[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Uszkodzony TPS?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Uszkodzony TPS?

Post numer:#1  Postprzez marekdor » 6 kwi 2012, o 09:42

Witam, Ostatnio przy podłączaniu wariatora zapłonu chyba przypadkiem odkryłem że mam uszkodzony TPS. Mówię o elemencie znajdującym się bezpośrednio pod przepustnicą, do którego podłączona jest 3-pinowa wtyczka. O ile wiedza mnie nie myli powinno sięto zachowywać tak, że po przekręceniu stacyjki, napięcie na wyjściu z czujnika powinno liniowo zmieniać się zgodnie z wychyleniem przepustnicy. Tym czasem jedyne co się zmienia to napięcie na jednym z pinów (bodajże pierwszym z prawej patrząc Do przepustnicy. Zmienia się skokowo. z 0 do 12V bez żadnego stanu pośredniego. Mniemam więc iż ten element jest uszkodzony. Czy po tych symptomach ktoś mogłby mi to potwierdzić ? Zakładam że to również mogło być przyczyną nadmiernego spalania, jako błędny czynnik do funkcji kąta zapłonu...
marekdor

Post numer:#2  Postprzez faraon20 » 6 kwi 2012, o 09:49

Bezpośrednio pod przepustnicą masz czujnik przepustnicy. W m40 działa on jak przekaźnik(słychać charakterystyczne kliknięcie przy otwieraniu). Poszukaj w internecie jak powinny wyglądać wartości na poszczególnych nóżkach mierzone woltomierzem.
Druga sprawa jest taka czy są jakieś objawy tego? U mnie obroty przy zepsutym czujniku były takie że auto trzymało cały czas ok 3tys obrotów nawet po zagrzaniu. Jak nic takiego się nie dzieje to raczej nie wina czujnika że dużo pali tylko czegoś innego.
Obrazek
Kliknij i zobacz mojego białasa!
faraon20
Inżynier

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK
Silnik: MxxBxx

Post numer:#3  Postprzez marekdor » 6 kwi 2012, o 10:03

Tzn ze spalaniem akurat ostatnio zszedłem do przyzwoitych norm, o to pytałem przy okazji.
Zakładam że czujnik może pełnić rolę stycznika biegu jałowego, ale przy okazji powinien przekazywać analogową informację o stopniu otwarcia....

http://dieselsservice.eu.interia.pl/serwis/poradnik/elek_autom/czujniki/przepust.htm
marekdor

Post numer:#4  Postprzez pk999 » 6 kwi 2012, o 10:38

marekdor napisał(a):Zakładam że czujnik może pełnić rolę stycznika biegu jałowego, ale przy okazji powinien przekazywać analogową informację o stopniu otwarcia....

Nie rób takich założeń, bo z pewnością jest to tylko i wyłącznie przełącznik.
pk999

Post numer:#5  Postprzez marekdor » 6 kwi 2012, o 11:03

Czyli w takim razie sterownik dobiera zapłon, za obciążenie uznając wychylenie klapy przepływomierza ??
marekdor

Post numer:#6  Postprzez pk999 » 6 kwi 2012, o 11:27

marekdor napisał(a):Czyli w takim razie sterownik dobiera zapłon, za obciążenie uznając wychylenie klapy przepływomierza ??

Aktualne obroty silnika i sygnał z przepływomierza zgadza się.
Przełącznik przepustnicy mówi tylko czy przepustnica jest całkowicie zamknięta czy otwarta aby krokowiec poprawnie rządził obrotami biegu jałowego.
pk999

Post numer:#7  Postprzez kris » 6 kwi 2012, o 11:56

na moje oko działa poprawnie ;)
kris

Post numer:#8  Postprzez Pacher » 7 kwi 2012, o 09:51

Wartości czujnika położenia przepustnicy nie mierzy się voltomierzem, tylko jego rezystancję ohmomierzem, a mianowicie:
- podpiąć się pod piny 2 i 18 powinno być ok 0 ohma, po przesunięciu przepustnicy w poz. otwarcia musi być słyszalne kliknięcie, a wartość ohmów powinna wzrastać do nieskończoności.
- podpiąć się pod piny 3 i 18, rezystancja powinna wynosić nieskończoność ohmów, przepustnicę całkowicie otworzyć, powinien być słyszalny stuk i rezystancja powinna spaść do 0 ohmów.
Jak tak nie jest to można regulować ustawienie tego czujnika, ale z reguły ustawienie jest fabrycznie zaplombowane (zaklejone śrubki). Pzdr
Jak pomogłem, wiesz co kliknąć :cool2:
Pacher
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25

Post numer:#9  Postprzez misza » 2 gru 2012, o 13:34

Pytałem już w innym temacie ale odp. nie uzyskałem...

Czy da rade naprawić TPS czy trzeba wymienić?
U mnie nie ma tego pyknięcia i do tego nie działa ekonomizer.
misza

Post numer:#10  Postprzez wojtaq » 3 gru 2012, o 11:13

wymienić
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Powrót do Elektryka & Oświetlenie