[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Brak podświetlenia po zwarciu.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Brak podświetlenia po zwarciu.

Post numer:#1  Postprzez CmK » 1 sie 2013, o 17:44

Witam, dziś grzebałem troszkę w aucie niestety niefortunnie zrobiłem jakieś zwarcie w okolicy zapalniczki.

Co się stało... mianowicie nie świeci podświetlenie zegarów, przyrządów ogrzewania, przednia i tylna zapalniczka.

Podświetlenie tablicy jak i światełko w schowku działają, światła włączają się normalnie.

Wyprzedzając pytania - niestety wszystkie bezpieczniki pod maską są dobre;/ Zaś w oprawkach gdzie wczesniej podświetlenie świeciło napięcia nie ma. Gdzie szukać problemu?
CmK

Post numer:#2  Postprzez The Polak » 1 sie 2013, o 17:59

Nie znam się na tych prundach wszystkich. :D
Ale ja bym sprawdził pierwsze potencjometr od podświetlania deski. Znaczy się tą sprężynkę we włączniku. ;)
The Polak
Rekrut

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Touring
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez CmK » 1 sie 2013, o 19:20

Racja, sprawdziłem zanim napisałeś, zwój potencjometru się przepalił. Nie wiem czy jest już tutaj taki poradnik, ale pokusiłem się o kilka zdjęć jeżeli jest potrzeba zrobię fotoporadnik jak naprawić i przede wszystkim złożyc z powrotem taki włącznik bo jest masakra z tymi wszystkimi sprężynkami które wypadną przy otwieraniu:) . Nie trzeba go w kazdym razie wymieniać można naprawić i wszystko działa.
CmK

Post numer:#4  Postprzez The Polak » 1 sie 2013, o 20:55

Ja tam rozłożyłem zlutowałem sprężynkę i złożyłem w 30 minut tak, że mnie nie jest potrzebny. Ale dla potomnych może się przydać. :cool2:
The Polak
Rekrut

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Touring
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: TAK

Powrót do Elektryka & Oświetlenie