysta

Moje BMW: 320
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#8  Postprzez kavka » 28 lut 2012, o 10:41

marekdor napisał(a):Mam za razem pytanie o kostkę czujnika położenia wału. Ponieważ śledząc całą wiązke nigdzie takowej nie znalazłem. Przypuścmy że mi pada czujnik i musze wymienić, to co mam ciąć kabel ?? ?

Jest wtyczka pod kolektorem ssącym w tym długim plastikowym pudełeczku , po kablu wymacasz :)
Obrazek
kavka
Stażysta

Moje BMW: 335i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M30B35
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#9  Postprzez marekdor » 28 lut 2012, o 12:25

Tego sie obawialem że tam. Dostęp fatalny, rozumiem że tam również znajdę wtyczke z TPS. Jak zdejmę rurę od dolotu to będzie się dało tam jakoś dostać z rękami ?
marekdor

Post numer:#10  Postprzez walec » 28 lut 2012, o 15:24

Też mam ten problem z tą różnicą, że ja chcę odczepić tą wtyczkę. Jak to zrobić? Zaraz mnie qrwica strzeli i wyrwę wtyczkę razem z gniazdem. Tam jest jakieś zabezpieczenie?

Ok ogarnięte.
walec

Post numer:#11  Postprzez Selected » 28 lut 2012, o 17:38

Przy tych złączkach przeważnie wciska się drucik ( zabezpieczenie) i w tedy bez problemu ją wypniesz.
Selected
Student

Moje BMW: 318
Silnik: M30b35

Post numer:#12  Postprzez kavka » 28 lut 2012, o 18:38

marekdor napisał(a):Jak zdejmę rurę od dolotu to będzie się dało tam jakoś dostać z rękami ?

Zdemontuj sobie najlepiej cały dolot i jak dobrze się sprężysz to dojdziesz do wtyczki :)
Obrazek
kavka
Stażysta

Moje BMW: 335i
Silnik: M30B35

Post numer:#13  Postprzez ksx9 » 28 lut 2012, o 18:52

ja nie wiem co to za czujnik wogóle ... poczekaj aż się toś jeszcze wypowie

Impulsator tylko daje dodatkowo info do kompa na którym, cylindrze jest zapłon. Nie jest on niezbędny do jazdy.
On tak jakby zastępuje czujnik położenia wałka rozrządu, na podstawie tych danych komp ustawia wtryski, jak nie ma sygnału z impulsatora to wszystkie wtryski podają paliwo na raz (normalnie podają po 2 wtryski na raz, dwa zewnętrzne i dwa wewnętrzne).

Jeżeli masz wszystkie czujniki sprawne to lepiej żebyś miał podłączony też impulsator.
Lekkie szarpania itp. to może być wina tego że nie jest podłączony, falujące obroty na zimnym też
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Silnik: m42b18

Post numer:#14  Postprzez Selected » 28 lut 2012, o 20:07

ksx9 napisał(a):On tak jakby zastępuje czujnik położenia wałka rozrządu, na podstawie tych danych komp ustawia wtryski, jak nie ma sygnału z impulsatora to wszystkie wtryski podają paliwo na raz (normalnie podają po 2 wtryski na raz, dwa zewnętrzne i dwa wewnętrzne).

Czy aby na pewno? Mi się wydaje, że powodowało by to dużo większe zużycie paliwa. Chyba, że jestem w błędzie.
Selected
Student

Silnik: M30b35

Post numer:#15  Postprzez pawels5 » 28 lut 2012, o 20:27

ksx9 napisał(a):On tak jakby zastępuje czujnik położenia wałka rozrządu, na podstawie tych danych komp ustawia wtryski, jak nie ma sygnału z impulsatora to wszystkie wtryski podają paliwo na raz (normalnie podają po 2 wtryski na raz, dwa zewnętrzne i dwa wewnętrzne).

Skąd wiesz?
pawels5
Inżynier

Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie