[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

?wiat?a mijania

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

światła mijania

Post numer:#1  Postprzez davor » 24 cze 2015, o 19:43

Panowie,
banalna sprawa, ale coś chyba u mnie nie halo, a mianowicie
wywaliłem z mojego nabytku pseudo xenony, oprócz przewierconych pokrywek gniazda żarówki nie ma większych szkód
http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=1411-EUR-10-1990-E30-BMW-325i&diagId=63_0048
nr 5 na schemacie, z pokrywki wychodzą dwa kabelki, jeden żółty do żarówki, drugi brązowy (masa?) - no właśnie gdzie go podłączyć?
podpatrzyłem jak to jest w świetle drogowym i tam brązowy jest do obudowy podpięty, ale tak samo podłączone światło mijania nie działa, dodam jeszcze, że przy okazji montowania "xenonów" (tak się domyślam) zmieniono bezpieczniki na 20A
rozwiązanie problemu pewnie banalne, ale jakby ktoś mógł podpowiedzieć co przeoczyłem byłbym wdzięczny
pozdro
davor

Re: światła mijania

Post numer:#2  Postprzez THCulture » 25 cze 2015, o 00:39

ten brązowy ma okrągłą wtyczkę, koło oprawki powinien być wystający bolczyk, na niego trzeba wsunąć wtyczkę :cool2:
Obrazek
na tym zdjęciu od tyłu widać go, jest mocowanie żarówki, bolczyk po prawej stronie ;)
THCulture

Post numer:#3  Postprzez davor » 25 cze 2015, o 20:46

dzięki za pomoc, problem rozwiązany
jak pisałem, rozwiązanie było banalne, winny okazał się jeden z kabelków, który nie stykał
pozdro

-- 1 lip 2015, o 08:22 --

Panowie,
podpowiedzcie jeszcze, która wtyczka na schemacie
Obrazek
jest do przednich świateł mijania (bosch)?
da się taką wtyczkę bez problemu wymienić?
pozdro
davor

Post numer:#4  Postprzez algrab » 13 lip 2015, o 11:12

najbardziej wizualnie pasuje wtyczka nr 5 ALE - przynajmniej u mnie - wtyczki od świateł mijania i drogowych różnią się "kluczem" oraz kolorem (jedna żólta druga biała lub na odwrót). I choć kształtem wyglądają podobnie to nie zamienisz ich bo zamiennie nie pasują. Trzeba na to zwrócić uwagę przy wymianie.
Poza tym są rozbieralne, na małe zatrzaski, więc wymienić raczej łatwo.
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: NIE

Powrót do Elektryka & Oświetlenie