[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

podłaczenie rozrusnika

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

podłaczenie rozrusnika

Post numer:#1  Postprzez dawid p » 23 mar 2012, o 00:03

Mam problem z rozrusznikiem. W poprzednim skończyły się szczotki i przy wyciąganiu ukręciła się śruba w elektromagnesie. Kupiłem rozrusznik ale po włożeniu go mam problem z podłączeniem. Do rozrusznika dochodzą 4 kable: gruby +, cienki z wsuwką i 2 z oczkami (małe i duże).

Stary rozrusznik prawdopodobnie (nie jestem pewny) był podłączony tak:
- gruby + i kabelek z dużym oczkiem na grubej śrubie elektromagnesu
- cienki z wsuwką na dole elektromagnesu
- cienki z małym oczkiem na górze elektromagnesu

"Nowy" rozrusznik po takim podłączeniu załącza tylko bendiks. Jeżeli prąd bezpośrednio z aku lub kabelka z wsuwką podłączę u góry elektromagnesu to rozrusznik kręci ale bendiks się nie załącza.

Na logikę żeby to działało wystarczy dolny i góry zacisk podłączyć do kabelka z wsuwką na raz. Ale wiem, ze nie tak to powinno być:P
Do czego są dwa kabelki z małym i dużym oczkiem? Nie ma na nich napięcia podczas przekręcania stacyjki
dawid p

Post numer:#2  Postprzez Dantte26 » 23 mar 2012, o 12:43

zacisk nr. 30 przewód czarny (stały + od baterii) oraz przewód czerwony do wzbudzania uzwojenia alternatora
zacisk nr. 30h przewód czarno-zielony do skrzynki bezpieczników zacisk 85 przekaźnika K5
zacisk 50 przewód czarno-żółty do stacyjki zacisk nr. 50 (START)
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez dawid p » 23 mar 2012, o 23:58

Przy takim podłączeniu cyka tylko bendiks. Żeby rozrusznik zakręcił trzeba podłączyć kabel od stacyjki na górny zacisk ale wtedy tylko kręci a nie załącza bendiksa.
Czyli żeby to działało musiał bym podłączyć kabelek ze stacyjki na raz na górny i dolny zacisk. I tu pojawia się pytanie: Czy nie spale tym elektromagnesu czy coś? I dlaczego tak jest?
dawid p

Post numer:#4  Postprzez Dantte26 » 24 mar 2012, o 13:02

dawid p napisał(a):Przy takim podłączeniu cyka tylko bendiks

to nie wiem...tak wynika ze schematu, także jedyną rzeczą do której bym się przyczepił to sprawność wspomnianego przekaźnika K5...może on robi jakieś problemy...aha...no i pytanie...rozrusznik masz już wkręcony czy jak ?? korpus rozrusznika powinien mieć stałą masę...może dlatego nie kręci...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez dawid p » 24 mar 2012, o 16:55

Rozrusznik mam już wkręcony ale to nie wina masy bo podłączałem ją kablem na obudowę rozrusznika i nic nie pomogło.
Przekaźnik K5 według rozpiski na forum odpowiada za ogrzewanie siedzenia, rozsuwany dach, podnośnik szyb. Rozumiem, że chodzi o odłączenie tych bajerów podczas kręcenia rozrusznikiem? Elektryczne szyby mam dołożone (nie przeze mnie) wiec nawet nie wiem czy są one podłączone pod ten przekaźnik ale sprawdzę.

Najwyżej będę musiał podłączyć górny i dolny zacisk rozrusznika pod stacyjkę i powinno działać. Chociaż wiem, że nie tak to powinno być, a chciałbym żeby było tak jak powinno.
Czekam na jakieś pomysły czemu tak jest.
dawid p

Post numer:#6  Postprzez pietrass90 » 24 mar 2012, o 21:17

Siema słuchaj elektro magnes czyli (automat rozrusznika) ma dwie grubsze śrubki do jednej podłączas kabel od silnika rozrusznika (wirnika) a do drugiej zasilenie a aku, poczym elekto magnes ma wsówke i mała śrubke , do małej srubki idzie prąd z stacyjki w pozycji start, elekto magnes wypycha będix i załącza wirnik rozrusznika. wiec jesli wypycha Ci bedix to i musi krecic wirnik złacz czymś te dwie duże śrubki jesli nie bedzie krecił to znaczy tego że rozrusznik (wirnik lub szczotki) jest uszkodzony a jeśli bedzie krecił masz uszkodzony elektro magnes, dokładnie nie pamiętam ale na kabelek wsówke idzie sygnal do kompa czy jakos tak
pietrass90
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez dawid p » 24 mar 2012, o 23:33

Nie przeczytałeś dokładnie. Rozrusznik kręci jeżeli podłącze prąd bezpośrednio lub jeśli podłączę kabelek z rozrusznika do górnego (z małą śrubką) ale wtedy nie wypycha bendiksa
dawid p

Post numer:#8  Postprzez pietrass90 » 25 mar 2012, o 07:28

zrób fote automatu i wsio Ci wyjaśnie bo jakos za duzo tam sróbek ale sądze ze cos nie chalo z automatem jest bo jesli automat wypycha bedix to i musi krecic rozrusznik
pietrass90
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Elektryka & Oświetlenie