[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z napieciem.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Problem z napieciem.

Post numer:#1  Postprzez BlowOff » 20 kwi 2012, o 21:48

Jako że jestem nowy, na sam początek witam wszystkich :)

Dzisiaj moje E30 pierwszy raz od dłuzszego czasu zrobiło mi przykrą niespodziankę. Otuż jechałem w trasie i postanowiłem wpaść do sklepu. Po powrocie przy odpalaniu wydawało się ze akumulator jest troche pusty i rozrusznik miał mały prąd ale buma odpaliła. Troche dalej w trasie z 2 razy zresetowało się radio, potem zaczął skakać obrotomierz (elektryczny) i wreszcie spadł na 0 i autko za jakiś czas zgasło. Nagle jakby nie dostawało żadnego prądu, żadnej reakcji na kręcenie stacyjką, nieszło odpalić, rozrusznik nie łapał nawet. Szczęście że miałem drugi aku w bagażniku, wyczyściłem styki na klemach, założyłem ten z bagaznika i samochód odpalił od strzała. Odjechałem i troche dalej objaw taki sam. Autko nagle zamarło. Poczekałem chwile i postanowiłem wpiąć równolegle 2 aku. Po tym zabiegu samochód odpalił i dalej jechałem z wyłączonym wszystkim co pobiera prąd na 3 - 3,5 tys obr. do domu. Pod domem mierzyłem napięcie i wychodzi galimatias troche. Jak zapali się auto to na akumulatorze jest ok 11.9-12.4 V. Sprawa się zmienia jak samochód dokręci się do odcięcia obrotów, wtedy jak puści się na wolne obroty jest cały czas 13,5V. Po zgaszeniu, odczekaniu chwile i ponownym odpaleniu autko ma znowu ten problem. Alternator po przyjeździe był dosc mocno gorący, nieszło ręki utrzymać na nim. W chwili obecnej leży na warsztacie rozłożony, wymienię jutro łożyska bo stare huczą i planuje zawiesć na badanie, ale pojęcia nie mam co jest nie tak i czy nie ma gdzis zwarcia w elektronice auta. Miał ktoś kiedyś taki przypadek i chce się podzielić informacjami, jak sprawę załatwić? :)

Dodam ze silnik to m40b16

Pozdrawiam
BlowOff

Post numer:#2  Postprzez Zwarciak » 20 kwi 2012, o 21:59

a zauważyłes czy kontrolka na zegarach zapala się po przekręceniu igaśnie po zapaleniu ??

możliwe ,że strzelił stojan w alternatorze ,lub diody prostownicze ale jak dasz do fachowca to dokładnie sprawdzi i stwierdzi usterkę . Napewno nie jest to wina instalacji elektrycznej :)
Zwarciak
Stażysta

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: M54B30
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez speed » 20 kwi 2012, o 22:02

Często bywa że pada regulator napięcia lub kończą się szczotki, Najlepiej sprawdzić na stole pobierczym. W samochodzie sprawdź przewód od alternatora do kontrolki w liczniku
speed
Student

Moje BMW: 325ix
Nadwozie: Touring
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 530d
Nadwozie: Sedan
Silnik: M57NB30

Post numer:#4  Postprzez BlowOff » 20 kwi 2012, o 23:06

No własnie z tą kontrolką sprawa jest dziwna bo nie świeci że złe ładowanie jak silnik chodzi. A po przekręceniu stacyjki normalnie jest. Więc wydaje się wszystko być ok.

Szczotki są trochę zjechane, krótsza ok 4mm dłuższa 4,5 mm:
http://imageshack.us/f/215/img0234zt.jpg/
Nie podoba mi się też miejsce styku szczotek:
http://imageshack.us/f/62/img0233lw.jpg/

Przewód jutro zobacze + napisze co się konkretnego dowiedziałem na badaniu :)
BlowOff

Post numer:#5  Postprzez kemot324 » 20 kwi 2012, o 23:58

Panie, szczotki do wymiany i pierścienie na wirniku. Ta krótka szczotka pracowała w głębszym rowku i poprostu nie stykała. Zawieź do fachowca.
kemot324

Post numer:#6  Postprzez BlowOff » 22 kwi 2012, o 02:02

Dzisiaj złożyłem alternator, lecz nie udało mi się zawieźć na badanie więc załozyłem do samochodu. Wsadzony jest nowy regulator napięcia ze szczotkami i wszystko poczyszczone. Naładowałem też akumulator. Ma on napięcie ok 13V. Jak autko odpale to napięcie mam w granicach 14,1 V i jest normalnie, nie trzeba nic przygazowywać żeby było wieksze. Narazie e30stka działa perfect ale cały czas mam takie uczucie że coś nie gra. Zastanawia mnie tylko, czemu po jeździe mam gorący cały alternator tak ze się nie da go dotknąć? Ta kostka regulatora jest natomiast zimna. Czyżby jakieś zwarcie się robiło, czy tak ma być?

Myślę jednak że winą były te szczotki i coś z regulatorem i będę miał w końcu spokój z ładowaniem. Wklejam zdjęcie nowe vs stare, zawsze może się przydać :)
http://imageshack.us/photo/my-images/190/img0236nb.jpg/
BlowOff

Post numer:#7  Postprzez kemot324 » 22 kwi 2012, o 21:54

W zasadzie szczotki kosztują 6zł i można je wlutować w stary regulator. Łożyska były ok, może one już się przycierają?
kemot324

Post numer:#8  Postprzez BlowOff » 24 kwi 2012, o 20:23

kemot324 mimo że mam w planach M40 zmienić na więcej to staram się nie oszczędzać na Bmce. Jak składam coś to na nowych częściach, łożyska stare miały luzy, więc sa wsadzone nówki. A w sprawie tych szczotek to wole wydać te kilka $ więcej i mieć pewność ze jest nowa część, a bądź co bądź majątku nie kosztuje, w interparts dałem 22 zł + łożyska ok. 20 zł :) Więc tragedii nie ma :cool2:
BlowOff

Post numer:#9  Postprzez kemot324 » 24 kwi 2012, o 22:38

A jakiej firmy ten regulator zamontowałeś za 22zł?
kemot324

Powrót do Elektryka & Oświetlenie