[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Padło podświetlenie tablicy i wnetrza...

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#1  Postprzez MrUw@ » 9 lip 2008, o 17:38

Wczoraj padło mi podświetlenie tablicy, gałki, i wogle konsoli... to ktore ma regulacje jasnosci za pomocą pokretła swiateł... bezpieczniki są ok niewiem jak za to sie zabrać... lampka działa elektryki reszta tez działa ogolnie w aucie jest prąd ale niema podswietlenia konsoli ? Co może być przyczyną ktore bezpieczniki bezposrednio za to odpowiadają bo w rozpisce jest kilka ktore sprawdzalem i sa ok.
MrUw@

Post numer:#2  Postprzez matisik » 9 lip 2008, o 18:59

masz zwarcie, ja miałem przy gałce biegów, u mnie przewód wysunął się z izolacji i dotykał drążka. Padł tobie potencjometr(to czym włączasz światła), masz dwa sposoby naprawy usterki:
1. wymiana potencjometria
2. naprawa - wyciągasz przełącznik, rozbierasz, czyścisz bo pewnie jest brudny w środku. Zapamiętaj jak jest poskładane! Jest tam taka sprężynka, pewnie przepaliła się w jednym miejscu i obwód jest otwarty. Bierzesz kawałek cienkiego drucika i łaczysz ponownie obwód.
matisik

Post numer:#3  Postprzez MrUw@ » 9 lip 2008, o 19:36

przy gałce biegow sam przypadkiem wlasnie zrobiłem zwarcie ;)
zaraz lece sprawdzić potencjometr ;)
MrUw@

Post numer:#4  Postprzez Vitek Słupsk » 9 lip 2008, o 22:30

matisik napisał(a):masz zwarcie, ja miałem przy gałce biegów, u mnie przewód wysunął się z izolacji i dotykał drążka. Padł tobie potencjometr(to czym włączasz światła), masz dwa sposoby naprawy usterki:
1. wymiana potencjometria
2. naprawa - wyciągasz przełącznik, rozbierasz, czyścisz bo pewnie jest brudny w środku. Zapamiętaj jak jest poskładane! Jest tam taka sprężynka, pewnie przepaliła się w jednym miejscu i obwód jest otwarty. Bierzesz kawałek cienkiego drucika i łaczysz ponownie obwód.

dokładnie miałem taki sam problem i sprawa się rozwiązała jak wymieniłem włącznik świateł.
Vitek Słupsk

Post numer:#5  Postprzez MrUw@ » 9 lip 2008, o 22:40

rozebrałem to wszystko, ale potencjometr jest ok... już niewiem co robić bo bezpieczniki ok, kable ok potencjometr też, niejest nigdzie przerwany spalony i nic... chyba że tego poprostu po nim niewidać ?

na ktorym bezpieczniku dokladnie jest to podpięte ?? Sprawdze czy wogle do niego napięcie jakiekolwiek dochodzi... bo reszte mam podświetlenie schowka przyciskow od elektryki, zapalniczke itp...
MrUw@

Post numer:#6  Postprzez matisik » 10 lip 2008, o 10:57

no to musi być to... kup nowy włącznik, kosztuje 15zł czy tam 20. Wykaz bezpieczników http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=327
Najlepiej sprawdz wszystkie bezpieczniki :)
matisik

Post numer:#7  Postprzez woytas_E30 » 10 lip 2008, o 12:58

Zgadza sie wlacznik swiatel robi robote, mialem to samo wymiana na nowy pomogla, wiec i u Ciebie powinna pomoc,
pozdrawiam,
Ludzie skurwiałe nie maja na nas czarów.. o nie...
Życie skarci lamusów no i złamie obiboków
Działaj, póki waha się tu jeszcze ta szala...
woytas_E30
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez MrUw@ » 18 lip 2008, o 18:13

dziś wsadziłem nowy wył swiateł i dalej to samo(sprawdzalem probowka i na wyłaczniku na spiralce jest prąd)... niema podswietlenia... :| no ja juz niewiem co to moze być ;/ Ktore to bezpieczniki sa za to odpowiedzialne ? moze jakos po kablach dojde gdzie jest przerwa
MrUw@

Post numer:#9  Postprzez kr318is » 21 lip 2008, o 21:01

Witam. Pierwszy post, mam nadzieję, że pomocny. Wymień bezpieczniki nr 10 i 12 (są małe cyferki na puszce i w razie czego pod pokrywką). U mnie pomogło ale muszę jeszcze wymienić żaróweczkę bo nie podświetla połowy panelu. Spróbuj u siebie...
kr318is

Post numer:#10  Postprzez matisik » 22 lip 2008, o 11:17

może spięcie przeszło przez potencjometr i uderzyło w żarówki i wszystkie padły ;D
matisik

Post numer:#11  Postprzez MrUw@ » 22 lip 2008, o 18:06

dobra wyjaśniło sie...
przewody przy gałce robiły zwarcie po wymianie potencjometru na nowy odrazu sie spalił... i moglem sie tak bawic w kolko... z elektrykim znalezlismy winne kable i wszystko juz smiga :)
MrUw@

Post numer:#12  Postprzez matisik » 26 lip 2008, o 18:26

kolejny raz kable przy gałce :P pewnie masz podświetlaną gałke ;D trzeba lutować takie rzeczy i zabezpieczać dobrze tasiemką! xD
matisik

Post numer:#13  Postprzez woytas_E30 » 30 lip 2008, o 23:59

MrUw@ napisał(a):dobra wyjaśniło sie...
przewody przy gałce robiły zwarcie po wymianie potencjometru na nowy odrazu sie spalił... i moglem sie tak bawic w kolko... z elektrykim znalezlismy winne kable i wszystko juz smiga :)

Grunt ze dziala, i ze usterka wykryta bez mega nakladow i mega fachowcow, nauka dla wszytskich na przyszlosc na co zwracac uwage, elegancko,
pozdrowki,
woytas_E30
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez matisik » 31 lip 2008, o 08:17

najleprze w tych autach jest to, że jak cos sie popsuje to możesz być piewien że już komuś sie to popsuło ;D Naprawa jest zazwyczaj banana, piękne auto ;)
matisik

Post numer:#15  Postprzez woytas_E30 » 31 lip 2008, o 10:01

:cool2: racja racja, zawsze jest tak ze cos juz ktos mial, komus sie przydazylo, i ktos cos wie, i zgadzam sie zawsze mozna szybko w prosty sposob ogarnac problem,
pozdrowki,
woytas_E30
Student

Moje BMW:
Silnik:

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie