[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z centralnym zamkiem

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Problem z centralnym zamkiem

Post numer:#1  Postprzez Sackaf » 23 sty 2017, o 15:16

Na wstępie chciałbym się przywitać bo jestem nowy na forum:)

Mam następujący problem:

Nagle bez żadnej przyczyny przestał działać pilot do samochodu a właściwie przestał zamykać, otwiera tak jak powinien,
a z kolei kluczykiem mogę tylko otworzyć, zasunąć nie idzie, po prostu się przekręca w zamku i nic się nie dzieje, nie jest to oryginalny centralny zamek ale jak do tej pory wszystko działało, i nagle nie działa. Gdzie szukać przyczyny? dodam jeszcze że po wciśnięciu przycisku do odsuwania na pilocie mruga kierunkami więc jakiś sygnał dochodzi, ale w zamkach nic się nie dzieje.
Chyba wszystko co wiem napisałem, mam nadzieję że ktoś pomoże ;)
Dodam jeszcze, że samochód niedawno kupiłem, i nie wiem co to dokładnie za centralka, ale kluczykiem jak otwieram drzwi od kierowcy to tylko te jedne się odsuwają, nie wiem czy to ma znaczenie.
Pozdrawiam
Sackaf

Re: Problem z centralnym zamkiem

Post numer:#2  Postprzez dzikuPL » 24 sty 2017, o 09:55

Czyli czekaj, czy dobrze kumam.
zasunąć = zamknąć?
odsunąć = otworzyć?

I centralka jest dołożona. ok.

Sprawdź wiązkę jak wygląda. Zlokalizuj moduł centralnego ten ori w E30 masz pod lewym głośnikiem. Jak patrzysz na głośnik to pod nim są dwie śrubki w budzie. Odkręcasz je i wyciągasz ten moduł (po odkręceniu głośnika). W wiązce która do niego idzie, powinny być wlutowane 2 kable, jak wrócę do domu to Ci sprawdzę które kolory i ich lokalizację we wtyczce. Może się ułamał albo odłączył kabel z domykania i potrafisz pilotem tylko otworzyć. A co do zamka w drzwiach, możesz mieć wysypany bębenek/wkładkę zamka i tylko możesz otwierać (częsta przypadłość z tego co kojarzę). Ew. coś się zwaliło w module centralki tym dołożonym. Musisz go zlokalizować gdzie się znajduje. Często jest wrzucany nad nogami kierowcy po lewej stronie na wysokości włącznika świateł.

Reasumując, rozbierz lewą stronę i sprawdź wiązkę z moduły centralnego (tego ori) do cetralki dołożonej. W centralce dołożonej powinny iść dwa kable do zamykania/otwierania do wiązki z modułu centralnego tego ori w budzie, potem plus, minus i sygnał na kierunkowskazy. Musisz sprawdzić te dwa kable które idą do wiązki z centralnego w aucie.

Btw. Pilotem jak otwierasz to wszystkie drzwi sie otwierają a kluczykiem tylko te jedne?
dzikuPL

Post numer:#3  Postprzez Sackaf » 24 sty 2017, o 11:27

Dzięki za pomoc.

hmm zasunac zamknac dobrze myslisz,
tak pilotem zamyka wszystkie, nawet bagaznik, a kluczykiem tylko te jedne.
W zamku z tego co zauwazylem to chyba sie zuzylo takie jakby wiosełko ktore przesuwa mechanizm zeby zamknąć, spróbuje to ogarnąć, i wezme sie za tą centralke, sprawdze te moduły.

EDIT:
centralka jest tak zamontowana ze dziwie się że to działało, więc zostawie to jakiemuś mechanikowi do roboty bo nei chce zrobić gorzej, a zamek zrobie jak będzie ciepło bo troszke zimno na zewnątrz, wielkei dzięki za rade ale obawiam się ze bedzie do wymiany cale zameczek bo niby powinien dzialac a nie dziala.
Sackaf

Post numer:#4  Postprzez dzikuPL » 26 sty 2017, o 15:48

Możliwe, wymiana wkładki kompletna załatwiła by sprawę, tylko to wiążę się ze zmianą kluczyka, chyba, że uda się przełożyć środek (tak jak w klamce schowka pasażera).

Tak zamontowana czyli jak? :P Pokaż na foto jak to ktoś wymaniaczył, może coś da radę ogarnąć samemu, żeby mechanikowi/elektrykowi nie pchać zielonych$$ do kieszeni :)
dzikuPL

Post numer:#5  Postprzez Sackaf » 26 sty 2017, o 16:59

To znaczy sprawa jest tego typu że ta centralka to jest chyba wyciągnieta z passata/golfa, moduł mam przyczepiony pod kierownicą do plastikwoego tunelu (to chyba do nawiewu) na trytytki, podłączone jest tak że ktoś kombinował żeby światła awaryjne mrugaly jak sie wcisnie pilot, co zaowocawało tym że nie ma swiatel awaryjnych, dlatego sam nie bede kombinowac (tez dlatego ze jestem zielony w tym) i wolę oddać to komuś kto mi to ogarnie, ew. wywali to całkiem żeby nic po drodze nie popsuć ;)
Sackaf

Post numer:#6  Postprzez dzikuPL » 27 sty 2017, o 09:43

A skąd wiesz, że ze swetra czy golfa? :jum:

Mój moduł z centralki i domykania szyb jest na sterowniku abs i też jest przytwierdzony trytkami :P Ale tak schludnie 8)
Od samego początku nie miałeś awaryjnych?

No to jak się nie czujesz na siłach to może lepiej tak jak gadasz komuś to oddać. Ja też w sumie nie bardzo wiedziałem jak się za to zabrać początkowo, ale posiedziałem nad tym wszystkim i se to jednak poogarniałem :P

Ciekawy jestem co się tam zwaliło, że awaryjnych nie masz :P
dzikuPL

Post numer:#7  Postprzez Sackaf » 27 sty 2017, o 10:07

Tak awaryjnych nie mam od zakupu, a wiem ze to z vw bo kumple u siebie maja identyczna instalacje a i ten pilot jest ze zanczkiem vw i jest identyczny jak do golfa :)
Sackaf

Post numer:#8  Postprzez dzikuPL » 30 sty 2017, o 11:21

To widocznie dobry Janusz elektryk był, zaadaptował tajle z golfa i do pewnego momentu banglało :P

Jak chcesz mieć centralke z pilota, to na allegro jest STIG. Mam od niego centralki i mogę polecić :)
dzikuPL

Post numer:#9  Postprzez dzidzia24 » 19 mar 2017, o 06:57

Dokładałem do siebie ori centralny i wszystko działa tylko że w trakcie pracy z ori sterownika dochodzą dziwne dźwięki.Strasznie brzęczy przy otwieraniu i zamykaniu,co może być?Nie mam niestety nic na podmiankę.I jeszcze jedno pytanie,czy otwierając bagażnik z kluczyka powinien otworzyć się tylko bagażnik czy wszystkie siłowniki?
dzidzia24

Post numer:#10  Postprzez misza » 19 mar 2017, o 09:54

U mnie centralny nie działał. Przeczyściłem styki, wygrzałem płytkę sterownika i zaczął działać. Ale po jakichś 8 miesiącach znowu padł. I teraz właśnie sterownik wydaje takie dźwięki. Więc bardzo prawdopodobne że u ciebie zaraz padnie. Przeczytałem na jakimś zagranicznym forum że problemem jest to że odpływ wody z szybra jest tuż obok i przez to styki szybko śniedzieją. Sposobem miało być zalanie wejścia do centralki jak na zdjęciu.
Obrazek
Ale to jest coś przewodzącego nie jakiś klej.

Teraz jeszcze doczytałem że problemem mogą być zaśniedziałe styki w złączu w słupku A.

U mnie nie działa również zamek bagażnika(nie mogę przekręcić kluczyka) ale jak zamykałem siłownikiem to zamknęło wszystkie drzwi.
misza

Post numer:#11  Postprzez dzikuPL » 20 mar 2017, o 14:52

dzidzia24 napisał(a):Dokładałem do siebie ori centralny i wszystko działa tylko że w trakcie pracy z ori sterownika dochodzą dziwne dźwięki.Strasznie brzęczy przy otwieraniu i zamykaniu,co może być?Nie mam niestety nic na podmiankę.I jeszcze jedno pytanie,czy otwierając bagażnik z kluczyka powinien otworzyć się tylko bagażnik czy wszystkie siłowniki?

Dziwne dźwięki mogą być spowodowane zaśniedziałymi stykami. Miałem podobnie w coupe. Coś dziwne dźwięki, potem takie już masakryczne. Aż w ogóle sie central stracił. Było se tak długi czas, aż się zabrałem za to. Okazało się, że swego czasu dostała się tam wilgoć, a potem woda... I spaliła się centralka.

Z tego co kojarzę, powinny się wszystkie zamki otworzyć.

misza napisał(a):U mnie centralny nie działał. Przeczyściłem styki, wygrzałem płytkę sterownika i zaczął działać. Ale po jakichś 8 miesiącach znowu padł. I teraz właśnie sterownik wydaje takie dźwięki. Więc bardzo prawdopodobne że u ciebie zaraz padnie. Przeczytałem na jakimś zagranicznym forum że problemem jest to że odpływ wody z szybra jest tuż obok i przez to styki szybko śniedzieją. Sposobem miało być zalanie wejścia do centralki jak na zdjęciu.
Obrazek
Ale to jest coś przewodzącego nie jakiś klej.

Teraz jeszcze doczytałem że problemem mogą być zaśniedziałe styki w złączu w słupku A.

U mnie nie działa również zamek bagażnika(nie mogę przekręcić kluczyka) ale jak zamykałem siłownikiem to zamknęło wszystkie drzwi.

Misza Jest to jak najbardziej dobry trop. Wiem sam po sobie.

W e30 w zasadzie każdy zamek jest "sterujący" z tego co pamiętam.

Ja w coupeji miałem spaloną centralkę i w kostce jeden pin wygnił/wypalił się jakkolwiek by to nazwać. Wlutowałem nową kostkę z kawałkiem przewodu i wywaliłem centralkę stamtąd :cool2:
dzikuPL

Post numer:#12  Postprzez Sackaf » 26 mar 2017, o 09:44

Po rozebraniu całej budy, okazało się że ta centralka to remotronix
dokladnie o ten:
http://www.remotronix.com/sterownik-vw- ... -p-90.html
(dedykowany do VW) :mad2:
Ale po vinie doszedlem że byla centralka oryginalnie.
Z racji ze ta niedzialala to odlaczylem a teraz pytanie jaki koszt jest zamontowania oryginalnej centralki, albo chociaż dedykowanej dla bmw :D
Sackaf

Post numer:#13  Postprzez dzikuPL » 27 mar 2017, o 09:01

Ale to czekaj nie masz w ogóle nic z ori centralki tak?
Jeżeli nie masz nic to taki komplet centralnego ori z BMW to koszt +/- 300zł
Jeżeli chcesz też centralkę z pilota, to jest +/- 50zł moduł z pilotem i wiązką do wpięcia się dwoma kablami w sterowanie zamka i plus i minus. Chyba, że kierunki jeszcze mają być wpięte itd.
dzikuPL

Post numer:#14  Postprzez dzidzia24 » 30 mar 2017, o 06:41

Mam kolejny problem, sprawa dotyczy tylnego zamka z coupe.Montuję centralny zamek którego fabrycznie nie było.W tylnym mechanizmie zamka jest miejsce na tą biała spinkę do której montuje się dźwignię siłownika więc wydaje się że każdy zamek powinien być przystosowany pod centralny.Natomiast zamkiem (od strony bagażnika) mogę obrócić tylko wtedy gdy włożę kluczyk do zamka.W czym leży problem?
dzidzia24

Post numer:#15  Postprzez dzikuPL » 30 mar 2017, o 10:25

Sprawdzę po robocie jak to u mnie wygląda i dam znać. Może dojdziemy do tego o co kaman :cool2:
dzikuPL

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie