[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

OBC II Code - jednokrotne żądanie podania kodu

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

OBC II Code - jednokrotne żądanie podania kodu

Post numer:#1  Postprzez paulwit_e30_318is » 19 lis 2012, o 02:16

Montuję do mojego IS-a OBC II - wymontowany również z IS-a.

Wszystko poszło bezproblemowo.

O dziwo mój IS nie ma zworki, którą wypina się i w jej miejsce podłącza się kostkę z wiązki OBC II. Przeglądałem również posty dotyczące OBC II i podobno szeroka lampa zawsze powinna mieć tą zworkę.
Mam wyprutą kompletną wiązkę z Touringa M40 i tam zlokalizowałem miejsce, gdzie ta zworka powinna się znajdować - na tym samym odcinku wiązki - kilka cm dalej co brązowe przewody masowe, które przykręca się nakrętką w okolicy kolumny kierowniczej.
Doszedłem do tego, że zielony przewód łączy pin nr 7 w złączu diagnostycznym - w jego dolnej części pod okrągłą gumą - z kostką stacyjki - potwierdzenie tego znalazłem na schematach elektrycznych.
Wyciąłem ten przewód z wiązki Touringa i przeszczepiłem do mojego IS-a - przedtem sprawdziłem multimetrem czy zielony przewód przy kolumnie kierowniczej łączy się ( ma przejście) również z pinem nr 7 w złączu diagnostycznym.

Po wlutowaniu kostki, podłączeniu wiązki OBC II, przekręceniu kluczyka w poz I, wciśnięciu CODE w celu kodowania, podaniu kodu np 1111, cofnięciu kluczyka w poz OFF - imobilizer został zakodowany.
Po ponownym przekręceniu kluczyka w poz. I komputer żąda kod.
Żeby sprawdzić działanie klaksonu alarmu celowo nie wpisuję kodu tylko próbuję uruchomić silnik. Rozrusznik kręci i po chwili wściekle zaczyna wyć klakson alarmu. Po kilkunastu sekundach klakson przestaje wyć.
Ponownie przekręcam kluczyk-żądanie kodu. Wpisuję 1111 i bezproblemowo uruchamiam silnik.

I teraz pojawia się problem.

Po wyłączeniu silnika i ponowna próba jego uruchamiania odbywa się bez konieczności wpisywania kodu! To tak jakby immo "zapamiętał" wcześniej wpisane 1111 i nie gubił pamięci po wyłączeniu zapłonu! Dzieje się tak za każdym razem jak próbuję uruchamiać silnik - raz wpisany kod zostaje zapamiętany i nie potrzeba wpisywać go ponownie.
Dopiero odcięcie zasilania OBC przez wyjęcie żółtej kostki z licznika powoduje kasowanie wszystkich nastawów jak daty, godziny i również wpisanego wcześniej kodu!

Czy ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego bezsensownego działania funkcji CODE?
Wydaje mi się, że przeszczep fragmentu instalacji z kostką dla wiązki OBC II wykonałem prawidłowo skoro po podaniu kodu immobilizer pozwala uruchomić silnik albo gdy go nie podam, zakręcę rozrusznikiem - uruchamia się alarm.

Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne sugestie.
///M Der stärkste Buchstabe der Welt
paulwit_e30_318is
Uczeń

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez mck » 19 lis 2012, o 02:54

Chyba już bylo pisane na forum, że CODE nie działa jako permanentny immo, tylko za kazdym razem musisz zakodować OBC (przed?) po zgaszeniu silnika żeby odcięło rozruch. Pzdr
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez paulwit_e30_318is » 19 lis 2012, o 12:10

Tylko, że ja nie mogę ponownie zakodować immo.
Jak już raz uruchomię silnik po podaniu kodu to przy następnym przekręceniu kluczyka w poz. I OBC nie żąda kodu i naciskając CODE nie można ponownie ustawić kodu.
Dopiero jak odetnę zasilanie OBC to można znowu kodować immo.
Nie sądzę, że tak to powinno działać.
paulwit_e30_318is
Uczeń

Post numer:#4  Postprzez Adaasko » 19 lis 2012, o 23:14

Paweł, przerzucaj jedynkę z turasa i juz :D
Adaasko

Post numer:#5  Postprzez Pietrek » 19 lis 2012, o 23:16

Próbowałeś przytrzymać przycisk RESET ?
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#6  Postprzez paulwit_e30_318is » 20 lis 2012, o 00:01

Adaasko, heh nie po to polowałem od dawna na OBC II, żeby teraz wypruwać "jedynkę" z trumniaka ! :D

Poza tym-jak wiesz-dążę do maksymalnie "nażartego" IS-a! ;)

Pietrek, masz na myśli klawisz SET-RES czy reset małym śrubokrętem/długopisem w schowanym przycisku za klawiszem "1" ?

Zresztą - zejdę do garażu i sprawdzę :)

[ Dodano: 19-11-2012, 23:56 ]
Na wciskanie przycisku SET-RES brak jakiejkolwiek reakcji. Kończą mi się powoli pomysły :mad2:
paulwit_e30_318is
Uczeń

Powrót do Elektryka & Oświetlenie