[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Elektryka płata figle na zimnym silniku.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Elektryka płata figle na zimnym silniku.

Post numer:#1  Postprzez bialas_23 » 20 mar 2013, o 15:10

Witam wszystkich,
mam nie lada zagadkę z moim kantem... Mianowicie gdy samochód postoi np. przez noc, przekręcam kluczyk na pierwszą pozycję nie zapalają mi się kontrolki od oleju czy ładowania, zegary świecą bardzo ciemno. Odpala jakby chciał a nie mógł, a w trakcie jazdy ewidentnie nie ma ładowania, światła świecą coraz ciemniej wiatraki zwalniają, aż nagle po rozgrzaniu silnika deska/światła/radio/wentylacja zaczyna działać normalnie. Jak go zgaszę i odpalam ponownie to już wszystko jest ok czyli kontrolki świecą się normalnie a silnik kręci jak szatan. :)

Problem pojawił się ok 2 tyg temu przegrzebałem już pół auta i nie mam pomysłów.
Silnik m10b18 buda sedan 86 rok.
Jak ktoś ma pomysł to proszę o pomoc.
bialas_23

Post numer:#2  Postprzez zdzisek09 » 20 mar 2013, o 17:49

w jakiej kondycji masz akumulator?
zdzisek09

Post numer:#3  Postprzez bialas_23 » 20 mar 2013, o 21:09

Aku i alternator są praktycznie nowe... Jak odepnę klemy to napięcie na nim nie spada po dwóch mroźnych dniach, dłużej nie miałem czasu sprawdzić.

Czy nie ma przypadkiem jakiegoś przekaźnika od ładowania, ale i tak to nie tłumaczy nie zapalania się kontrolek przy zapłonie i słabego światła lamp czy kokpitu.

Gdy po całonocnym ładowaniu akumulatora uruchamiałem samochód objawy były te same.
Zastanawiam się czy to nie jest jakieś zwarcie przy zegarach, ale to raczej nie miało by to związku z temperaturą. Czy czujniki temperatury w silniku mogą robić jakieś zwarcie na zimnym??

Podpowie ktoś wie jakie powinny być wartości natężenia prądu przy przekręconej stacyjce na 1 poz. przy zgaszonym silniku?
bialas_23

Post numer:#4  Postprzez Pietrek » 20 mar 2013, o 21:54

sprawdziles mase na silniku ?
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez bialas_23 » 21 mar 2013, o 11:14

Tak sprawdzałem, plecionka jest lekko uszkodzona ale raczej jest ok, tzn 1/3 plecionki jest nadłamana..
bialas_23

Post numer:#6  Postprzez zdzisek09 » 21 mar 2013, o 18:14

wszystkie kable od alternatora masz na swoim miejscu ? sa dobrze dokrecone?
zdzisek09

Post numer:#7  Postprzez SCOUT » 21 mar 2013, o 21:46

Pietrkowi chodziło o to czy odkręciłeś,przeczyściłeś papierem ściernym i skręciłeś z powrotem tą plecionkę od masy.Same oględziny nie wiele pomagają.
SCOUT

Post numer:#8  Postprzez bialas_23 » 22 mar 2013, o 16:14

W sumie macie rację, pobór nie jest jakiś tam wysoki a problem z masą rzutuje praktycznie na wszystko...
W weekend spróbuję dokładnie przejrzeć/przeczyścić styki łączenia masy.

[ Dodano: 23-03-2013, 20:12 ]
Jednak nie ma to żadnego związku z temperaturą tylko z drganiami, po wjechaniu w dziurę potrafi się poprawić lub pogorszyć, więc to jakiś problem ze stykiem.
Oczyściłem styki omijałem masę kablami rozruchowymi bezpośrednio do "-" aku i bez zmian.
Sprawdzałem różnice potencjałów pomiędzy blokiem/rozrusznikiem/pokrywą zaworów/baranami a aku i strata na masie mieści się w 0.01V...

Po kolejnym dniu grzebania rozkładam ręce.
Chyba trzeba dać za wygraną i oddać furę do jakiegoś elektryka...
Kojarzycie kogoś sensownego w okolicy Warszawy, a najlepiej Otwock/Józefów??

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 23 mar 2013, o 21:32 przez bialas_23, łącznie edytowano 1 raz
bialas_23

Post numer:#9  Postprzez Krzychu_iX » 23 mar 2013, o 21:31

Przeważnie to radio albo alarm.
Czasem ktoś zmasakrował instalację i może być przebicie.

Jak nie czujesz się na siłach to zdecydowanie elektryk powinien się tym zająć.

To co możesz sam sprawdzić to wyjąć radio albo wyłączyć alarm i sprawdzić czy nadal się rozładowuje.

Powodzenia.

Daj znać co to było
Krzychu_iX

Powrót do Elektryka & Oświetlenie