[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

wypadanie zapłonu w specyficznych momentach

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

wypadanie zapłonu w specyficznych momentach

Post numer:#1  Postprzez abrover » 11 lip 2008, o 19:15

Witam.

Wypada mi zapłon oraz czasem strzeli lpg ale tylko gdy po prostu na za niskich obrotach dam mu za dużo gazu. Jeżeli jeżdżę zgodnie z charakterystyką M40 (max moment przy 4250) czyli przy obrotach rzędy 2000-3000 bardzo lekko na gaz, dopiero od 3000 mocniej mogę przyśpieszać i tak do 3500-4500 zmieniam bieg, to nie strzela, nie przerywa. Tak jakby to gubienie zapłonu pokazywało mi jak mam jechać żeby nie zajechać panewek :mad2:

Świece nowe, kable stare. Ale czy oprócz kabli dochodzi też możliwość, że rozrząd może być np. przestawiony o jeden ząbek? Bo starałem się pasek założyć idealnie, ale nie mam przyrządu do sprawdzania tego kwadrata więc mogłem minimalnie źle założyć.

Na wolnych obrotach obroty trzyma ogólnie (wg obrotka) ale nie chodzi idealnie równo, jakby co jakiś moment nie załapywał na jeden gar. Trzęsie silnikiem trochę cyklicznie.

W momencie mocnego kopnięcia w przepust z wolnych obrotów - silnikiem zatelepie - ewidentnie nie idzie po zapłonie na jednym garze.

Drugi kabel od góry na kopułce ma popękaną fajkę (do kopułki). Pewnie jakieś tam przebicie jest. Czy koniecznie trzeba wymienić komplet kabli? Bo to wydatek rzędu 300 zł :cry: A nie mam gwarancji że to będzie to. No ale nowe kable na LPG to zawsze lepiej.

Nauczyłem się tak jechać że nie strzela, po prostu jechać prawidłowo, jak na silnik benzynowy BMW przystało ;) No ale wiadomo, że tak być nie może, trzeba to naprawić.

Poradźcie coś. Czy sprawdzić najpierw rozrząd, czy od razy wymienić kable, czy może coś innego?
abrover

Post numer:#2  Postprzez x-tasy » 12 lip 2008, o 09:19

kolego a czy na benzynce też to występuje?
jeśli tylko na gazie to masz za dużą dawkę gazu.
często w tym silniku zamieszanie robi kopółka.
x-tasy

Post numer:#3  Postprzez pikollo » 28 wrz 2008, o 10:14

no ja mam podobny problem...momentami mi szarpie na gazie,tak jak by gubila iskre na moment..czesto tak jest jak jest zimno badz wilgotno...jak sei rozgrzeje to prawie tego nie ma...na gazie to sie dzieje i czasami tak sie zdazy ze na benie tez,,,,ale nie jestem pewien co to moze byc....?? :roll:
pikollo

Post numer:#4  Postprzez brygi667 » 16 mar 2009, o 14:51

ja mam podobny problem z silnikiem M40B18 z tymże pojawia się on tylko na dobrze rozgrzanym silniku (wskazówka jest trochę bardziej w prawo niź środkowa kreska) - na zimnym idzie elegancko do czerwonego na każdym biegu, po rozgrzaniu czasami wypadają zapłony na wolnych obrotach podobnie jak u kolegi abrover i zaczyna przerywać w przedziale od 3-4 tys. a poźniej już wkręca się normalnie... przykładowo jeżeli przed całkowitym zagrzaniem się silnika rozpędzę bunię do 150-170 km/h godzinę to mogę tak jechać cały czas i nie szarpnie ani razu, ale jeżeli zwolnie to nie mogę jej już rozpędzić więcej niż 140... to przerywanie pojawia się także po gwałtowniejszym wciśnięciu gazu w tym przedziale obrotów. Ostatnio wyieniłem termostat poniewaź się nie dogrzewała i teraz to zaczyna być naprawdę uciążliwe szczególnie w trasie przy wyprzedzaniu wymieniłem filtr paliwa, świece, sprawdziłem przewody WN, kopułkę, wyczyściłem pompkę paliwa, czujnik położenia wału razem z kołem zębatym ale to nie przyniosło oczekiwanego rezultatu... macie jakiś pomysł co to może być??
brygi667

Powrót do Elektryka & Oświetlenie