[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

czujnik temperatury

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

czujnik temperatury

Post numer:#1  Postprzez skiper » 20 cze 2013, o 21:04

Witam mam pytanie jak objawia sie uszkodzony czujnik temperatury jednopinowy ktory daje sygnal na wskazniki? U mnie dzis zauwazylem dziwna sytuacje, rano jadac do pracy temp pokazywala tak jak trzeba, czyli u mnie standardowo z 5mm przed pionem, a wracajac z pracy jak juz byl maxymalny upal wskazowka doszla do pionu i tak sie mniej wiecej trzymala lecz caly czas trzesla a pozniej skakala Nie dajac odczytac co sie naprawde dzieje. Zawsze jak w korku byla z 2mm przed pionem to dodaniem gazu i spietym wisko potrafilo wychlodzic do pierwszej kreski przed pionem teraz wisko spina a wskaznik malo co reaguje albo wcale, pierwwzy raz wymienilem zegary bo bylo podobnie i bylo odrazu ok teraz zaczyna sie powtorka to co na poprzednich w czym moze byc problem? Odpowietrzone m20b25
skiper

Post numer:#2  Postprzez Dantte26 » 20 cze 2013, o 21:28

mam ten sam problem co u Ciebie... winowajcą jest zaśniedziała śrubka masująca wskaźnik temperatury znajdująca się z tyłu licznika... wystarczy ją odkręcić, przeczyścić i wszystko wróci do normy... gdzieś kiedyś na forum pewien użytkownik miał dokładnie ten sam problem i napisał jak się z tym uporać...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez skiper » 20 cze 2013, o 22:07

A to musze rozkrecic zegary tak? Zauwazylem ze dzieje sie tak gdy wskazowka dojdzie do pionu albo yroche przed to glupieje a tak podczas nagrzewania niby ok, na wolnych obrotach moje m20 lekko drzy i wskazowka podobnie z.obrotami a gdy dodam gazu stabilizuje sie lub nawet podskakuje.leciutku gdy sie wkreca na obroty. Tak samo jak zalacze.dodatkowy wentylator to wskazowka.mniej drga, jakho wylacze monetalnie zaczyna dygotac tak wlasnie jak by cos z jakims przebiciem i niezbyt dobra masa.

[ Dodano: 20-06-2013, 22:10 ]
Jak postukam w szybke licznika to tez.raz pokaze tak raz inaczej masakra dlatego zamowilem juz dodatkowy wskaznik do wody
skiper

Post numer:#4  Postprzez Dantte26 » 20 cze 2013, o 22:18

skiper napisał(a):A to musze rozkrecic zegary tak

wystarczy wyjąć licznik i z tyłu zegarów znajduje się mała śrubka za wskaźnikiem tempetatury... zegarów jako tako rozkręcać nie trzeba... u mnie wraca do normy jak mu trzepnę z liścia... :D u mnie praktycznie identyczne objawy...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25

Post numer:#5  Postprzez skiper » 20 cze 2013, o 22:37

Wlasnie sprawdzilem drugi zegar no i jest taka srubka tzb wystaje sam gwint niby czysty nic na.nim nie ma itp mam go wykrecic? Mnie dziwi to ze przez miesiac na nowych zegarach bylo ok i teraz znowu glupieje, rano jak jechalem nie bylo upalu kolo 20' popoludniu ponad 30 doszla kawalek dalej i swiruje pawiana

[ Dodano: 21-06-2013, 23:26 ]
problem rozwiazny nowy przewod masowy dalemogolnie na silnik bo tamten byl jakis zajechany, przeciscilem styk pod srubka na liczniku i mocniej skrecilem teraz smiga tak jak trzeba zadnych drgan itp :)

[ Dodano: 22-06-2013, 00:00 ]
jeszcze jedno pytanie, dzis dostalem dodatkowy wskaznik temp wody i mam z nim problem, po podlaczeniu narazie na krotko pod maska mam problem, a wiec spinam + i - i jeden przewod na pin pod czujnik temperatury orginaln seryjny z m20 i wtedy wskazowka na zimnym pokazuje okolo 40stopni a na cieplym wali odrazu na sam koniec skali w czym moze byc problem ze nie mam odczytu? w tym czasie po sprawdzeniu na ori zegarach wszytsko jest tak jak trzeba
skiper

Post numer:#6  Postprzez kredensiarz » 24 cze 2013, o 21:01

skiper napisał(a):dzis dostalem dodatkowy wskaznik temp wody i mam z nim problem, po podlaczeniu narazie na krotko pod maska mam problem, a wiec spinam + i - i jeden przewod na pin pod czujnik temperatury orginaln seryjny z m20 i wtedy wskazowka na zimnym pokazuje okolo 40stopni a na cieplym wali odrazu na sam koniec skali w czym moze byc problem ze nie mam odczytu? w tym czasie po sprawdzeniu na ori zegarach wszytsko jest tak jak trzeba

A skąd wziąłeś pomysł że to się tak podłącza? Czujnik i wskaźnik zawsze stanowią komplet, nierozrywalną parę. Każdy producent robi czujniki o własnej charakterystyce i zegary pod nie. Nie można podłączyć czujnika do innego wskaźnika, zawsze będzie błędny odczyt, czasem mały, czasem taki jak u ciebie. Druga sprawa, to podłączenie dwóch wskaźników pod jeden czujnik - wtedy nawet ten właściwy zacznie przekłamywać.

Jeśli chcesz używać inny wskaźnik, musisz wymontować oryginalny czujnik z auta i w jego miejsce wkręcić dedykowany. Chyba nie muszę mówić, że pewnie gwint będzie inny.
kredensiarz
Student

Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Re: czujnik temperatury

Post numer:#7  Postprzez buncol520 » 30 gru 2013, o 19:52

podłącze sie pod temat bo mam podobny problem,mianowicie po włączeniu zapłonu wskazówka wskakuje mi na koniec niebieskiego pola lub na 1 kreske,podczas jazdy raz stoi równo w pionie a czasem między 1 a 2 kreską.Temp,na silniku sprawdzałem ter. laserowym i gdy jest ok90c to raz jest idealnie na środku a czasem nie dochodzi do połowy między pierwszą a 2 kreską.Wymieniłem czujnik na nowy i zero poprawy,wyciągłem licznik,przeczyściłem styki-to po nagrzaniu silnika leciała na max. 2 strzały w deske i jest tak jak dawniej :mad2: ,o jaką dokładnie śrubkę chodzi w tych zegarach od czujnika?możliwe,że cos nie styka w wiązce w łączeniu z budą?jaki to jest pin w m40/42 odpowiadający za wskazania temp. na liczniku?
buncol520

Post numer:#8  Postprzez arturross15 » 29 maja 2014, o 11:48

Podczepię się pod temat, z tym że w mojej e30 zdechł zupełnie zegar. Po przekręceniu zapłonu wskazówka ruszy się minimalnie o około 2mm. i mimo że silnik się grzeje wskazówka stoi na minimum. Wymieniłem czujnik temperatury i jest bez zmian. Dodam że silnik oryginał, zero modyfikacji i ingerencji w liczniku i elektryce. Silniczek m10b18
arturross15

Post numer:#9  Postprzez scghost » 29 maja 2014, o 13:09

arturross15 napisał(a):Podczepię się pod temat, z tym że w mojej e30 zdechł zupełnie zegar. Po przekręceniu zapłonu wskazówka ruszy się minimalnie o około 2mm. i mimo że silnik się grzeje wskazówka stoi na minimum. Wymieniłem czujnik temperatury i jest bez zmian. Dodam że silnik oryginał, zero modyfikacji i ingerencji w liczniku i elektryce. Silniczek m10b18

u mnie jest podobnie, wskaznik temperatury lezy od zawsze (od kupna) :)
'drgniecie' jak przekrecasz kluczyk to tylko oznaka ze jest prad w zegarach
natomiast nie dochodzi 'sygnal' z czujnika, wiec trzeba sprawdzic przed wszystkim elektryke,
moize nawet w samych zegarach
scghost

Post numer:#10  Postprzez arturross15 » 29 maja 2014, o 14:14

Tak sobie właśnie myślałem że może by zanieść zegary do elektronika i niech przelutuje wszystkie połączenia. Czy lepiej zanieść to do elektryka samochodowego? Może da się to jakoś miernikiem posprawdzać?
arturross15

Post numer:#11  Postprzez scghost » 30 maja 2014, o 07:47

da sie 'chałupniczo" wstepnie zdiagnozowac, trzeba tylko wybadac ktore piny na wtyczkach zegarowych (bialej i niebieskiej) sa od czego
tutaj juz kiedys cos pisalem na ten temat: viewtopic.php?f=9&t=43613&p=321978#p321978
powinno wystarczyc
scghost

Post numer:#12  Postprzez arturross15 » 23 cze 2014, o 21:24

Problem rozwiązany. Licznik od temperatury działa prawidłowo. Okazało się że albo wylały się akumulatorki, albo w inny sposób połączenia na płytce zaśniedziały i to było przyczyną usterki. Po wymianie zegarów już jest ok.
Napiszę moje spostrzeżenia z wymiany zegarów. Może komuś się to przyda. Otóż chciałem u siebie zostawić prędkościomierz (wyskalowany na 220km/h, a w nowym liczniku był do 240km/h) i z kupionych zegarów musiałem przełożyć zegar od paliwa gdyż w nowym liczniku był na 60l. u mnie na 55l. Po przekładce żadne licznik nie przekłamują.
I jeszcze jedna dziwna sprawa to to, że w moim liczniku nie było diód od inspekcji. czy to jest możliwe, czy wszystkie e30 ją miały?? W liczniku nic nie było wcześniej ryte i wątpię by ktoś to wymontował.
arturross15

Post numer:#13  Postprzez chojny » 14 sie 2014, o 11:36

Zauważyłem że wskaźnik temperatury mi... chyba lekko wariuje. Wskaźnik temperatury sobie... skacze, klepnięcie w daszek zegarów zmienia jego wskazania, pokazuje czasem temperaturę powyżej normy ale po odkręceniu nakrętki płynu chłodniczego nic się nie dzieje, więc temperatura "ok.".

Nie wiem czy nie jest to powiązane z inną bolączką tj. z znikaniem podświetlenia zegarów, które wraca po klepnięciu daszka.

Jest tam jakieś wspólne złącze/złącza, które należy sprawdzić?
chojny

Post numer:#14  Postprzez wojtaq » 14 sie 2014, o 13:28

temperatura skacze bo zegary mają luźne nakrętki z tyłu
wyjmij zegary , zmień żarówki na nowe , podokręcaj nakrętki i obserwuj
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#15  Postprzez chojny » 14 sie 2014, o 14:44

Dziękuję za poradę. Ściągnąłem sobie właśnie z forumowego FAQa manuala do e30 więc dzisiejszy wieczór spędzę z wkrętakiem w garści...

Jutro mogę się czasem odezwać jak to wszystko poskładać z powrotem do kupy ;)
chojny

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie